Ρεπορτάζ

Προσωρινή διαταγή για την προστασία ξενοδοχειακής εταιρείας από τους πιστωτές της

Δεκτή έγινε χθες από το Μονομελές Πρωτοδικείο της Ρόδου η αίτηση γνωστής ξενοδοχειακής εταιρείας του νησιού για την έκδοση προσωρινής διαταγής στο πλαίσιο προσφυγής της για την λήψη προληπτικών μέτρων (κατ’ αρθρ. 106α’ παρ. 6 του Ν. 3588/2007).
Το δικαστήριο απαγορεύει με την προσωρινή απόφασή του, οποιαδήποτε διάθεση περιουσιακού στοιχείου της εταιρείας και διατάσσει την αναστολή των ατομικών διώξεων εναντίον της και δη την έναρξη ή την συνέχιση μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης εναντίον της περιουσίας της, μέχρι την κατάθεση της αίτησης επικύρωσης συμφωνίας με τους πιστωτές τους εντός 4 μηνών.
Στην προσωρινή διαταγή συμπεριλαμβάνεται και η απαγόρευση διακοπής της ηλεκτροδότησης της επιχείρησης για το διάστημα αυτό.
Ορίζεται δε δικάσιμος για την συζήτηση της αίτησης η 13η Ιανουαρίου 2020.
Η εταιρεία, όπως έγραψε η «δημοκρατική», συστάθηκε το έτος 1982 και καταστατικός σκοπός της είναι η εκμετάλλευση ξενοδοχειακών και τουριστικών επιχειρήσεων.
Το απασχολούμενο προσωπικό της εταιρείας στις 2 ιδιόκτητες ξενοδοχειακές μονάδες που λειτουργούν σήμερα, ανέρχεται περίπου στα 170 άτομα.
Η εταιρεία επηρεάστηκε σημαντικά από την κρίση η οποία ξεκίνησε διεθνώς το 2008 ως τραπεζική κρίση και εξελίχθηκε στην πατρίδα μας σε δημοσιονομική οδηγώντας σε μακροετή ύφεση που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.
Το πρόβλημά της εστιάζεται στην συσσώρευση σημαντικών δανειακών υποχρεώσεων με υψηλό χρηματοοικονομικό κόστος (επιτόκια) οι οποίες δημιουργούν ασφυκτική πίεση ρευστότητας. Επιπλέον η αναγκαία λόγω παλαιότητας των μονάδων ανακαίνιση ξενοδοχείων που συντελέστηκε στα αμέσως προηγούμενα έτη προκειμένου να επιτευχθούν ευνοϊκότερες συμφωνίες με τουριστικούς πράκτορες, δέσμευσε κεφάλαια άνω των € 3,5 καθιστώντας αναγκαία μια συνολική αναδιάρθρωση του παθητικού της.
Όπως προκύπτει από το Ισοζύγιο της εταιρείας μηνός Αυγούστου 2019, οι υποχρεώσεις της προς όλους τους πιστωτές ανέρχονται στο ποσό των 26.286.226,99 ευρώ.
Η εταιρεία έχει λάβει επιστολή από τις βασικές πιστώτριές της οι οποίες εκπροσωπούν ποσοστό μεγαλύτερο από το εκ του νόμου προβλεπόμενο ποσοστό του 20%.
Ειδικότερα, έχει εισέλθει σε διαπραγματεύσεις με τις βασικότερες πιστώτριές της προς κατάρτιση συμφωνίας εξυγίανσης ήτοι με τα υπό ειδική εκκαθάριση τραπεζικά ιδρύματα με την επωνυμία Πανελλήνια Τράπεζα και Τράπεζα Δωδεκανήσου, που εκπροσωπούν μάλιστα ποσοστό της τάξεως του 60,33% των συνολικών υποχρεώσεων της.
Την υπόθεση χειρίζεται ο δικηγόρος κ. Μηνάς Τσέρκης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου