Ειδήσεις

Οι Έλληνες ο πιο γερασμένος λαός της Ευρώπης

Ο πληθυσμός στη χώρα μας γηράσκει καθώς σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε γηράσκοντα πληθυσμό με ποσοστό αύξησης 21,4%, έναντι 17,2% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
Τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών στην Ελλάδα αναλογούν σήμερα στο 14% του πληθυσμού, ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις το 2020 θα είναι άνω του 20%, και το 2030 θα προσεγγίζουν το 30%.
Το Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής, Prolepsis παρουσίασε τα εκπαιδευτικά εργαλεία του ευρωπαϊκού προγράμματος «Ενδυνάμωση Δεξιοτήτων Επαγγελματιών Υγείας για τη Βελτίωση της Υγείας του Γηράσκοντος Εργατικού Δυναμικού, e-CAPACIT8»,τα οποία έχουν αναπτυχθεί στην Ελλάδα.
Στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση των δεξιοτήτων των Ευρωπαίων επαγγελματιών υγείας του χώρου εργασίας, παρέχοντας τους εκπαιδευτικά εργαλεία διαθέσιμα μέσω διαδικτύου και προσαρμοσμένα στα δεδομένα της χώρας τους. Μέσω της συμμετοχής τους στην ηλεκτρονική εκπαίδευση, οι επαγγελματίες υγείας θα έχουν την ευκαιρία να βελτιώσουν τις γνώσεις τους σχετικά με τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει το γηράσκον εργατικό δυναμικό στη χώρα τους, με απώτερο όφελος την αρτιότερη κάλυψη των αναγκών των γηραιότερων εργαζομένων, λαμβάνοντας υπ΄ όψιν την κατάσταση της υγείας τους.
Ο Καθηγητής Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Δημήτριος Λινός παρουσίασε τις πέντε μελέτες περιπτώσεων που αφορούν συχνές παθήσεις του γηράσκοντος πληθυσμού και σχετίζονται με το εργασιακό περιβάλλον, όπως είναι ο μυοσκελετικός και ο ρευματοειδής πόνος, οι χρόνιες αναπνευστικές νόσοι, το μεταβολικό σύνδρομο και το σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης.
Το πρόγραμμα θα βοηθήσει να αντιμετωπιστούν πολλές από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν λόγω των δημογραφικών αλλαγών και της παράτασης της ηλικίας συνταξιοδότησης. H γήρανση των εργαζομένων έχει άλλωστε σοβαρές επιπτώσεις στη σχέση απασχόλησης-υγείας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου