ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τσίπρας στους νέους: Ας αλλάξουμε τη χώρα-θα ιδρύσει 2 νέα υπουργεία

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Τσίπρας

Το σύν­θη­μα στις εκλο­γές είναι «ας μην φύ­γου­με απ’ τη χώρα, ας αλ­λά­ξου­με τη χώρα», επι­σή­μα­νε ο πρό­ε­δρος του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, Αλέ­ξης Τσί­πρας κατά τη διάρ­κεια εκ­δή­λω­σης που ορ­γά­νω­σε η Νε­ο­λαία του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, χθες, στο Ίδρυ­μα Μι­χά­λης Κα­κο­γιάν­νης.

Πε­ρι­γρά­φο­ντας τα προ­βλή­μα­τα που αντι­με­τω­πί­ζει η νε­ο­λαία στη χώρα, ο κ. Τσί­πρας ανέ­φε­ρε ότι «τα τε­λευ­ταία χρό­νια, με τις μνη­μο­νια­κές πο­λι­τι­κές που επι­βλή­θη­καν, χτυ­πή­θη­κε το πιο πα­ρα­γω­γι­κό κομ­μά­τι της κοι­νω­νί­ας, αυτό που μπο­ρεί να δώσει μια δυ­να­μι­κή, οι νέοι άν­θρω­ποι» ση­μειώ­νο­ντας ότι πάνω από 200.000 νέοι επι­στή­μο­νες φύ­γα­νε στο εξω­τε­ρι­κό, ενώ η ανερ­γία, και ει­δι­κά η ανερ­γία των νέων, έχει φτά­σει σε τρο­μα­κτι­κά επί­πε­δα.

Μά­λι­στα, όπως είπε χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά, «υπό αυτές τις συν­θή­κες οι νέοι δεν έχουν το πε­ρι­θώ­ριο ούτε να ονει­ρεύ­ο­νται».

Ανα­φε­ρό­με­νος, δε, σε κά­ποιους που αυ­το­πα­ρου­σιά­ζο­νται ως «πα­τριω­τι­κές δυ­νά­μεις» (χωρίς όμως να κά­νουν κάτι για να αλ­λά­ξει αυτή η κα­τά­στα­ση) ανα­ρω­τή­θη­κε «αν πα­τρί­δα δεν είναι οι άν­θρω­ποι, τι είναι;».

Επι­πλέ­ον, ανέ­φε­ρε ότι η κυ­βέρ­νη­ση φο­βά­ται τη νε­ο­λαία, και για αυτό δεν επέ­τρε­ψε σε πε­ρί­που 100.000 18άρη­δες να ψη­φί­σουν, για να συ­μπλη­ρώ­σει, όμως, ότι σε αυτές τις εκλο­γές οι με­γα­λύ­τε­ροι θα ψη­φί­σουν για το μέλ­λον των παι­διών τους και για την αξιο­πρέ­πεια της νέας γε­νιάς.

«Εμείς», ση­μεί­ω­σε ο κ. Τσί­πρας «θέ­λου­με να επεν­δύ­σου­με στους νέους αν­θρώ­πους, στη γνώση, στην έρευ­να, στο δη­μό­σιο Πα­νε­πι­στή­μιο, στα ερευ­νη­τι­κά κέ­ντρα, στο αν­θρώ­πι­νο δυ­να­μι­κό» και δε­σμεύ­τη­κε ότι μια κυ­βέρ­νη­ση ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ θα κα­ταρ­γή­σει τους μνη­μο­νια­κούς νό­μους που αφο­ρούν τις ερ­γα­σια­κές σχέ­σεις.

Στη συ­νέ­χεια ανα­φέρ­θη­κε και στο σχέ­διο για τη δη­μιουρ­γία 300.000 θέ­σε­ων ερ­γα­σί­ας (σε δη­μό­σια, ιδιω­τι­κή και κοι­νω­νι­κή οι­κο­νο­μία), σύμ­φω­να με το πρό­γραμ­μα της Θεσ­σα­λο­νί­κης, αν, και, όπως είπε, το συ­νο­λι­κό πρό­βλη­μα της ανερ­γί­ας δεν μπο­ρεί να λυθεί χωρίς την επι­στρο­φή στους θε­τι­κούς ρυθ­μούς ανά­πτυ­ξης.

Επι­πλέ­ον ανέ­φε­ρε ότι με­τα­ξύ των προ­γραμ­μα­τι­κών θέ­σε­ων του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ είναι η στή­ρι­ξη και­νο­τό­μων ιδεών, τα κί­νη­τρα για συ­νε­ται­ρι­σμούς και η δη­μιουρ­γία τρά­πε­ζας ει­δι­κού σκο­πού για την τό­νω­ση της νέας επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τας.

Σχε­τι­κά με το εκ­παι­δευ­τι­κό σύ­στη­μα, ο πρό­ε­δρος του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ ανέ­φε­ρε ότι χρειά­ζε­ται ένα στα­θε­ρό, βιώ­σι­μο σύ­στη­μα εκ­παί­δευ­σης που θα προ­σφέ­ρει πραγ­μα­τι­κά εφό­δια στους μα­θη­τές.

Επι­πλέ­ον προ­α­νήγ­γει­λε την κα­τάρ­γη­ση της τρά­πε­ζας θε­μά­των και την κα­τάρ­γη­ση των εξε­τά­σε­ων στην Α’ και Β’ Λυ­κεί­ου, καθώς, όπως είπε, δεν θέ­λου­με το Λύ­κειο ένα απέ­ρα­ντο εξε­τα­στι­κό κέ­ντρο.

Επι­πλέ­ον, όπως τό­νι­σε, απο­τε­λεί κοι­νω­νι­κό χρέος κα­νέ­να παιδί να μη στε­ρεί­ται φα­γη­τό και να μην υπάρ­χει το φαι­νό­με­νο παι­διά να λι­πο­θυ­μούν από την πείνα στο σχο­λείο.

Σχε­τι­κά με όλα αυτά, ο κ. Τσί­πρας απο­κά­λυ­ψε ότι σε μια κυ­βέρ­νη­ση ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ θα υπάρ­χει χαρ­το­φυ­λά­κιο Έρευ­νας και Τε­χνο­λο­γί­ας (και όχι, απλά, μια γε­νι­κή γραμ­μα­τεία όπως σή­με­ρα) καθώς και ένα χαρ­το­φυ­λά­κιο που θα εστιά­ζει στα θέ­μα­τα της κοι­νω­νι­κής αλ­λη­λεγ­γύ­ης και του εθε­λο­ντι­σμού με στόχο – με­τα­ξύ άλλων – τη στή­ρι­ξη της κοι­νω­νι­κής οι­κο­νο­μί­ας, κάτι που χα­ρα­κτή­ρι­σε ως «με­γά­λο στοί­χη­μα».

έλος, σε ερώ­τη­ση σχε­τι­κά με τη Χρυσή Αυγή, ο πρό­ε­δρος του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ επι­σή­μα­νε ότι «αυτόν που πρε­σβεύ­ει την άρ­νη­ση της δη­μο­κρα­τί­ας, δεν τον αντι­με­τω­πί­ζεις με λι­γό­τε­ρη δη­μο­κρα­τία. Τον τσα­κί­ζεις πο­λι­τι­κά, ιδε­ο­λο­γι­κά και αξιο­ποιώ­ντας τον νόμο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.