Ειδήσεις

Guardian για προσφυγικό: «Καμπανάκι κινδύνου για τα ελληνικά hotspots»

Με ζοφερά χρώματα περιγράφει ο Guardian την κατάσταση στα hotspots των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, προβλήματα που επιτείνει η έξαρση του προσφυγικού με τις νέες, μαζικές αφίξεις από τα δυτικά παράλια της Τουρκίας.

«Σκορπιοί, αρουραίοι και φίδια δαγκώνουν παιδιά. Εκατοντάδες άτομα αναγκάζονται να χρησιμοποιούν ένα μπάνιο. Η δυσοσμία των ανθρώπινων περιττωμάτων δεν φεύγει ποτέ κι οι ελλείψεις στα τρόφιμα είναι πλέον κανόνας», γράφει ο Guardian σε ανταπόκριση με τίτλο: «Μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων προειδοποιούν για καταστροφή στους ελληνικούς προσφυγικούς καταυλισμούς», πρόβλημα που επιτείνει δραματικά ο αυξανόμενος αριθμός προσφύγων που καταφθάνει στη χώρα μας.

«Απερίγραπτο το επίπεδο συμφοράς στα hotspots του ανατολικού Αιγαίου»
Η Σόφι ΜακΚαν από τους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα», σημαίνει συναγερμό για την απάνθρωπη κατάσταση στα κέντρα υποδοχής προσφύγων στη Λέσβο, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των νέων προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη. «Το επίπεδο της συμφοράς που βιώνουν αυτοί οι άνθρωποι είναι απερίγραπτο» δηλώνει η εκπρόσωπος των ΓΧΣ σημειώνοντας τη δραματική αύξηση των περιστατικών αυτοτραυματισμού ακόμη και μεταξύ νηπίων. «Πασχίζω να βρω τις σωστές λέξεις, γιατί κανένας δεν μπορεί να μεταδώσει την απόλυτη δυστυχία και την απάνθρωπη κατάσταση που είναι ειλικρινά απίστευτη στην Ευρώπη».

«Το δράμα που εκτυλίσσεται στη νοτιοανατολική περιφέρεια της Ευρώπης έρχεται μετά την απότομη αύξηση των αριθμών των ανθρώπων που επιχειρούν την επικίνδυνη διά θαλάσσης διέλευση από την Τουρκία. Με ένα θράσος που δεν έχει προηγούπμενο από το 2016 που η ΕΕ σύναψε μια αμφιλεγόμενη συμφωνία με την Άγκυρα για το προσφυγικό, διακινητές ξεφορτώνουν καραβιές αιτούντων άσυλο στις παραλίες της Λέσβου, της Σάμου, της Κω, της Λέρου και της Χίου. Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, περισσότεροι από 13.000 άνθρωποι έφθασαν στις ελληνικές ακτές, περισσότερο από το ήμισυ του συνόλου των διά θαλάσσης αφίξεων στη χώρα το 2019. Με την αύξηση του ρυθμού των αφίξεων να συνεχίζεται τον Σεπτέμβριο, πυροδοτούνται φόβοι ότι η Ευρώπη βρίσκεται στα πρόθυρα μιας νέας προσφυγικής κρίσης – έστω και αν οι αριθμοί είναι πολύ μικρότεροι από εκείνους τους 2016, όταν περίπου 2.000 άνθρωποι έφθαναν με βάρκες στις ακτές», γράφει η ανταποκρίτρια του Guardian.

24.000 άνθρωποι εγκλωβισμένοι στους προσφυγικούς καταυλισμούς στα νησιά
Τουλάχιστον ένας στους τρεις νεοαφιχθέντες είναι ασυνόδευτος ανήλικος, λέει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Αθήνα, με την εκρόσωπο της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου στην Αθήνα, Σοφία Μάλκμκβιστ, να σημειώνουν ότι όλα γίνονται τόσο γρήγορα που δεν προλαβαίνουν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Στην Αθήνα, υπογραμμίζει ο Guardian, ΜΚΟ «αποδίδουν την αύξηση» των προσφυγικών ροών «στην εσκεμμένη χαλάρωση στις περιπολίες από την τουρκική ακτοφυλακή». Και σημειώνει ότι τις τελευταίες εβδομάδες, οι ελληνικές Αρχές λαμβάνουν μέτρα έκτακτης ανάγκης, με τη μεταφορά ευάλωτων ατόμων στην ηπειρωτική χώρα. Αλλά οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι πρόκειται για λύσεις προσωρινές , διερωτώνται τι θα συμβεί τον χειμώνα και επισημαίνουν ότι η ΕΕ πρέπει να στηρίξει την Ελλάδα στην κατάστρωση μιας στρατηγικής επιμερισμού του βάρους στην παροχή φιλοξενίας σε αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες.
πηγή iefimerida.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου