Ειδήσεις

Οι επιστήμονες προειδοποιούν: Η πόλη της Ρόδου κινδυνεύει από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας

Νέα μελέτη χτυπάει το καμπανάκι του κινδύνου για δεκάδες μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, μεταξύ των οποίων και η μεσαιωνική πόλη της Ρόδου.

Σύμφωνα με την έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications, 47 από τα 49 μνημεία που υπάγονται στην προαναφερόμενη λίστα του οργανισμού και βρίσκονται στη Μεσόγειο, κινδυνεύουν να υποστούν ζημιές από την αύξηση της στάθμης της θάλασσας, τη διάβρωση του εδάφους ή και από τα δύο, με τις επιλογές για προστασία των περισσότερων να είναι λιγοστές.

Στην κορυφή της λίστα με τα μνημεία που κινδυνεύουν περισσότερο βρίσκονται η Βενετία και η λιμνοθάλασσά της, η Πατριαρχική Βασιλική της Ακυληίας, η Φεράρα, Πόλη της Αναγέννησης και το δέλτα του Πάδου.

“Αυτά τα μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς βρίσκονται στη βόρεια Αδριατική θάλασσα, όπου τα επίπεδα της θάλασσας είναι ψηλότερα, καθώς οι έντονες καταιγίδες συνδυάζονται με την άνοδο της στάθμης”, δήλωσαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Από τη διάβρωση των ακτών σε πιο δυσχερή θέση βρίσκονται η Τύρος στον Λίβανο, ο Αρχαιολογικός Χώρος της Ταράκο στην Ισπανία και η Έφεσος στην Τουρκία.

Ελάχιστα από τα μνημεία, συμπεριλαμβανομένων των Παλαιοχριστιανικών Μνημείων της Ραβένα και του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Ιακώβου στο Σιμπένικ, μπορούν να μεταφερθούν αλλά αυτό θα έθετε σε αμφισβήτηση αυτό που αποκαλεί η UNESCO “εξαιρετική παγκόσμια αξία” τους, σύμφωνα με την μελέτη.

Ο χάρτης με τα μνημεία της UNESCO που κινδυνεύουν από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας
Ο χάρτης με τα μνημεία της UNESCO που κινδυνεύουν από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας

Το 2013 η επιτροπή για το κλίμα του ΟΗΕ εκτιμούσε ότι η άνοδος της στάθμης των ωκεανών θα μπορούσε να φτάσει τα 76 εκατοστά στο τέλος του αιώνα. Ωστόσο πρόσφατες μελέτες αναφέρουν ότι εκείνες οι εκτιμήσεις ήταν υπερβολικά συντηρητικές.

Πηγή news247.gr

Συντάκτης Ανθή Κουτσουμπού

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου