Τοπικές Ειδήσεις

Αυξάνονται στη Pόδο τα εκλογικά τμήματα – Πρόταση να γίνουν 401 από 177!

Κατά τουλάχιστον 220 θα πρέπει να αυξηθούν τα εκλογικά τμήματα στη Ρόδο, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες του εκλογικού σώματος ενόψει των εκλογικών αναμετρήσεων του Μαΐου.
Επειτα από επιστολή του αρμοδίου τμήματος του Υπουργείου Εσωτερικών στο Δήμο της Ρόδου με την οποία ζητείται η αύξηση των εκλογικών τμημάτων, ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία της ψηφοφορίας σε τέσσερις διαφορετικές κάλπες, η πρόταση του αρμοδίου τμήματος δημοτικής κατάστασης, είναι να αυξηθούν από 177 σε 401 (επιπλέον 224 εκλογικά τμήματα) σε όλο το νησί, ωστόσο η τελική απόφαση θα ληφθεί από το Υπουργείο.
Ειδικότερα από το Δήμο Ρόδου, προτείνεται η αύξηση των εκλογικών τμημάτων ανά δημοτική ενότητα ως εξής:

Παρ΄όλα αυτά, όπως εκτιμάται, δύσκολα θα αποφευχθεί το… μπάχαλο, αφού όπως υποστηρίζουν αυτοδιοικητικοί παράγοντες και γνώστες της εκλογικής διαδικασίας, είναι αδύνατον να μην δημιουργηθούν προβλήματα και μεγάλες καθυστερήσεις.
Καταρχάς θα απαιτηθούν επιπλέον εκλογικοί και δικαστικοί αντιπρόσωποι, αλλά και κάλπες και παραβάν. Επίσης, πρέπει να γίνει επανασχεδιασμός των εκλογικών τμημάτων και να επιλυθούν ζητήματα σχετικά την ψήφο των ετεροδημοτών, για να μπορούν να ψηφίσουν στον τόπο κατοικίας τους και για τις βουλευτικές εκλογές και για τις δημοτικές.
Αν δε, συμπέσουν την ίδια περίοδο και οι εθνικές εκλογές, αυτό θα κάνει ακόμα πιο δύσκολη την ήδη προβληματική κατάσταση. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι λόγω της απλής αναλογικής που θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά, λίγοι θα είναι οι δήμαρχοι που θα εκλεγούν από την πρώτη Κυριακή, ενώ δεύτερος γύρος προβλέπεται και για τις περισσότερες Περιφέρειες της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, δεδομένος θεωρείται ο δεύτερος γύρος στο Δήμο Ρόδου όπως και στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου.
Ως προς την εκλογική διαδικασία όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία, στα μεγάλα εκλογικά τμήματα των 400 εγγεγραμμένων ψηφίζουν περίπου 250 άτομα και κάθε άτομο χρειάζεται 15 λεπτά για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα. Αυτό σημαίνει ότι δεν φτάνουν οι 12 ώρες της ψηφοφορίας αφού σε κάθε παραβάν θα ψηφίσουν 48 πολίτες, ενώ αν υπάρχουν δύο παραβάν, που είναι το σύνηθες, θα ψηφίσουν 96. Οι υπόλοιποι 154 από τους 250 θα έχουν πρόβλημα άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος. Με δεδομένο ότι οι περισσότεροι ψηφοφόροι πηγαίνουν πρωί, μεσημέρι και στο κλείσιμο της κάλπης, προκύπτει το συμπέρασμα ότι ο συνωστισμός θα είναι αναπόφευκτος.
Επιπλέον θα πρέπει να συνυπολογιστούν οι ανάγκες σε κάλπες και παραβάν αφού με τον νέο νόμο θα υπάρχουν τέσσερις κάλπες και παραβάν σε κάθε τμήμα, για να ψηφίσουν οι πολίτες χωριστά δημοτικούς συμβούλους, χωριστά τοπικά – κοινοτικά συμβούλια, χωριστά για την Περιφέρεια και χωριστά για την Ευρωβουλή.
Εάν τελικώς αυξηθούν τα εκλογικά τμήματα και στη Ρόδο, καθώς η απόφαση αυτή θα ληφθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών, τότε οι ανάγκες σε κάθε νέο εκλογικό τμήμα αυξάνονται επί τέσσερα. Αυτό σημαίνει ότι για τα 401 εκλογικά τμήματα που προτείνονται στο νησί της Ρόδου, θα απαιτηθούν συνολικά 1.604 παραβάν και κάλπες! Εάν δε στηθούν κάλπες και για τις εθνικές εκλογές τότε οι ανάγκες γίνονται ακόμη μεγαλύτερες, διότι θα πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των ψηφοφόρων σε κάθε εκλογικό τμήμα και να λειτουργήσουν περισσότερα για να αποφευχθεί ο συνωστισμός.
Μεγάλη καθυστέρηση εκτιμάται ότι θα σημειωθεί και στην έκδοση και μετάδοση αποτελεσμάτων. Σε ό,τι αφορά δε την καταμέτρηση των σταυρών, εκεί η καθυστέρηση θα είναι ακόμα μεγαλύτερη καθώς δεν αποκλείεται τελικά αποτελέσματα να ανακοινωθούν μετά από ημέρες ίσως και… εβδομάδες!
Το υπουργείο Εσωτερικών έχει λάβει την απόφαση να περιορίσει την δυναμικότητα των εκλογικών τμημάτων, ώστε αντί για έως και 800 εγγεγραµµένους ψηφοφόρους να έχουν τους µισούς ή έως 500. Για να συµβεί αυτό, όµως, θα πρέπει να εξασφαλισθούν χώροι και για τον σκοπό αυτό το υπουργείο Εσωτερικών έχει ζητήσει από κάθε Δήµο να ενηµερώσει για τις διαθέσιµες σχολικές αίθουσες. Στόχος είναι να µη δημιουργηθούν ουρές και καταστάσεις που θα καταπονήσουν τους εκλογείς αλλά και τις εφορευτικές επιτροπές, οι οποίες θα έχουν να επιτελέσουν ούτως ή άλλως ένα δύσκολο έργο.
Κατόπιν αυτού οι δήμαρχοι και στα Δωδεκάνησα έχουν αρχίσει να αποστέλλουν νέες καταστάσεις με επιπλέον διαθέσιμες αίθουσες, αλλά ταυτόχρονα θεωρούν αναπόφευκτες τις καθυστερήσεις και την ταλαιπωρία κατά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των ψηφοφόρων.
Δικαίωμα ψήφου και στις περιφερειακές εκλογές για τους Ευρωπαίους πολίτες
Τη δυνατότητα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και στις περιφερειακές εκλογές της επόμενης χρονιάς θα έχουν οι Ευρωπαίοι Πολίτες που κατοικούν στη Ρόδο και είναι εγγεγραμμένοι στον ειδικό εκλογικό κατάλογο πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μέχρι τώρα μπορούσαν να ψηφίσουν μόνο για τις Ευρωεκλογές και για τις Δημοτικές Εκλογές, ενώ σύμφωνα με την εφαρμογή των διατάξεων του νόμου 4555 (ΦΕΚ 133/τ.Α/19.7.2018) και συγκεκριμένα του άρθρου 49, οι ειδικοί κατάλογοι των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ισχύουν πλέον και για τις περιφερειακές εκλογές. Η δυνατότητα αφορά μόνο όσους πολίτες είναι εγγεγραμμένοι στον ειδικό εκλογικό κατάλογο πολιτών της ΕΕ.
Η προθεσμία για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους των πολιτών της Ένωσης που διαμένουν στην Ελλάδα ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών και την εκλογή για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκου Κοινοβουλίου του Μαΐου 2019, λήγει στις 28 Φεβρουαρίου 2019. Για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους οι πολίτες της Ένωσης οφείλουν να μεταβούν στο Δήμο Ρόδου, προσκομίζοντας ισχύον αποδεικτικό ταυτότητας (αστυνομικής ή διαβατήριο) προκειμένου να συμπληρώσουν την σχετική αίτηση-δήλωση.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου