Ειδήσεις

Βοήθεια στο Σπίτι: Έρχονται 3.409 προσλήψεις σε Δήμους

Tο 7% των συνολικών θέσεων πρόκειται να καλυφθεί από προσωπικό ειδικών κατηγοριών

Οι προκηρύξεις για το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι αλλά και για τα ΚΕΠ θα εκδοθούν μέσα στις επόμενες ημέρες κα ο συνολικός αριθμός των προσλήψεων θα ανέλθει στις 3.409.

Μετά την κατάθεση από το υπουργείο Εσωτερικών και την ψήφιση από τη Βουλή, η τροπολογία για τις μόνιμες πια προσλήψεις στο πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι έχει πάρει το πράσινο φως.

Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για 3.257 προσλήψεις μόνιμων υπαλλήλων ενώ όπως όλα δείχνουν η έκδοση της προκήρυξης αναμένεται τους πρώτους μήνες του 2019. Μάλιστα, οι προσλήψεις θα γίνουν με βάση το σύστημα μορίων. Ήδη, η λίστα με τις πρώτες ειδικότητες, που πρόκειται να ζητηθούν στην προκήρυξη, έχει κάνει την εμφάνισή της. Διευκρινίζεται πως οι θέσεις θα είναι όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, δηλαδή Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής, Δευτεροβάθμιας αλλά και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδόν βέβαιες είναι οι ειδικότητες των νοσηλευτών ΠΕ και ΤΕ, των οδηγών ΔΕ, του βοηθητικού προσωπικού ΥΕ αλλά και των κοινωνικών επιστημόνων ΠΕ και ΤΕ όπως και του διοικητικού προσωπικού ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ. Πάντως, σύμφωνα με την ψηφισθείσα τροπολογία, η σύσταση μόνιμων θέσεων εργασίας στους δήμους αφορά τουλάχιστον σε μια πρώτη φάση τους ΟΤΑ α’ βαθμού, οι οποίοι συμμετείχαν ήδη στο πρόγραμμα, έχοντας από το 2011 σύμβαση με την ΕΕΤΑΑ, απασχολώντας προσωπικό με τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Φυσικά, η τροπολογία προβλέπει την επέκταση του προγράμματος σε δεύτερη φάση και στους 325 δήμους της χώρας.

Όσον αφορά στα κριτήρια επιλογής του προσωπικού, θα πρέπει να τονιστεί πως 7% των συνολικών θέσεων πρόκειται να καλυφθεί από προσωπικό ειδικών κατηγοριών. Στην τροπολογία δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στο κριτήριο της ειδικής εμπειρίας και μάλιστα «προνομιούχοι» θεωρούνται όσοι εργαζόμενοι παρείχαν τις υπηρεσίες τους αδιάλειπτα στο πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι.

Η μοριοδότηση της ειδικής εμπειρίας, δε, θα ανέρχεται στις 17 μονάδες ανά μήνα και για εμπειρία έως 84 μήνες. Θα πρέπει να επισημανθεί πως η ειδική εμπειρία υπερτερεί έναντι της εντοπιότητας. «Κρίνεται ότι το κριτήριο της εντοπιότητας δεν πρέπει να προταχθεί έναντι της ειδικής εμπειρίας», αναφέρει χαρακτηριστικά η τροπολογία. Σημειώνεται, πάντως, πως προς το παρόν δεν αλλάζει κάτι ως προς τους συμβασιούχους, οι οποίοι εργάζονται αυτή την περίοδο στο πρόγραμμα καθώς θα παραμείνουν στα πόστα τους μέχρι την έκδοση του διαγωνισμού από την Ανεξάρτητη Αρχή.

Στο μεταξύ, στα γραφεία του ΑΣΕΠ έχει φτάσει η έγκριση για τις 152 μόνιμες προσλήψεις στα ΚΕΠ. Όλα δείχνουν πως η μόνη ειδικότητα που θα συμπεριληφθεί στην προκήρυξη θα είναι αυτή του προσωπικού διεκπεραίωσης υποθέσεων πολιτών. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις 152 θέσεις, οι 60 θα είναι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ενώ ισάριθμες θα είναι και εκείνες της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου