ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συναινετικό κλίμα στη Δημοτική Επιτροπή Ρόδου για μια σειρά από θέματα

Πέγκυ Ντόκου 1 λεπτό ανάγνωση
εικόνα_Viber_2026-02-16_11-37-38-875

Σε καλό και συ­ναι­νε­τι­κό κλίμα, συ­νε­δρί­α­σε χτες η Δη­μο­τι­κή Επι­τρο­πή Ρόδου υπό την προ­ε­δρία του δη­μάρ­χου, κ. Αλέ­ξαν­δρου Κο­λιά­δη, εγκρί­νο­ντας ομο­φώ­νως, μια σειρά από θέ­μα­τα.

Στο θέμα:

α. Έγκρι­ση με­λέ­της του έργου: «Απο­κα­τά­στα­ση ζη­μιών και άρση επι­κιν­δυ­νό­τη­τας κτη­ρί­ων και υπο­δο­μών αρ­μο­διό­τη­τας Δ/νσης Με­σαιω­νι­κής Πόλης λόγω έντο­νων και­ρι­κών φαι­νο­μέ­νων της 21/01/2026», προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού: 373.315,69€ με ΦΠΑ,

β. Ανά­θε­ση του έργου: «Απο­κα­τά­στα­ση ζη­μιών και άρση επι­κιν­δυ­νό­τη­τας κτη­ρί­ων και υπο­δο­μών αρ­μο­διό­τη­τας Δ/νσης Με­σαιω­νι­κής Πόλης λόγω έντο­νων και­ρι­κών φαι­νο­μέ­νων της 21/01/2026», προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού: 373.315,69€ με ΦΠΑ, με προ­σφυ­γή στη δια­δι­κα­σία δια­πραγ­μά­τευ­σης χωρίς προη­γού­με­νη δη­μο­σί­ευ­ση, σύμ­φω­να με τα άρθρα 32 παρ.2 περ. γ και 32 α του ν.4412/2016.

γ. Έγκρι­ση των όρων της πρό­σκλη­σης για τη δια­πραγ­μά­τευ­ση.

δ. Συ­γκρό­τη­ση τρι­με­λούς ορ­γά­νου για τη διε­ξα­γω­γή της δια­δι­κα­σί­ας δια­πραγ­μά­τευ­σης.

ε. Εξου­σιο­δό­τη­ση Εντε­ταλ­μέ­νου Συμ­βού­λου Με­σαιω­νι­κής Πόλης & Μνη­μεί­ων για πρό­σκλη­ση του­λά­χι­στον τριών (3) ερ­γο­λη­πτι­κών επι­χει­ρή­σε­ων για δια­πραγ­μά­τευ­ση. (Ει­σή­γη­ση Διεύ­θυν­σης Με­σαιω­νι­κής Πόλης & Μνη­μεί­ων), ο δη­μο­τι­κός σύμ­βου­λος της ελάσ­σο­νος μειο­ψη­φί­ας κ. Δη­μή­τρης Ζα­νετ­τούλ­λης ζή­τη­σε ανα­λυ­τι­κή ενη­μέ­ρω­ση και τό­νι­σε πως θα έπρε­πε να κλη­θούν αντί τρεις, τέσ­σε­ρις έως και έξι εται­ρεί­ες για το έργο.

Απα­ντώ­ντας ο πρό­ε­δρος της ΔΕΥΑΡ και εντε­ταλ­μέ­νος δη­μο­τι­κός σύμ­βου­λος Με­σαιω­νι­κής Πόλης και Μνη­μεί­ων κ. Σω­τή­ρης Βα­για­νός, υπο­γράμ­μι­σε τα εξής:

«Πή­γα­με στη δια­δι­κα­σία δια­πραγ­μά­τευ­σης, καθώς από τις πρώ­τες κιό­λας μέρες της θε­ο­μη­νί­ας εμείς δώ­σα­με (όπως ορί­ζει ο νόμος) εντο­λές απο­κα­τά­στα­σης. Π.χ. απο­κα­θι­στού­με ήδη την οροφή του Δη­μο­τι­κού Ωδεί­ου, τη μό­νω­ση του Δη­μο­τι­κού Σχο­λεί­ου στη Με­σαιω­νι­κή Πόλη, καθώς επί­σης και ζη­μιές σε διά­φο­ρα ση­μεία. Ανα­θέ­του­με τις απο­κα­τα­στά­σεις όπως επί της οδού Πα­πα­λου­κά, στις πέρ­γκο­λες και στο Βε­νε­τό­κλειο και σε πολλά ακόμη ση­μεία. Εμείς έχου­με ήδη ξε­κι­νή­σει. Η δια­δι­κα­σία είναι ανα­γκαία για να προ­χω­ρή­σου­με πιο γρή­γο­ρα με σκοπό να απο­κα­τα­στα­θούν οι ζη­μιές όσο το δυ­να­τόν γρη­γο­ρό­τε­ρα. Με την υπο­γρα­φή της σύμ­βα­σης, θα πάμε στην απο­κα­τά­στα­ση ζη­μιών επί της Πα­πα­λου­κά –όπως και στη Με­σαιω­νι­κή Πόλη (σπά­σι­μο σω­λή­νων, ζη­μιές στο πλα­κό­στρω­το κ.ά).

Αυτή τη δια­δι­κα­σία την επι­λέ­ξα­με επει­δή έχει τον χα­ρα­κτή­ρα του κα­τε­πεί­γο­ντος –όπως κά­να­με και στη ΔΕΥΑ Ρόδου, πρό­σφα­τα. Επι­πρό­σθε­τα, έχου­με απευ­θυν­θεί σε δώ­δε­κα εται­ρεί­ες και όχι μόνον σε τρεις».

Ση­μειώ­νε­ται πως η σχε­τι­κή με­λέ­τη την οποία συ­νέ­τα­ξε η Υπη­ρε­σία για τις απο­κα­τα­στά­σεις ζη­μιών, κρί­θη­κε απα­ραί­τη­τη (με τον χα­ρα­κτή­ρα του κα­τε­πεί­γο­ντος) δε­δο­μέ­νου ότι οι δια­δο­χι­κές θε­ο­μη­νί­ες και ιδιαί­τε­ρα αυτή της 21ης Ια­νουα­ρί­ου 2026, που έπλη­ξε το νησί της Ρόδου με την εκ­δή­λω­ση εξαι­ρε­τι­κά θυ­ελ­λω­δών ανέ­μων με­γά­λης διάρ­κειας σε συν­δυα­σμό με ισχυ­ρές βρο­χές και κα­ται­γί­δες είχε σαν απο­τέ­λε­σμα την πρό­κλη­ση σο­βα­ρών ζη­μιών και κα­τα­στρο­φών σε ση­μα­ντι­κό μέρος των υπο­δο­μών αρ­μο­διό­τη­τας της Διεύ­θυν­σης Με­σαιω­νι­κής Πόλης στην πόλη της Ρόδου. Όπως ανα­φέ­ρε­ται συ­γκε­κρι­μέ­να, τα ακραία και­ρι­κά φαι­νό­με­να προ­κά­λε­σαν ση­μα­ντι­κές φθο­ρές σε υφι­στά­με­νες υπο­δο­μές, εντεί­νο­ντας την ανά­γκη για άμε­σες και στο­χευ­μέ­νες πα­ρεμ­βά­σεις.

Τα προ­βλή­μα­τα που αντι­με­τω­πί­ζο­νται μέσω της σχε­τι­κής με­λέ­της αφο­ρούν σε: κα­τα­πτώ­σεις τοι­χί­ων πε­ρί­φρα­ξης και λι­θο­δρο­μών, πτώ­σεις και ανα­τρο­πές με­γά­λων δέ­ντρων, υπο­σκα­φές εδα­φών και πρα­νών, καθώς και ζη­μιές σε στέ­γες, ορο­φές και κου­φώ­μα­τα. Πα­ράλ­λη­λα, κα­τα­γρά­φη­καν φθο­ρές σε πε­ρι­βάλ­λο­ντες χώ­ρους, κα­τα­στρο­φές πλα­κό­στρω­των και πε­ζο­δρο­μί­ων καθώς και ζη­μιών στο δί­κτυο του φω­τι­σμού, με απο­τέ­λε­σμα τη δη­μιουρ­γία άμε­σου κιν­δύ­νου για τη δη­μό­σια ασφά­λεια και την απρό­σκο­πτη λει­τουρ­γι­κό­τη­τα των εγκα­τα­στά­σε­ων –προ­έ­κυ­ψαν ή επι­δει­νώ­θη­καν λόγω της έντο­νης θε­ο­μη­νί­ας που έπλη­ξε το νησί.

Όπως επι­ση­μαί­νε­ται, στη Ρόδο σύμ­φω­να με κα­τα­γρα­φές του Με­τε­ω­ρο­λο­γι­κού Σταθ­μού Ρόδου, η έντα­ση των ανέ­μων έφτα­σε έως και τα 110km/h –τιμή που κα­τα­τάσ­σε­ται σε επί­πε­δα ακραί­ου και­ρι­κού φαι­νο­μέ­νου (11 μπο­φόρ). Η ύπαρ­ξη επί­ση­μων με­τε­ω­ρο­λο­γι­κών κα­τα­γρα­φών, οι απο­φά­σεις των αρ­μο­δί­ων αρχών Πο­λι­τι­κής Προ­στα­σί­ας και τα κα­τα­γε­γραμ­μέ­να συμ­βά­ντα σε επί­πε­δο Δήμου, τεκ­μη­ριώ­νουν τον έκτα­κτο και απρό­βλε­πτο χα­ρα­κτή­ρα των φαι­νο­μέ­νων του δι­η­μέ­ρου (21-22/1/2026) κα­θι­στώ­ντας απο­λύ­τως ανα­γκαία την άμεση απο­κα­τά­στα­ση των ζη­μιών και την άρση επι­κιν­δυ­νό­τη­τας κτη­ρί­ων και υπο­δο­μών αρ­μο­διό­τη­τας της Διεύ­θυν­σης Με­σαιω­νι­κής Πόλης.

-Και αυτό το θέμα, ψη­φί­στη­κε ομο­φώ­νως.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.