Ειδήσεις

Οι θεσμοί «θυμωμένοι» με το παράλληλο πρόγραμμα

Απογοήτευση εκφράζουν στελέχη των θεσμών για το «παράλληλο πρόγραμμα» της κυβέρνησης, καθώς έρχεται να προσθέσει δημοσιονομικά βάρη στον Προϋπολογισμό του 2016 και να διογκώσει το ήδη μεγάλο δημοσιονομικό κενό.
Όπως αναφέρουν πηγές των θεσμών, στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων της ΕΕ (DG ECFIN) είχαν την προηγούμενη εβδομάδα συναντήσεις με κυβερνητικούς αξιωματούχος -στο περιθώριο των συναντήσεων των επικεφαλής των κλιμακίων με την κυβέρνηση για τα δεύτερα προαπαιτούμενα – στις οποίες έκαναν αυστηρές υποδείξεις για το δημοσιονομικό κενό του 2016.
Στη βασικότερη εξ αυτών των συναντήσεων στελέχη της DG ECFIN προειδοποίησαν τον Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Φραγκίσκο Κουτεντάκη πως τα μέτρα που υπολείπονται να αναγνωρισθούν προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,50% του ΑΕΠ το 2016 ξεπερνούν ήδη τα 2 δισ. ευρώ.
Αυτό διότι η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη προσδιορίσει τις εξοικονομήσεις από το ασφαλιστικό, τις αλλαγές στη φορολογία και ειδικά από τις παρεμβάσεις στη φορολόγηση των ενοικίων, ενώ δεν έχει αποσαφηνίσει και το πώς θα περικόψει τις αμυντικές δαπάνες ύψους 500 εκατ. ευρώ!
Σύμφωνα με πηγές των θεσμών, δεδομένου ότι το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2016-2019 δεν έχει ακόμη καταρτισθεί μόλις οι θεσμοί επιστρέψουν στην Αθήνα στις 18 Ιανουαρίου, θα ζητήσουν να προσδιοριστούν τα μέτρα που απαιτούνται για να κλείσουν το δημοσιονομικό κενό και να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος, ύψους 0,50% του ΑΕΠ για το 2016.
Καθώς μάλιστα το παράλληλο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που συζητείται από χθες στη Βουλή περιλαμβάνει πλήθος διατάξεων που επηρεάζουν το δημοσιονομικό προγραμματισμό ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM ξεκαθαρίζουν πως θα ζητηθεί η εξεύρεση ισοδυνάμων μέτρων προκείμενου να καλυφθεί το κόστος αυτό.
Η δυσφορία δεν συνδέεται μόνον με το δημοσιονομικό κόστος των εν λόγω μέτρων, αλλά και με την επιλογή της κυβέρνησης να «ροκανίζει» το ισχνό απόθεμα εμπιστοσύνης που έχει δημιουργηθεί στις σχέσεις με τους πιστωτές. «Όποιος έχει την ιδιοκτησία του προγράμματος το δείχνει στην πράξη», ανέφεραν σχετικά.

cnn.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