Ειδήσεις

Δένδιας σε Χαφτάρ: «Η Ελλάδα έτοιμη να βοηθήσει την επόμενη ημέρα στη Λιβύη»

«Είτε με τη συμμετοχή στις δυνάμεις εκείνες που χρειάζονται για υπάρξει η ανακωχή είτε με τη συμμετοχή στην επιχείρηση επιβολής του εμπάργκο των όπλων και της μεταφοράς μισθοφόρων» – Τι σημαίνει η δήλωση αυτή του ΥΠΕΞ

«Περιμένουμε σαν Ευρωπαίοι, από τη Γερμανία να επιβάλει την Ευρωπαϊκή θέση στη διαδικασία του Βερολίνου», τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ενενήντα λεπτών που είχε με τον Λίβυο στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ στο υπουργείο Εξωτερικών.

«Περιμένουμε από τη Γερμανία την οικοδέσποινα χώρα, να αποτελέσει τον θεματοφύλακα των θεμάτων», τόνισε ο Νίκος Δένδιας.

Ο υπουργός Εξωτερικών είπε στους δημοσιογράφους, λίγα λεπτά μετά την αποχώρηση του επικεφαλής του Εθνικού Λιβυκού Στρατού από το υπουργείο ότι «Ζητήσαμε από τον στρατάρχη Χάφταρ να συμμετάσχει εποικοδομητικά στη διάσκεψη του Βερολίνου».

Έτοιμη να βοηθήσει η Ελλάδα τη Λιβύη

Ο Νίκος Δένδιας είπε ότι μετέφερε στον Χαλίφα Χαφτάρ, ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει την επόμενη ημέρα στη Λιβύη είτε με τη συμμετοχή στις δυνάμεις εκείνες που χρειάζονται για υπάρξει η ανακωχή είτε με τη συμμετοχή ελληνικών δυνάμεων στην ευρωπαϊκή επιχείρηση επιβολής του εμπάργκο των όπλων και της μεταφοράς μισθοφόρων».

Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ η αναφορά Δένδια ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει την επόμενη ημέρα στη Λιβύη με τη συμμετοχή στις δυνάμεις εκείνες που χρειάζονται για υπάρξει η ανακωχή» αφορά αποκλειστικά σε παρατηρητές στο πλαίσιο ενός ενδεχόμενου διεθνή μηχανισμού επιτήρησης εκεχειρίας.

Με τη δήλωσή του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας αποκαλύπτει ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμμετάσχει με στρατιωτικές ή αστυνομικές δυνάμεις στην προσπάθεια κατάπαυσης του πυρός και ειρήνευσης στη Λιβύη.

Ο κ. Δένδιας εξέφρασε τη βούληση της ελληνικής πλευράς να αποστείλει εναέρια ή και πλωτά μέσα τα οποία να λάβουν μέρος στην ευρωπαϊκή δύναμη επιτήρησης του εμπάργκο στη μεταφορά όπλων προς τη Λιβύη. Πρόκειται για την επιχείρηση «Sofia» που είναι επιφορτισμένη με την εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.

Με τις επίσημες δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας εξέφρασε την ετοιμότητα της ελληνικής κυβέρνησης να αποστείλει παρατηρητές, δηλαδή στρατιωτικούς ή αστυνομικούς- που θα λάβουν μέρος στη δύναμη επιτήρησης της εκεχειρίας που ενδέχεται να αποφασιστεί στη μεθαυριανή Διάσκεψη του Βερολίνου.

Όπως είπε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, «είχαμε μια μακρά και ενδιαφέρουσα συνομιλία, όπως καταλαβαίνεται αφορούσε την κατάσταση τη Λιβύη, την διάσκεψη του Βερολίνου και τη επόμενη ημέρα στη χώρα του. Τον ενθαρρύναμε να  πετύχει και την κατάπαυση του πηρός, την  αποκατάσταση της ασφάλειας, την απομάκρυνση των μισθοφόρων και την αναγνώριση της ακυρότητας των παράνομων μνημονίων που υπέγραψε ο Σάρατζ και ο Ερντογάν».

«Σας λέω ότι με χαρά συμφώνησε με τις παραπάνω παρατήρησες μας», είπε ο Νίκος Δένδιας.

Αναλυτικά η δήλωση Δένδια, με το πέρας της συνάντησης:

ΔΕΝΔΙΑΣ: Είχαμε μια μακρά και ενδιαφέρουσα συνομιλία με τον Στρατάρχη Haftar. Όπως καταλαβαίνετε, αφορούσε την κατάσταση στη Λιβύη, την διαδικασία του Βερολίνου και την επόμενη ημέρα στη Λιβύη και στην περιοχή. Εμείς από την πλευρά μας ενθαρρύναμε τον Στρατάρχη να μετάσχει με εποικοδομητικό πνεύμα στη διαδικασία του Βερολίνου και να επιχειρήσει, μέσα στο πλαίσιο των συνθηκών, να πετύχει και την κατάπαυση του πυρός και την αποκατάσταση της ασφάλειας στη Λιβύη, την απομάκρυνση των μισθοφόρων, την αναγνώριση της ακυρότητας των παράνομων μνημονίων ανάμεσα στην Τουρκία και στην κυβέρνηση Sarraj.

