Ειδήσεις

Θετικά μηνύματα για τον τουρισμό από τη Βιέννη

Κάτι περισσότερο από ενθαρρυντικά για τον ελληνικό τουρισμό είναι τα μηνύματα που εκπέμπει η Αυστρία με αφορμή την Διεθνή Έκθεση Τουρισμού (Ferienmesse) που άνοιξε σήμερα τις πύλες της στη Βιέννη.
Επιβεβαιώνεται η ρήση του προέδρου του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Γραφείων Αυστρίας, (ORV) Γιόζεφ Πέτερλαϊτνερ, σύμφωνα με την οποία «η Ελλάδα ταιριάζει στους Αυστριακούς». Όπως επισημαίνουν οι κυριότεροι tour operator της αυστριακής αγοράς, σημειώνεται σημαντική αύξηση των κρατήσεων για ελληνικούς προορισμούς το καλοκαίρι του 2014. Εκπρόσωποι των μεγάλων τουριστικών ομίλων κάνουν λόγο για διψήφιο ποσοστό αύξησης των κρατήσεων σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν tour operator που καταγράφουν αύξηση του early booking για ελληνικούς προορισμούς της τάξεως του 30%.

Οι τιμές είναι ανταγωνιστικές και οι εμπειρίες των Αυστριακών θετικές

«Σημειώνεται σημαντική αύξηση των κρατήσεων για ελληνικούς προορισμούς το καλοκαίρι του 2014, όπως αναμέναμε και ελπίζαμε», δήλωσε στην Deutsche Welle ο Γιάννης Αφουκατούδης. Ο επικεφαλής του ομίλου Thomas Cook Αυστρίας αποδίδει τη θετική αυτή εξέλιξη κυρίως σε τρεις παράγοντες: 1) έχουν σταματήσει τα αρνητικά δημοσιεύματα και οι εικόνες για την Ελλάδα είναι θετικές. 2) Οι τιμές είναι ανταγωνιστικές, ενώ δραστηριοποιήθηκαν σημαντικά οι επιχειρηματίες, οι οποίοι επέκτειναν ξενοδοχειακές μονάδες ή δημιούργησαν νέες. 3) Οι τουρίστες που επισκέφθηκαν πέρυσι την Ελλάδα έκαναν καλές εμπειρίες. Εκτιμάται επίσης ότι η πολιτική αστάθεια στην Αίγυπτο και άλλες μεσογειακές χώρες της Αφρικής τροφοδοτεί το τουριστικό ρεύμα προς την Ελλάδα, αλλά κυρίως προς την Ισπανία και την Τουρκία.
Σημαντική αύξηση του early booking σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2013 σε ποσοστό που αγγίζει το 25% καταγράφουν κατά μέσο όρο οι τουριστικές εταιρείες του ομίλου TUI Αυστρίας. Σύμφωνα με το στέλεχος του ομίλου και πρόεδρο του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Γραφείων Αυστρίας, (ORV) Γιόζεφ Πέτερλαϊτνερ, η τάση των κρατήσεων για ελληνικούς προορισμούς είναι γενικά αυξητική, με ιδιαίτερα καλά αποτελέσματα για τη Ρόδο.

Υποχώρηση του all inclusive στους Αυστριακούς

«Η Ελλάδα γιόρτασε το 2013 το comeback της», δήλωσε σε συνέντευξη τύπου σήμερα το πρωί ο Μάρτιν Μπαχλέχνερ. Σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή τoυ τουριστικού ομίλου Ruefa-Verkehrsbüro Group, «η Ελλάδα θα είναι η μεγάλη κερδισμένη του 2014 στην Αυστρία, εάν βέβαια παραμείνουν σταθερές οι τιμές και το σέρβις παραμείνει το ίδιο καλό όπως το 2013». Ο αυστριακός μάνατζερ καταγράφει αύξηση των κρατήσεων για ελληνικούς προορισμούς κατά 11,5% με τάση σαφώς αυξητική σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2013. Αναφερόμενος στις τάσεις, όπως αυτές καταγράφονται από την έρευνα της εταιρείας Karmasin-Motivforschung, ο Μάρτιν Μπαχλέχνερ υποστήριξε ότι οι αυστριακοί τουρίστες δίνουν περισσότερη έμφαση σε υψηλές ξενοδοχειακές κατηγορίες και καλό φαγητό. Σε παρόμοια συμπεράσματα καταλήγει και ο Γιάννης Αφουκατούδης της Thomas Cook Αυστρίας, ο οποίος διακρίνει υποχώρηση του all inclusive στα πακέτα των διακοπών για την Ελλάδα. «Ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι σε τελική ανάλυση τα all inclusive πακέτα μπορούν να έχουν μεγαλύτερο κόστος», λέει χαρακτηριστικά παραπέμποντας στον κατάλογο της Thomas Cook για τα ελληνικά νησιά, στον οποίο δεν υπάρχουν οι εν λόγω προσφορές. «Τα ποσοτικά στοιχεία από τους tour operator είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, αλλά ακόμη πιο θετικά είναι τα ποιοτικά στοιχεία» επισημαίνει η Φανή Γραμματικού, που δραστηριοποιείται στο πεδίο της προβολής ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων στην Αυστρία. «Η διαφαινόμενη μείωση της ζήτησης των προσφορών all inclusive σε συνάρτηση με την έμφαση που φέρονται να δίνουν -σύμφωνα με τις μελέτες- οι Αυστριακοί σε καλά ξενοδοχεία και σέρβις, συνιστούν ευκαιρία για τον ελληνικό τουρισμό για να προβάλει εξειδικευμένα τα πλεονεκτήματα του», εξηγεί η κ. Γραμματικού.
Επαφές Λειβαδά με στελέχη τουριστικών ομίλων

Το «παρών» στην Διεθνή Έκθεση Τουρισμού της Βιέννης, στην οποία συμμετέχουν 750 περίπου εκθέτες από 72 χώρες, δίνουν και ελληνικές επιχειρήσεις και φορείς που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό. Στο περίπτερο του ΕΟΤ συμμετέχουν ως συνεκθέτες διάφοροι φορείς (Περιφέρειες και Δήμοι, π.χ. Ρόδος, Κρήτη, Ιόνια, Βόλος, Χίος, Σκιάθος, Καβάλα), καθώς και ακτοπλοϊκές εταιρείες και τουριστικές επιχειρήσεις. Την έκθεση επισκέπτεται και ο γενικός γραμματέας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού Πάνος Λειβαδάς, ο οποίος έχει σειρά συναντήσεων και επαφών με διευθυντικά στελέχη αυστριακών τουριστικών ομίλων.
Υπενθυμίζεται ότι περίπου 500.000 Αυστριακοί επισκέπτονται κάθε χρόνο την Ελλάδα. Ο αριθμός αυτός είναι εντυπωσιακός εάν αναλογισθεί κανείς ότι ο πληθυσμός της χώρας μόλις που υπερβαίνει τους 8.400.000 κατοίκους.
Σταμάτης Ασημένιος

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου