Τοπικές Ειδήσεις

Η Ρόδος κέντρο τουριστικής εκπαίδευσης για τη Μεσόγειο και ολόκληρη την Ευρώπη

Την άμεση ενεργοποίηση των δορυφόρων λογαριασμών για τον τουρισμό, ζήτησε χθες ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού, κατά την διάρκεια συνεργασίας που είχε στον γραφείο του, με τον Υπουργό, Χάρη Θεοχάρη και τον Υφυπουργό και βουλευτή Δωδεκανήσου, Μάνο Κόνσολα.
Εκπροσωπώντας την Περιφέρεια που για τέσσερα συνεχή χρόνια καταγράφει ένα σερί ρεκόρ σε έσοδα από τον τουρισμό, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΤτΕ, καθώς και σε διανυκτερεύσεις, την Περιφέρεια όπου το 97% του ΑΕΠ της προέρχεται από τον τουρισμό, ο κ. Χατζημάρκος ζήτησε να υλοποιηθεί πλέον ένα πάγιο αίτημα του τουριστικού κλάδου, που θα έχει ως αποτέλεσμα την αποτελεσματικότερη επεξεργασία των πέραν πάσης αμφισβήτησης στατιστικών δεδομένων, την παραγωγή αξιόπιστων στοιχείων για τον ελληνικό τουρισμό, αλλά και που θα αποτυπώνουν την ακριβή συνεισφορά κάθε περιοχής στο συνολικό ΑΕΠ της χώρας.
Ο υπουργός Χάρης Θεοχάρης και ο υφυπουργός Μάνος Κόνσολας βρέθηκαν χθες στη Ρόδο, στο πλαίσιο ενημέρωσης των περιφερειών για την σύσταση του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού και την γενικότερη εξέλιξη του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.
Στη συνάντηση που έγινε χθες το πρωί στο γραφείο του Περιφερειάρχη έλαβαν μέρος οι βουλευτές Δωδεκανήσου της ΝΔ. Βασίλης Υψηλάντης, Μίκα Ιατρίδη και Γιάννης Παππάς ο δήμαρχος Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης, ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου Χρήστος Ευστρατίου, ο εντεταλμένος Τουρισμού, Κώστας Χρυσοχοΐδης, η εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος, Χαρούλα Γιασιράνη, ο δημοτικός σύμβουλος Τηλέμαχος Καμπούρης, ο πρόεδρος του ΕΣΡ, Νίκος Μπόνης, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Παύλος Μπακίρης και μέλη της Νομαρχιακής της ΝΔ.
Ο κ. Χατζημάρκος ενημέρωσε τον Υπουργό Τουρισμού για την πολιτική που ακολούθησε η Περιφερειακή Αρχή καθ’ όλη την διάρκεια της πρώτης πενταετούς θητείας της, καθώς και για το νέο τριετές στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης του τουρισμού στο Νότιο Αιγαίο, στα επόμενα χρόνια.
Από την πλευρά τους, οι κκ Θεοχάρης και Κόνσολας παρουσίασαν τους στόχους που έχει θέσει το Υπουργείο Τουρισμού και τους άξονες γύρω από τους οποίους δομείται το υπό κατάρτιση εθνικό στρατηγικό σχέδιο για τον τουρισμό.
Μετά από την συνάντηση δόθηκε συνέντευξη τύπου και ακολούθησε σύσκεψη με τους παραγωγικούς και τουριστικούς φορείς της περιοχής, στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Κατά τη συνέντευξη Τύπου, ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Τουρισμού στη Ρόδο, για την οποία, όπως είπε, υπάρχει ήδη συνεχής και αποτελεσματική επικοινωνία και μια σχέση που από τις πρώτες ημέρες έχει χτιστεί σε πολύ υγιή βάση. Μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής:
«Στόχος μας είναι να κτίσουμε μαζί μια πολύ μεγάλη ομάδα που την έχει ανάγκη και ο δικός μας τόπος και η χώρα, προκειμένου να βγει οριστικά από το τέλμα στο οποίο βρέθηκε στα τελευταία χρόνια. Χαιρετίζουμε την ίδρυση του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού, διότι η δική μας αντίληψη είναι ότι η λειτουργία μας δεν μπορεί να είναι αυτονομημένη από την εθνική στρατηγική για τον τουρισμό.
Η τουριστική σαιζόν βρίσκεται σε εξέλιξη. Τα στοιχεία αυτής της σαιζόν δείχνουν ότι όλα εξελίσσονται ομαλά, με την έννοια ότι ερχόμαστε μετά από μια τριετία με πολύ υψηλά, συνεχή ρεκόρ που, πολύ φυσιολογικά, θα περίμενε κανείς να έρθει και μια “διόρθωση”.

Η “διόρθωση” δεν έχει έρθει, η σαιζόν μπορεί να κλείσει και πάλι με άνοδο, αλλά όπως και να κλείσει, θα είναι η καλύτερη ή η δεύτερη καλύτερη σαιζόν στην ιστορία μας.
Μας γεμίζει αισιοδοξία το γεγονός ότι κρατάμε δυνάμεις σε πάρα πολύ υψηλό επίπεδο. Αν αυτό είχε συμβεί μόνο μια χρονιά, μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι είναι αποτέλεσμα συγκυρίας. Συμβαίνει, όμως για τέταρτη συνεχή χρονιά και αυτό οφείλεται στην εξαιρετική δουλειά που κάνουν οι συμπατριώτες μας, όλοι όσοι υπηρετούν τον τουρισμό, σε όλα τα νησιά, οφείλεται στο ότι υπάρχει σχέδιο το οποίο εφαρμόζεται. Με τον νέο δήμαρχο της Ρόδου οι συζητήσεις μας βρίσκονται σε ένα πολύ προχωρημένο στάδιο και σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση της δικής μας τουριστικής πολιτικής για την επόμενη σαιζόν. Η συμβολή μας είναι σημαντική και στο υπό διαμόρφωση στρατηγικό πλάνο του Υπουργείου Τουρισμού.
Εμείς ζητάμε από Υπουργείο να αποκτήσει τη συνείδηση ότι σε αυτή την περιοχή, στο Νότιο Αιγαίο, έχει μόνο φίλους και συμμάχους στον δρόμο προς την κατάκτηση του εθνικού στόχου καθώς και την οφειλόμενη αναγνώριση στις προσπάθειες και τα πολύ υψηλά αποτελέσματα που φέρνουν τα νησιά μας, οι συμπατριώτες μας στον τουρισμό.

Έχουμε την ελπίδα πως στη θητεία του Υπουργού Χάρη Θεοχάρη θα κλείσει μια συζήτηση που γίνεται επί δεκαετίες για τους δορυφόρους λογαριασμούς, που θα επιτρέψουν την αποτελεσματικότερη επεξεργασία των στατιστικών δεδομένων και την παραγωγή αξιόπιστων στοιχείων για τον ελληνικό τουρισμό, που με τη σειρά τους θα αξιοποιηθούν στην τουριστική στρατηγική της χώρας».
Ο δήμαρχος της Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης, καλωσορίζοντας την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού, δήλωσε:
«Η Ρόδος, τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου ζουν και αναπνέουν από τον τουρισμό, συμμετέχοντας σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό στην ελληνική οικονομία. Η Ρόδος ήταν, είναι και θα είναι σύμμαχος στην προσπάθεια να βγει η χώρα από την κρίση και να προχωρήσει μπροστά. Είμαι πολύ χαρούμενος που στο πρόσωπό σας βλέπω ένα σύμμαχο που θα βοηθήσει το νησί μας τα επόμενα χρόνια, διότι τα θέματα που πρέπει να επιλυθούν είναι πολλά και πρέπει να επιλυθούν σωστά και με προοπτική. Η Ρόδος θα συνεχίσει με την εργατικότητα, τις ικανότητες, την ευφυΐα, με τους πολυμήχανους ανθρώπους της να βοηθά τη χώρα να πάει μπροστά, θα συνεχίσει να είναι υπόδειγμα σοβαρότητας και είμαι βέβαιος ότι σε θέματα που θα ανοίξουν είτε με πρωτοβουλία του Υπουργείου είτε από δική μας ανάγκη, θα είμαστε κοντά για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο. Είμαστε δίπλα σας και είμαι βέβαιος ότι σας έχουμε δίπλα μας».
Ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία του στη Ρόδο και για την υποδοχή που είχε από τον Περιφερειάρχη και τον Δήμαρχο Ρόδου:
«Βρισκόμαστε στην Περιφέρεια – πρωτεύουσα του τουρισμού, όπως επιβεβαιώνεται και από τους αριθμούς. Ο Περιφερειάρχης έθεσε το θέμα των δορυφόρων λογαριασμών που, με τον υφυπουργό Τουρισμού, ήταν αυτό που από την πρώτη στιγμή μας απασχόλησε. Έχω δώσει εντολή στις υπηρεσίες να τεθεί ως πρώτη προτεραιότητα η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας για να προχωρήσουμε σε αυτό που είναι αυτονόητο.
Θέλουμε ο τουρισμός να κάνει τη στροφή στην ποιότητα, στη βιωσιμότητα και στην πράσινη ανάπτυξη και αυτό το βλέπω να γίνεται πράξη στη Ρόδο. Το Υπουργείο βάζει τρεις άξονες:
Πρώτον, συνεργασία σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού, δεύτερον, γρήγορα αντανακλαστικά για να λύνουμε τα προβλήματα όσο γίνεται πιο γρήγορα και τρίτον, μακρόπνοος σχεδιασμός. Δεν πρέπει να κάνουμε τα πράγματα τυχαία ή να ανταποκρινόμαστε σε εξωτερικά ερεθίσματα που δεν θα είναι πάντα θετικά, αλλά να έχουμε στρατηγική που θα ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα που διαμορφώνουν οι αλλαγές που συντελούνται στην τουριστική βιομηχανία, αλλά και η κλιματική αλλαγή η οποία επηρεάζει τις τουριστικές τάσεις.
Για να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα ζητήματα, η συνεργατική διακυβέρνηση είναι ένας άξονας στρατηγικός που πρέπει να τον επανεξετάσουμε για να δούμε πώς θα συνεργαστεί ο δημόσιος με τον ιδιωτικό τομέα καθώς και όλα τα επίπεδα του δημόσιου τομέα μεταξύ τους.
Χαίρομαι γιατί είδα πνεύμα συναντίληψης, που θα μετατρέψουμε σε μια πρακτική συνεργασία σύμπραξης και τελικού αποτελέσματος. Ο Περιφερειάρχης, στο Υπουργείο Τουρισμού και στον ΕΟΤ θα βρει τους συμμάχους για να συνεχίσει το στρατηγικό πλάνο του για τη νέα τριετία που μας παρουσίασε».
Ο Υπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε επίσης και στο θέμα της κατάρτισης, για το οποίο τόνισε ότι δεν πρέπει να περιορίζεται στους εργαζόμενους αλλά να επεκτείνεται και στους επιχειρηματίες του τουρισμού, με δεδομένο ότι ο ελληνικός τουρισμός βασίζεται κατά κύριο λόγο στους μικρομεσαίους και στις οικογενειακές επιχειρήσεις, με σκοπό την προσφορά αυθεντικής εμπειρίας στους επισκέπτες, που αποτελεί και το όχημα της ανταγωνιστικότητας.
Σε θέματα που αφορούν το πλάνο του Υπουργείου Τουρισμού για την αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Τουρισμού Μάνος Κόνσολας, ενώ πρόσθεσε ότι το Υπουργείο προτίθεται να ενσωματώσει το στρατηγικό σχέδιο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για τον τουρισμό, στο υπό εκπόνηση εθνικό σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης. Μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Για το Υπουργείο Τουρισμού η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αποτελεί παραδειγματική αναφορά όσον αφορά τις εφαρμοσμένες πολιτικές, όχι μόνο ως προς την προβολή και διαφήμιση αλλά και για να αντιμετωπίσουμε ζητήματα που αφορούν την εμπειρία του επισκέπτη. Βρισκόμαστε στην έδρα του πρωταγωνιστή του ελληνικού τουρισμού, με τον Περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο, που κατέθεσε εδώ ένα πλαίσιο προγραμματικών θέσεων για την επόμενη περίοδο, το οποίο θα ενσωματώσει και το Υπουργείο Τουρισμού στο στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης.
Ο κ. Θεοχάρης έχει βάλει πολύ ψηλά τον πήχυ όσον αφορά την τουριστική επένδυση και κατάρτιση. Η Ρόδος θα καταστεί ένα πολύ σημαντικό κέντρο τουριστικής εκπαίδευσης, κατάρτισης και δια βίου μάθησης για τη Μεσόγειο και ολόκληρη την Ευρώπη, προκειμένου να αποκτήσει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα σε όλα τα επίπεδα. Το σχετικό νομοθέτημα για την αναβάθμιση των τουριστικών σπουδών στην Ελλάδα, θα κατατεθεί μέχρι τα Χριστούγεννα στη Βουλή. Στο πλαίσιο αυτού του νομοσχεδίου θα ενταχθεί και τον Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών, για την παραγωγή τεκμηρίων πολιτικής. Στο επόμενο διάστημα θα ανακοινώσουμε και τη σύσταση και λειτουργία την Σχολής Ξεναγών στη Ρόδο, ενώ ο Υπουργός έχει δώσει τις κατευθύνσεις για την ανασύνθεση των περιφερειακών υπηρεσιών τουρισμού προκειμένου αυτές να μπορέσουν να παρακολουθήσουν και τις ανάγκες της περιοχής και να συνδέσουν την πολιτική του Υπουργείου με τις πολιτικές των Περιφερειών και των Δήμων, σε κάθε γωνιά της χώρας. Η συνεργασία είναι προϋπόθεση για να προχωρήσουμε μπροστά».

Η ΣΥΣΚΕΨΗ
ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ
Σχεδόν όλοι οι τοπικοί φορείς συμμετείχαν στην ευρεία σύσκεψη χθες το μεσημέρι στην αίθουσα συνεδριάσεων του περιφερειακού συμβουλίου με τον Υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη και με το συντονισμό της περιφερειακής αρχής. Μετά τη συνάντηση εργασίας στο γραφείο του Περιφερειάρχη, Γ. Χατζημάρκου, με συμμετοχή των βουλευτών και περιφερειακών συμβούλων οι εκπρόσωποι των τοπικών φορέων είχαν την ευκαιρία να θέσουν στον Υπουργό Τουρισμού και στον Υφυπουργό Μάνο Κόνσολα όλα τα θέματα που τους απασχολούν. Συμμετείχαν, ο νέος δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης, οι βουλευτές της ΝΔ, Βασίλης Υψηλάντης, Μίκα Ιατρίδη και Γιάννης Παππάς.
Μεταξύ άλλων πήραν μέρος, ο αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ, Κώστας Κωνσταντινίδης ο νέος πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, Μανώλης Μαρκόπουλος, ο αντιπρόεδρος & Γ.Γ. της ΕΞΡ Κώστας Μηνέττος, ο κ. Γιάννης Χατζής, μέλος του ΔΣ της ΕΞΡ, ο κ. Αθηναγόρας Κωνσταντινίδης μέλος του Δ.Σ. της ΕΞΡ και μέλος του Δ.Σ. του ΕΟΤ, ο Πρόεδρος της ΣΕΤΚΕ, Παναγιώτης Τοκούζης, ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου Γιώργος Αντώνογλου, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου, Νίκος Μπόνης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου, Γιώργος Ματσίγκος, ο πρόεδρος του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών Δωδεκανήσου, Αλέξανδρος Κολιάδης, ο πρόεδρος των ιδιοκτητών τουριστικών γραφείων, Κώστας Κατσίβας, ο πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου, Νίκος Χριστοφόρου, ο πρόεδρος του Σωματείου Εστιατόρων «Η Πρωτοπορία», Γιάννης Κλούβας, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων της Δωδεκανήσου, Νίκος Τσούλλος, εκπρόσωποι του συνδέσμου ιδιοκτητών ταξί, του συλλόγου οδηγών τουριστικών λεωφορείων, του συλλόγου οδοντιάτρων, του φαρμακευτικού συλλόγου Ρόδου κα.
Το θέμα των βραχυχρόνιων μισθώσεων (τύπου airbnb) ήταν από τα θέματα που τέθηκαν απ’ όλους τους εκπροσώπους του κλάδου της φιλοξενίας και η ανεξέλεγκτη πορεία του φαινομένου που επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό τον τουρισμό, δημιουργώντας συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού. Όπως επεσήμαναν οι εκπρόσωποι των φορέων, πρέπει άμεσα να οριστεί ένα νέο ρυθμιστικό πλαίσιο.
Η εξάπλωση του all inclusive τέθηκε, όπως πάντα, από τους ανθρώπους της αγοράς, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι οι ντόπιες επιχειρήσεις (λόγω και του υπερεπαγγελματισμού) επιβιώνουν πολύ δύσκολα, όταν οι τουρίστες παραμένουν περιορισμένοι στα ξενοδοχεία.
Σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι θα πρέπει να αναβαθμιστούν οι δημόσιες υποδομές και δη τα λιμάνια και η μαρίνα προκειμένου να ενισχυθεί η ποιότητα του προορισμού. Η ευταξία και η έλλειψη αστυνόμευσης, με όποια προβλήματα και εάν αυτή συνεπάγεται, τέθηκαν επίσης στον υπουργό, ενώ άλλοι αναφέρθηκαν στην υποστελέχωση των δημοσίων υπηρεσιών στο νησί με αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες οι διαδικασίες ακόμη και για πολύ απλά ζητήματα. Τέλος, η υπερφορολόγηση ήταν ακόμη ένα από τα θέματα που συζήτησαν οι τοπικοί φορείς με τον Υπουργό.
Ο κ. Θεοχάρης ζήτησε από τους φορείς να του στείλουν γραπτά υπομνήματα με όλα τα αιτήματά τους και τις επισημάνσεις τους έτσι ώστε να αξιολογηθούν και να ληφθούν υπόψη στο πλαίσιο της χάραξης και εφαρμογής της στρατηγικής του Υπουργείου Τουρισμού.
Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος επεσήμανε μεταξύ άλλων την ανάγκη να ληφθεί μέριμνα για την αναβάθμιση των λιμανιών, των μαρίνων και κυρίως για την ενίσχυση των Λιμενικών ταμείων στα νησιά, τα περισσότερα των οποίων είναι σχεδόν πτωχευμένα. Τόνισε ότι η χρηματοδότηση των 100 περίπου λιμανιών επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ περιορίστηκε στα 20 εκατ. ευρώ και συμπλήρωσε ότι οι λιμενικές υποδομές στα νησιά είναι σε άθλια κατάσταση.
Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου επεσήμανε εξάλλου ότι πρέπει να υπάρξει κοινή γραμμή σε θέματα προβολής και διαφήμισης μεταξύ του ΣΕΤΕ, της Marketing Greece και του ΕΟΤ ενώ επεσήμανε ότι οι πόροι που διαθέτει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για τον χώρο ευθύνης της είναι σαφώς σημαντικά μεγαλύτεροι από εκείνους που διατίθενται από τον ΕΟΤ για ολόκληρη τη χώρα.
Της συσκέψεως στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είχε προηγηθεί συνάντηση του Υπουργού Τουρισμού με τον δήμαρχο Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη στο δημαρχιακό μέγαρο Ρόδου.
Εκεί ο κ. Καμπουράκης επεσήμανε την ανάγκη να ενισχυθεί και να κρατηθεί στην ζωή ο ΠΡΟΤΟΥΡ για να συνδράμει την δημοτική αρχή και τους φορείς του τουρισμού στο νησί ενώ τόνισε ότι το 97% των εσόδων στα νησιά προέρχεται από τον τουρισμό με τις πρόσφατες μελέτες να δείχνουν ότι την 10ετία της κρίσης ο τουρισμός συνείσφερε με 125 δις. ευρώ στο ΑΕΠ και για φέτος η συμβολή του στο ΑΕΠ αναμένεται να αγγίξει τα 24 δις. ευρώ.
Σημειώνεται ότι με την ευκαιρία της παρουσίας τους στη Ρόδο οι κ.κ. Χάρης Θεοχάρης και Μάνος Κόνσολας, επισκέφθηκαν τον μητροπολίτη Ρόδου, την Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού, την ΑΣΤΕΡ και το ΙΕΚ Τουρισμού, ενώ είχαν συνάντηση και με τα μέλη της ΝΟΔΕ στο «Rodos Palace».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Τάσσος    17.09.2019 21:42

    Φτιάξτε θέσεις εργασίας, καμαριέρες έχουμε, γκρουμάκια έχουμε, μπάρμαν, μάγειρες έχουμε αλλά πρέπει να δημιουργήσετε και θέσεις εργασίες άλλων αντικειμένων.

Σχολιασμός άρθρου