Και οφείλω να σας πω με ιδιαίτερη χαρά ότι ο Στρατάρχης Haftar συμφώνησε σε όλες τις παραπάνω παρατηρήσεις μας. Θα το δείτε, άλλωστε, σαφώς διατυπωμένο και στις δικές τους ανακοινώσεις. Είπα, επίσης, ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει την επόμενη μέρα στη Λιβύη, είτε με τη συμμετοχή στις δυνάμεις εκείνες οι οποίες χρειάζονται για να υπάρξει η ανακωχή (σημ.: διεθνής μηχανισμός επιτήρησης εκεχειρίας) είτε με τη συμμετοχή ελληνικών δυνάμεων στην ευρωπαϊκή επιχείρηση επιβολής του εμπάργκο των όπλων και της μεταφοράς μισθοφόρων στη Λιβύη. Οι ενέργειες αυτές βοηθούν τη δημιουργία μιας καλύτερης πραγματικότητας στη Λιβύη και αποτελούν συνεισφορά στο μέλλον του λιβυκού λαού και της λιβυκής κοινωνίας.

Εμείς θέλουμε η Λιβύη να είναι μια σύγχρονη χώρα, μια σύγχρονη δημοκρατική χώρα, στην οποία θα επιτραπεί στους κατοίκους της να εκφράσουν τη θέληση τους και να αποτελέσουν μέρος της συνολικής αρχιτεκτονικής σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή. Όπως ξέρετε η Ελλάδα δεν είναι μέλος της Διαδικασίας του Βερολίνου, μιας διαδικασίας που ξέρουμε ότι έχει ξεκινήσει από το 2015, η Ελλάδα δεν μετείχε όλα αυτά τα χρόνια, όμως νομίζουμε, συνεχίζουμε να νομίζουμε, ότι οι παρούσες συνθήκες ήταν αυτές που θα οδηγούσαν στο να θεωρηθεί από την οικοδέσποινα Γερμανία η συμμετοχή μας σαν κάτι το θετικό. Εν πάση περιπτώσει, εφόσον εμείς δεν θα είμαστε εκεί, περιμένουμε από τη Γερμανία, την οικοδέσποινα χώρα, να αποτελέσει τον θεματοφύλακα της Ευρωπαϊκής θέσης για τα θέματα της Λιβύης. Κυρίες και κύριοι, η Ευρώπη έχει σαφή θέση, εκφράσθηκε από το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η κοινή μας ευρωπαϊκή θέση αναγνωρίζει την ακυρότητα και την ανυπαρξία των μνημονίων που υπεγράφησαν από την Κυβέρνηση Sarraj και την Τουρκία. Περιμένουμε, λοιπόν, σαν Ευρωπαίοι, από τη Γερμανία, να επιβάλλει και να εκφράσει την ευρωπαϊκή θέση στη Διαδικασία του Βερολίνου. Το ίδιο περιμένουμε και από τις άλλες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία. Σας ευχαριστώ θερμά για την παρουσία σας σήμερα εδώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι προοπτικές επιτυχίας κ. Υπουργέ, ποιες είναι, όπως συζητήσατε με τον κ. Haftar?

N. ΔΕΝΔΙΑΣ: …Δεν έχει έννοια να κάνω δηλώσεις και να εκφράσω εγώ την άποψη του Στρατάρχη Χαφταρ. Μπορεί να την εκφράσει ο ίδιος ή […]

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν όμως δε ληφθεί υπόψη αυτό που είπατε για την ακυρότητα των Μνημονίων, υπάρχει περίπτωση να μπει βέτο στην ευρωπαϊκή […]

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εμείς θέλουμε να συμμετάσχουμε εποικοδομητικά στο να πετύχει η διαδικασία του Βερολίνου. Βοηθάμε τις διαδικασίες των Ηνωμένων Εθνών. Συναντήθηκα ήδη, την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, με τον κ. Salame, τον Ειδικό Διαπραγματευτή. Προσπαθούμε με όποιο τρόπο μπορούμε να βοηθήσουμε αυτή τη διαδικασία. Από την άλλη όμως, σε αυτή τη διαδικασία, προσπαθούμε να βοηθήσουμε με την ιδιότητά μας όχι μόνο ως Ελλάδα, αλλά και ως ευρωπαϊκή χώρα. Το πλαίσιο της συμμετοχής όλων των ευρωπαϊκών χωρών σε αυτή τη διαδικασία έχει καθοριστεί από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η ίδια η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η κοινή μας ευρωπαϊκή θέση προβλέπει την ακυρότητα και την ανυπαρξία των δύο Μνημονίων. Άρα κάθε χώρα της ΕΕ, όχι μόνο η Ελλάδα, έχει την αυτονόητη υποχρέωση να υποστηρίξει την κοινή θέση, τη θέση που όλοι μαζί πήραμε ομοφώνως στο Συμβούλιο. Άρα, δεν θέλω να δω τα πράγματα αρνητικά υπό μορφήν αρνησικυρίας. Τα βλέπω ως προσπάθεια της κοινής ευρωπαϊκής μας θέσης. Βεβαίως, εάν η κοινή ευρωπαϊκή θέση δεν γίνει σεβαστή, τότε κάθε ευρωπαϊκή χώρα έχει αυτονόητη υποχρέωση να υπερασπίσει αυτήν τη θέση και η Ελλάδα τοποθετήθηκε επ’ αυτού, νομίζω, ξεκάθαρα χθες: ο Πρωθυπουργός, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, θα υπερασπίσει την κοινή ευρωπαϊκή μας θέση. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ!

Μετά τη συνάντηση με τον κ. Δένδια και το κ. Μητσοτάκη, ο κ. Χαφτάρ μετέβη στη Λέσχη Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων στη Ρηγίλλης όπου του παρέθεσαν γεύμα ο υπουργός Εξωτερικών, ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Αλέξανδρος Διακόπουλος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου