Ρεπορτάζ

Προτείνει την συγκρότηση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας ο πρέσβης Γ. Σαββαΐδης

Ομιλία του επίτιμου πρέσβη κ. Γιώργου Σαββαϊδη πραγματοποιήθηκε χτες, στην αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, στο πλαίσιο της συνεργασίας για την πραγματοποίηση σειράς σεμιναρίων, που έχει ξεκινήσει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το ΚΕΚ Γεννηματάς, η Μονάδα Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ο επίκουρος καθηγητής κ. Σωτήρης Ντάλης.
Πρόκειται για τον β’ κύκλο σεμιναρίων που διοργανώνονται στην Ρόδο. Παρόντες ήταν η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος κα Χαρούλα Γιασιράνη (που είχε και την πρωτοβουλία για τους κύκλους σεμιναρίων), μαζί με τον επίκουρο καθηγητή κ. Σωτήρη Ντάλη και τον επίτιμο πρέσβη κ. Γιώργο Σαββαΐδη ενώ συμμετείχαν φοιτητές, εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων και συμπολίτες μας.
Ο κ. Γεώργιος Σαββαΐδης είναι πρέσβης ε.τ., πρ. γεν. γραμματεύς ΥΠΕΞ, εκπρόσωπος της Ελλάδος στο ΔΔΧ επί της προσφυγής της ΠΓΔΜ κατά της χώρας μας (2008-2011). Γεννήθηκε το 1945. Είναι πτυχιούχος Νομικής και Πολιτικών Επιστημών του Παν. Αθηνών και κάτοχος Master από τη Νομική Σχολή του Harvard. Το 1972 εισήλθε στο διπλωματικό σώμα και, μεταξύ άλλων, διετέλεσε αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και πρέσβης στις ΗΠΑ. Διετέλεσε συντονιστής πολιτικο-στρατιωτικών και επιχειρησιακών υποθέσεων του ΥΠΕΞ, ενώ ηγήθηκε της ομάδας για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών. Το 2016 ανέλαβε επικεφαλής εκπόνησης του προγράμματος της Ν.Δ. στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής, άμυνας και ευρωπαϊκών υποθέσεων.
Η ομιλία του κ. Σαββαϊδη είχε τον τίτλο: «Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας: Συμβολή σε έναν δημόσιο διάλογο για τους όρους και προϋποθέσεις επιτυχίας του».
Τοποθετούμενος, ο κ. Σαββαϊδης, αφού ευχαρίστησε την κα Γιασιράνη, την ΠΝΑΙ και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου για την παρουσία του στην Ρόδο, υπογράμμισε την ανάγκη σύστασης Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας με συγκεκριμένους στόχους για την συμβολή του σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.
«Τα θέματα αυτά της εξωτερικής πολιτικής, δεν πρέπει να μένουν πίσω από τους τέσσερις τοίχους των υπηρεσιών. Πρέπει να διαχέονται ώστε να γίνονται κατανοητά από τις κοινωνίες σε όλη την Ελλάδα ώστε να έχουν συμμετοχή για καλύτερη κατανόηση. Επιλέξαμε αυτό το θέμα που έχει αντικείμενο την σύσταση ενός Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, καθώς παρόμοια συμβούλια, λειτουργούν σε όλες τις χώρες με τις οποίες έχουμε σχέσεις. Η συζήτηση είναι παλαιά αλλά για πολλούς λόγους, δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα. Υπάρχει μια καλή πολιτική συναίνεση από τους πολιτικούς φορείς της χώρας για την ανάγκη ενός οργάνου. Οι περισσότεροι συμφωνούν –αν και υπάρχουν διαφορετικές αντιλήψεις. Η παρέμβασή μας κινείται προς την κατεύθυνση να βοηθήσει τον διάλογο για το θέμα» όπως ανέφερε.
Ο κ. Σαββαϊδης, είπε πως όταν κάποιος καταπιάνεται με κάποιο αντικείμενο που έχει σχέση με τα όρια, την εθνική ασφάλεια, τους όρους και τις προϋποθέσεις για την επιτυχία του, θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός.

«Θα πρέπει να είναι… διπλά προσεκτικός όταν επιχειρεί αυτή την άσκηση, στο πεδίο της ελληνικής πραγματικότητας, όπου οι προκλήσεις είναι παρούσες, ενεργές και πολυδιάστατες. Ο θεσμός του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΣΕΑ) εφόσον επιλεγεί και για την Ελλάδα, θα είναι ξενόφερτος και όχι αυτοφυής. Κι αυτό γιατί το ενδεχόμενο της σύστασης ενός τέτοιου οργάνου συζητείται τουλάχιστον τα τελευταία 25 χρόνια, το πολιτικό μας σύστημα και οι κυβερνήσεις που το εκφράζουν δεν θέλησαν ποτέ να ασχοληθούν με την ουσία του. τα τελευταία χρόνια όμως, παρατηρείται μια κινητικότητα στο πεδίο της Εθνικής Ασφάλειας καθώς η χώρα μας αγωνίζεται να εξέλθει από μια πικρή δεκαετή οικονομική κρίση. Τα λεγόμενα εθνικά μας θέματα στον χώρο της εξωτερικής πολιτικής, αναμένουν υπομονετικά την εξεύρεση ευκαιριών και προϋποθέσεων για την επίλυσή τους. Καθώς οι αστάθειες του περιβάλλοντος γεωπολιτικού μας χώρου και οι προκλήσεις, αυξάνονται σταθερά, καθίσταται εμφανέστερη η έλλειψη μιας σύγχρονης δυναμικής και στρατηγικής κουλτούρας με επίκεντρο την Εθνική Ασφάλεια. Η έννοια της ασφάλειας, δεν απουσιάζει από την Ελλάδα. Αλλά η στρατηγική κουλτούρα είναι είδος εν ανεπαρκεία στην ελληνική πραγματικότητα. Η εκτελεστική εξουσία για να παράγει πολιτική στον τομέα της Εθνικής Ασφάλειας χρειάζεται μελέτη και φάσμα επιλογών και όχι μόνον ασήμαντες προσεγγίσεις» υπογράμμισε, μεταξύ άλλων.
Ο πρέσβης, παρουσίασε 12 σημεία, αναλυτικά για να τεκμηριώσει την πρότασή του με σημείο αιχμής την σύσταση του ΣΑΕ το οποίο: «θα πρέπει να υπάγεται απ’ ευθείας και να λογοδοτεί μόνον στον εκάστοτε πρωθυπουργό».
Ακολούθησαν ερωτήσεις και διάλογος με τον πρέσβη, ενώ η ομιλία θα δημοσιευτεί αυτούσια στο επόμενο διάστημα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου