Τοπικές Ειδήσεις

Διάβημα Αθήνας στην Άγκυρα για νησιά και casus belli – Eνημέρωση Ε.Ε., ΝΑΤΟ και ΟΗΕ

Σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την Άγκυρα προχώρησε το ΥΠΕΞ  αντιδρώντας στις παράνομες και ανυπόστατες αιτιάσεις Τούρκων αξιωματούχων για την κυριαρχία ελληνικών νησιών.

Σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την Άγκυρα προχώρησε το ΥΠΕΞ  αντιδρώντας στις παράνομες και ανυπόστατες αιτιάσεις Τούρκων αξιωματούχων για την κυριαρχία ελληνικών νησιών.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το Υπουργείο Εξωτερικών υπογράμμισε στην τουρκική πλευρά την «έντονη δυσαρέσκεια της Ελλάδας, καθώς και την διαμαρτυρία της για τις πρόσφατες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, οι οποίοι αμφισβήτησαν την Ελληνική κυριαρχία επί των νησιών του Αιγαίου, αιτιάσεις που βεβαίως απορρίπτει η Ελληνική πλευρά ως παράνομες και ανυπόστατες».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τονίστηκε ότι οι εν λόγω δηλώσεις «δεν είναι απλώς αντιπαραγωγικές, αλλά αποτελούν κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικής συμπεριφοράς».

Περαιτέρω τονίστηκε το «οξύμωρο των τουρκικών θέσεων, καθώς η τουρκική πλευρά επικαλείται συνεχώς το Διεθνές Δίκαιο, την στιγμή κατά την οποία το παραβιάζει κατάφορα».

Στο πλαίσιο η ελληνική πλευρά έκανε σαφή αναφορά στο casus belli, στο παράνομο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, τη ρητορικη περί «Γαλάζιας Πατρίδας» κλπ.

Τέλος, το Υπουργείο Εξωτερικών έδωσε σχετικές οδηγίες προς τις ελληνικές πρεσβείες στα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και των Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να προβούν σε σχετική ενημέρωση για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικής συμπεριφοράς.
Παρόμοια ενημέρωση θα γίνει και προς τις ηγεσίες των ανωτέρω Οργανισμών.

Πηγή kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου