Με τη φετινή θερινή σεζόν να οδεύει σταδιακά προς το τέλος της (σημειώνεται εντούτοις πως σε μεγάλους προορισμούς όπως η Κρήτη και η Ρόδος τα ξενοδοχεία θα μείνουν ανοιχτά και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου), το μεγαλύτερο πρόβλημα που είχαν να αντιμετωπίσουν και φέτος οι ξενοδόχοι ήταν η έλλειψη εργαζομένων, τόσο σε ειδικότητες όπως καμαριέρες και σερβιτόροι, όσο και σε ειδικότητες που απαιτούσαν εμπειρία και υψηλότερη εξειδίκευση.
Όπως λένε πηγές της αγοράς στο Capital.gr, η εξεύρεση εργαζομένων είναι δύσκολη και για την επόμενη χρονιά, με όλο και λιγότερους να θεωρούν ελκυστική την εποχιακή απασχόληση, παρά την αύξηση των μισθολογικών απολαβών.
Πριν λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε από το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων η ετήσια μελέτη για την εκτίμηση της απασχόλησης και των ελλείψεων στα ελληνικά ξενοδοχεία και τα αποτελέσματα αναμένονται. Οι πρώτες πληροφορίες λένε πως οι ελλείψεις και πάλι ήταν σε υψηλά επίπεδα.
Είναι χαρακτηριστικό πως το 2024 οι κενές θέσεις στα ξενοδοχεία άγγιξαν τις 54 χιλιάδες έναντι των 278 χιλιάδων θέσεων εργασίας που προβλέπονταν στο οργανόγραμμα (19%). Σε σχέση με την κατηγορία των ξενοδοχείων, το μεγαλύτερο ποσοστό ελλείψεων παρατηρήθηκε στα ξενοδοχεία 2* (38%) και το μικρότερο στα ξενοδοχεία 5* (12%). Σε απόλυτους αριθμούς, οι περισσότερες ελλείψεις καταγράφηκαν στα 4* ξενοδοχεία (13.583).
Από τις 37 εξεταζόμενες ειδικότητες, η κατεξοχήν περιζήτητη διαχρονικά ήταν αυτή της καμαριέρας, καθώς αποτελούσε το 16% των προβλεπόμενων θέσεων βάσει οργανογράμματος, το 17% των θέσεων που καλύφθηκαν και το 9% του συνόλου των ελλείψεων.
Παράλληλα, το 61% του συνόλου των θέσεων βάσει οργανογράμματος καλύφθηκε από τις ειδικότητες της καμαριέρας, του σερβιτόρου, του receptionist, του βοηθού σερβιτόρου, του barista, του λαντζέρη, της τεχνικής υποστήριξης και του μάγειρα (όλων των βαθμίδων). Οι ειδικότητες αυτές αντιστοιχούσαν στο 63% των θέσεων που καλύφθηκαν και στο 52% του συνόλου των ελλείψεων.
Την ίδια ώρα πάντως, τα συμβόλαια των ξενοδόχων με τους tour operators (τα οποία κλείνονται από τώρα για την επόμενη χρονιά) δείχνουν πως η ζήτηση παραμένει ισχυρή, όμως τα περιθώρια μεγάλων αυξήσεων στενεύουν. Και ενώ για φέτος είχαν πετύχει αυξήσεις γύρω στο 5-7% κατά μέσο όρο, για την επόμενη χρονιά παρατηρείται στασιμότητα στις τιμές, καθώς ο ανταγωνισμός στη Μεσόγειο εντείνεται, ενώ και όλο και περισσότεροι ταξιδιώτες προτιμούν να ταξιδεύουν εκτός υψηλής περιόδου. Στα “ισχυρά χαρτιά” των ξενοδόχων είναι πως η σεζόν στην Ελλάδα μεγαλώνει και η εποχικότητα συρρικνώνεται, ενώ οι ελληνικοί προορισμοί βρίσκονται σταθερά στην πρώτη δεκάδα των προτιμήσεων στους μεγάλους tour operators, όπως η TUI.
Πηγή: capital.gr