Ρεπορτάζ

«Ο αντιγριπικός εμβολιασμός συνεχίζεται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα»

Oμαλά εξελίσσεται η διαδικασία εμβολιασμού κατά της εποχικής γρίπης στη Ρόδο. Εντός της εβδομάδος αναμένεται ακόμα μια παρτίδα, εμβολίων και η επόμενη και τελευταία παρτίδα αναμένεται προς το τέλος Νοεμβρίου.
Παρά τα περιορισμένα προβλήματα που δημιουργήθηκαν σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου κ. Νίκο Φουτούλη, υπαιτιότητα συγκεκριμένων ιατρών και δεν χαρακτηρίζουν την ιατρική κοινότητά στο σύνολό της, η διαδικασία εξελίσσεται ομαλά και με έμφαση στις ευπαθείς ομάδες.
Όπως δήλωσε στη «δ» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου, μέχρι το τέλος Νοεμβρίου που ολοκληρώνεται ο αντιγριπικός εμβολιασμός, όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και έχουν απευθυνθεί στους γιατρούς τους, θα έχουν εμβολιαστεί.
Μέχρι τότε απευθύνει έκκληση να τηρηθεί η διαδικασία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης για το αντιγριπικό εμβόλιο, ξεκαθαρίζοντας ότι γίνεται μόνο σε μια δόση όχι σε δύο, όπως κάποιοι γιατροί φαίνεται -όπως ο ίδιος λέει- να υποστηρίζουν στους ασθενείς τους.
«Η δόση του αντιγριπικού εμβολίου είναι μία και αφορά στην περίοδο 2020-2021, όπως αναγράφεται και στο σχετικό σκεύασμα. Απευθύνω έκκληση, να σταματήσει η παραπληροφόρηση από ορισμένους γιατρούς διότι ταλαιπωρούνται αδίκως οι ασθενείς τους. Η διαδικασία για το αντιγριπικό εμβόλιο είναι μια και αυτή ακολουθείται, κάθε χρόνο έτσι και φέτος», δηλώνει στη «δ», κ. Νίκος Φουτούλης.
Οι εμβολιασμοί ξεκίνησαν στις 15 Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθούν στο τέλος Νοεμβρίου.
«Η διαδικασία συνεχίζεται χωρίς προβλήματα καθώς υπάρχει επάρκεια εμβολίων στην τοπική αγορά και φέτος θα διατεθούν περισσότερα σε σχέση με πέρυσι. Προτεραιότητα έχουν οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες, ωστόσο εκτιμώ ότι χωρίς καθυστερήσεις και προβλήματα θα γίνει ο εμβολιασμός συνολικά του πληθυσμού λόγω της διαδικασίας που ακολουθείται φέτος με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Από τις επαφές που έχω με τα μέλη του Συλλόγου μας, τόσο τοπικά όσο και πανελλαδικά, προκύπτει ότι όλα κυλούν ομαλά», δήλωσε στη «δ» ο κ. Νίκος Φουτούλης.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου ο γιατρός είναι εκείνος που αξιολογεί ποιος έχει προτεραιότητα για τη χορήγηση του εμβολίου και με βάση τον ΑΜΚΑ του ασθενούς προκύπτει και το ηλικιακό κριτήριο. Επιπλέον, όπως ανέφερε, με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση γίνεται ήδη καταγραφή για το ποιοι και πότε εμβολιάζονται έτσι ώστε να υπάρχει ενημερωμένος φάκελος για τον κάθε ασθενή αλλά και για το κοινωνικό σύνολο, στοιχεία τα οποία φαίνονται χρήσιμα στο επιστημονικό προσωπικό της χώρας.

Ποιοι έχουν προτεραιότητα για τον εμβολιασμό
Σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να κάνουν κυρίως οι ευπαθείς ομάδες. Αναλυτικότερα οι ομάδες που έχουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό κατά του ιού της γρίπης είναι:
– Ηλικία άνω των 60 ετών
– Ενήλικες που παρουσιάζουν έναν η περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα: Ασθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες
Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη)
Μεταμόσχευση οργάνων
Δρεπανοκυτταρική αναιμία και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
Χρόνια νεφροπάθεια Νευρολογικά ή νευρομυϊκά νοσήματα
-Εγκυες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες, θηλάζουσες
– Άτομα με δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) >40 kg/m2
– Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά < 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα που τους κατατάσσει σε ομάδα υψηλού κινδύνου
-Κλειστοί πληθυσμοί όπως το προσωπικό και οι εσωτερικοί σπουδαστές σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών και ειδικών σχολείων, νεοσύλλεκτοι στις ένοπλες δυνάμεις, καθώς και οι τρόφιμοι και το προσωπικό ιδρυμάτων, κλπ.
– Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων – μεταναστών
– Κτηνίατροι καθώς και επαγγελματίες στον χώρο της ζωϊκής παραγωγής και ειδικά: πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πουλερικά.
Ο κ. Φουτούλης, χαρακτήρισε ιδιαίτερη τη φετινή χρονιά καθώς ο εμβολιασμός της γρίπης γίνεται παράλληλα με την εξέλιξη του δεύτερου κύματος της πανδημίας γι αυτό και όπως ανέφερε ο εμβολιασμός κατά της γρίπης, ιδίως για τις ευπαθείς ομάδες, αποκτά μεγαλύτερη σημασία φέτος και λόγω της πανδημίας Covid-19. Επιπλέον ανέφερε ότι ο εμβολιασμός για τη γρίπη δεν προστατεύει για τη λοίμωξη από τον Covid, κάνοντας λόγο για μια λαθεμένη αντίληψη η οποία κυκλοφορεί ευρέως, ωστόσο δεν ισχύει σε καμία περίπτωση.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου