Ρεπορτάζ

Την επόμενη εβδομάδα θα αφιχθεί στη Ρόδο κλιμάκιο του ΙΓΜΕ

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται με πρωτοβουλία της ΔΕΥΑΡ κλιμάκιο του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, στη Ρόδο προκειμένου να ξεκινήσουν εκτεταμένες έρευνες για τον εντοπισμό αξιοποιήσιμων υδροφόρων οριζόντων. Θα ακολουθήσει στοχευμένη ανόρυξη νέων γεωτρήσεων, για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στο νησί.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «δ», το κλιμάκιο θα επισκεφθεί και την περιοχή της Κρητηνίας, για στοχευμένες έρευνες ενόψει της έναρξης των εργασιών για την πρότυπη μονάδα τουρισμού Υγείας, στην Αμαρτο.
Όπως δηλώθηκε αρμοδίως στην «δ», οι επενδυτές είναι διατεθειμένοι να συνεισφέρουν στα έξοδα για την εξεύρεση λύσης που θα εξυπηρετήσει όχι μόνο την πρότυπη μονάδα τουρισμού Υγείας αλλά και τους κατοίκους, με την ΔΕΥΑΡ να καλύπτει ωστόσο τα έξοδα για την ανόρυξη των γεωτρήσεων.
Το Ι.Γ.Μ.Ε. είναι ο θεσμοθετημένος τεχνικός σύμβουλος της πολιτείας σε θέματα γεωεπιστημών. Βασικός σκοπός του είναι η γεωλογική μελέτη της χώρας, η έρευνα και η αξιολόγηση των ορυκτών πρώτων υλών (πλην υδρογονανθράκων) και υπόγειων νερών. Ο σκοπός αυτός υλοποιείται σύμφωνα με τις γενικότερες κατευθύνσεις που χαράσσονται από τον εποπτεύοντα υπουργό στο πλαίσιο της μεταλλευτικής πολιτικής της κυβέρνησης. Το ΙΓΜΕ συνεργάζεται επίσης με άλλους φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό, στο πλαίσιο είτε διακρατικών συνεργασιών, είτε κοινών ερευνητικών προγραμμάτων.
Ειδικότερα έχει να επιδείξει σημαντικό έργο στην καταγραφή, αξιολόγηση ποιότητας και ορθολογική αξιοποίηση των υπόγειων υδατικών αποθεμάτων. Μάλιστα, με την συνδρομή του ΙΓΜΕ έχει επιτευχθεί επίλυση ζωτικών προβλημάτων ύδρευσης και άρδευσης σε οικισμούς όλης της χώρας, ιδιαίτερα σε δύσκολες περιοχές, όπως π.χ. οι Κυκλάδες, η Αττική, αρκεί να σημειωθεί ότι το 60% του λεκανοπεδίου της Αττικής και περίπου η μισή Ελλάδα υδροδοτούνται χάρις στις έρευνες του ΙΓΜΕ. Επιπροσθέτως, μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη διαχείριση του υδατικού πλούτου με ορθολογικό τρόπο με γνώμονα τη διασφάλιση των πόρων για τις επόμενες γενεές.
Για το λόγο αυτό εκτιμάται, ότι η παρουσία κλιμακίου του ΙΓΜΕ στη Ρόδο, είναι δυνατόν να δώσει ουσιαστικές λύσεις στο μεγάλο πρόβλημα της λειψυδρίας που ταλανίζει το νησί στα τελευταία χρόνια, όπως επίσης και στην περιοχή της Κρητηνίας, διασφαλίζοντας και την ομαλή λειτουργία της μεγάλης αυτής επένδυσης, που θα δώσει πνοή όχι μόνο σε μια από τις λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές του νησιού αλλά και σε όλο το νησί και επιπλέον, θα βάλει τη Ρόδο στον χάρτη του Τουρισμού Υγείας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου