Ειδήσεις

Ανησυχία για τις φωτιές που ξεκίνησαν από τον Απρίλιο: Προβλήματα με δασοκομάντος, εναέρια μέσα και γερασμένο στόλο

Με τις πυρκαγιές να έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους, το επικαιροποιημένο δόγμα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, βρίσκεται ήδη σε… “μερική εφαρμογή”.

Πέντε – Πέντε. Αυτό είναι το… σκορ ανάμεσα στις αλλαγές του φετινού αντιπυρικού σχεδιασμού και τα “θολά” σημεία που τις συνοδεύουν. Οι αερομεταφερόμενοι “Δασοκομάντος” πρώτης απόκρισης των Ε.ΜΟ.Δ.Ε. (Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων), υπερδιπλασιάζονται, όμως γίνονται… πυροσβέστες εδάφους, με 6 Μονάδες να καθηλώνονται και να προσεγγίζουν τα μέτωπα οδικώς. Το πλήρωμα των Πυροσβεστικών Οχημάτων αυξάνεται, τα οχήματα πρώτης κινητοποίησης γίνονται δύο από ένα, όμως ο στόλος παραμένει… “γερασμένος”.

Τα εναέρια μέσα θα κινητοποιούνται άμεσα με εντολή του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, όμως ήδη στην πρώτη μεγάλη δασική πυρκαγιά του 2024, χρειάστηκε να ταξιδέψουν από την Αττική, καθώς δεν έχει γίνει ακόμα μίσθωση και προεγκατάσταση αεροσκαφών και ελικοπτέρων στις βάσεις της επαρχίας. Οι Ευρωπαίοι πυροσβέστες, γίνονται… “Έλληνες” και από την αναμονή συνδρομής σε μεγάλα μέτωπα, μπαίνουν στις… κανονικές βάρδιες. Περισσότερες υπηρεσίες στο πεδίο, μεγαλύτερη… “διασπορά” ευθυνών.

Το επικαιροποιημένο δόγμα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, βρίσκεται ήδη σε… “μερική εφαρμογή”, καθώς οι πρώτες μεγάλες φωτιές, έκαναν ήδη την εμφάνιση τους από τον Απρίλιο, πριν την επίσημη έναρξη της “δύσκολης” όπως χαρακτηρίζεται από τους Πυροσβέστες, αντιπυρικής περιόδου.

Δασοκομάντος… αέρος και εδάφους
Αλεξανδρούπολη, Κοζάνη, Τρίπολη, Βόλος, Ρόδος, Μυτιλήνη, Χίος, Σάμος, Κέρκυρα, Κεφαλλονιά. Πρόκειται για τις 10 περιοχές, στις οποίες ιδρύονται νέες Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων, με στόχο την πρώτη απόκριση σε πυρκαγιές. Συνολικά 650 “Δασοκομάντος”, πρώην εποχικοί πυροσβέστες με εμπειρία στα πύρινα μέτωπα, αφού ολοκληρώσουν τις επόμενες ημέρες την ειδική εκπαίδευση, αναμένεται από την 1η Μαΐου να στελεχώσουν τις νέες μονάδες, ενώ παράλληλα θα ενισχύσουν αριθμητικά και τις 6 υπάρχουσες, που έχουν εγκατασταθεί από την προηγούμενη αντιπυρική περίοδο σε Ελευσίνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Λαμία, Γιάννενα και Πάτρα. Παρά το γεγονός ότι ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε το νεοσύστατο σώμα, να αποτελείται εξ΄ ολοκλήρου από αερομεταφερόμενες Μονάδες, με στόχο την άμεση πρώτη απόκριση στα μέτωπα, μετά την αύξηση των ειδικά εκπαιδευμένων πυροσβεστών και των σημείων εγκατάστασης, θα υπάρχει δυνατότητα για συνολικά 10 αερομεταφερόμενες ομάδες. Οι υπόλοιπες 6 θα κινούνται προς τα μέτωπα με άλλα μέσα, πιθανότατα χάνοντας τη δυνατότητα της γρήγορης προσέγγισης της φωτιάς.

Αντιπυρική από τον… Μάρτιο
“Αυτό που συμβαίνει τον μήνα που διανύουμε είναι πρωτοφανές τόσο σε ένταση όσο και σε αριθμό ενάρξεων πυρκαγιών. Η μειωμένη για την εποχή υγρασία συνέπεια των λιγοστών βροχοπτώσεων δημιούργησε συνθήκες γρήγορης εξάπλωσης όλων των πυρκαγιών, οι οποίες κατά το πλείστον προέρχονται από καύσεις υπολειμμάτων καλλιεργειών”, αναφέρει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, ο Κώστας Τσίγκας, πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος. Στις 6 Απριλίου, σχεδόν ένα μήνα πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, καταγράφηκαν περισσότερες από 70 αγροτοδασικές πυρκαγιές, μέσα σε μόλις 12 ώρες. Πρόκειται για αριθμό που καταγράφεται συνήθως στην “καρδιά” του καλοκαιριού. Άλλες 186 ενάρξεις πυρκαγιών, καταγράφηκαν τις επόμενες τρείς ημέρες! Είναι ενδεικτικό ότι την ώρα που περισσότεροι από 100 πυροσβέστες με τη συνδρομή εναέριων μέσων, έδιναν μάχη για να σβήσουν τις φλόγες που έκαιγαν γύρω από οικισμούς της Ιεράπετρας στις 6 Απριλίου, ένα ακόμα μέτωπο στην Κρήτη προκάλεσε μεγάλη διασπορά δυνάμεων σε έδαφος και αέρα. Στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, εκφράζουν ανησυχία, πως ο φόρτος που παρουσιάζεται ήδη από τα μέσα Μαΐου, θα επιβαρύνει το προσωπικό, που εδώ και χρόνια, κάθε καλοκαίρι, βρίσκεται αντιμέτωπο με διαδοχικές “Μέγα-πυρκαγιές” (MEGAFIRES).

Όπως και τα προηγούμενα καλοκαίρια, τη λύση θα κληθούν να δώσουν δυνάμεις Πυρόσβεσης από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες με το πρόγραμμα προεγκατάστασης, θα βρεθούν σε διαφορετικά σημεία της χώρας. Μάλιστα ο φετινός σχεδιασμός, προβλέπει ότι θα βρίσκονται σε “πλήρη” επιχειρησιακή δράση και όχι σε “αναμονή” όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. “Η κλιματική κρίση έχει αλλάξει όλα τα δεδομένα σε παγκόσμιο επίπεδο τόσο της επικινδυνότητας όσο και της αντιμετώπισης γενικότερα των πυρκαγιών της υπαίθρου. Οφείλουμε να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα και να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια όσο χρειαστεί και όσο απαιτηθεί για να ανταποκριθούμε στο ιερό καθήκον το οποίο υπηρετούμε”, σημειώνει ο Κώστας Τσίγκας.

“Διασπορά”… ευθυνών
Πυροσβεστική Υπηρεσία, Ελληνική Αστυνομία, Δασική Υπηρεσία, Ένοπλες Δυνάμεις, Τοπική Αυτοδιοίκηση. Όλοι οι συναρμόδιοι φορείς για την διαχείριση της πυρκαγιάς, θα βρίσκονται στο πεδίο των επιχειρήσεων, με βάσει τα όσα προβλέπει ο επικαιροποιημένος σχεδιασμός του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Αφού κρίθηκε αναποτελεσματικός, ο “Όλυμπος”, το κινητό επιχειρησιακό κέντρο του Πυροσβεστικού Σώματος, αναμένεται τη φετινή αντιπυρική περίοδο να στελεχωθεί με επιπλέον άτομα, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό. Στο πεδίο μεγάλης έκτασης πυρκαγιών, αναμένεται πλέον να υπάρχει φυσική παρουσία, από υποστηρικτικές ομάδες του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος, αποτελούμενες από ανώτατους αξιωματικούς. Υποχρεωτική θα είναι εφεξής και η παρουσία υποστηρικτικής ομάδας της Δασικής Υπηρεσίας στο μέτωπο, με στόχο την άμεση συνεργασία με τις δυνάμεις πυρόσβεσης. Σε πραγματικό χρόνο θα γίνεται η ενημέρωση των Δήμων, για την έναρξη και την εξέλιξη των πυρκαγιών από τα Περιφερειακά Κέντρα (ΠΕΚΕ) του Πυροσβεστικού Σώματος, μέσω της εφαρμογής CIVIL-ENGAGE, έτσι ώστε να συντονίζονται αποτελεσματικά όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας που επιχειρούν στο πεδίο. Στόχος των παραπάνω παρεμβάσεων, είναι ο αρτιότερος και αμεσότερος συντονισμός των εμπλεκόμενων φορέων, αλλά και ο καταμερισμός ευθυνών με φυσική παρουσία στο πεδίο, κατά την εξέλιξη των πυρκαγιών.

Ρεκόρ… προστίμων και συλλήψεων
Εκατό πρόστιμα ύψους 52.500 ευρώ και 46 συλλήψεις, μόνο τις δέκα πρώτες ημέρες του 2024, για πρόκληση πυρκαγιών και για καύσεις χωρίς τα απαιτούμενα μέτρα. Άλλα 132 πρόστιμα μέσα στο Μάρτιο. Οι παραπάνω αριθμοί, μαρτυρούν τους μαζικούς ελέγχους που γίνονται καθημερινά από κλιμάκια της Πυροσβεστικής σε όλη τη χώρα, στα πλαίσια της πρόληψης εκδήλωσης πυρκαγιών. Ανάμεσα στις συλλήψεις, είναι και ο 34χρονος υπαίτιος για την πρώτη μεγάλη δασική φωτιά του 2024 στο Λασίθι, που ξέσπασε λόγω αμέλειας, κατά τη διάρκεια καύσης ξερών κλαδιών σε χωράφι.

Πηγή thetoc.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου