Τοπικές Ειδήσεις

Επιβάλλεται η παρουσία γιατρού στο αεροδρόμιο Ρόδου

Ο τοπικός Σύλλογος Εργαζομένων Αεροναυτιλίας Κρατικού Αερολιμένα Ρόδου «Διαγόρας» επανάφερε στο προσκήνιο την απουσία μόνιμου γιατρού στο αεροδρόμιο με αφορμή εργατικό ατύχημα που σημειώθηκε στον χώρο της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας που βρίσκεται στον πύργο ελέγχου.
Το θέμα είχε απασχολήσει την επικαιρότητα και τον περασμένο Μάιο, στις αρχές δηλαδή της τουριστικής σεζόν, όταν 52χρονη τουρίστρια από τη Νορβηγία λιποθύμησε στο πάρκινγκ του αεροδρομίου και χρειάστηκε ιατρική βοήθεια. Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, το οποίο έφθασε εντός δεκαλέπτου για να την παραλάβει. Ωστόσο η άτυχη γυναίκα κατέληξε στο νοσοκομείο, παρά τις εντατικές προσπάθειες των γιατρών.
Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων Αεροναυτιλίας του αεροδρομίου «Διαγόρας» Αντώνη Ελευθεριάδη στη «δ», υπάρχουν συχνά σε πτήσεις επιβάτες που χρήζουν ιατρικής βοήθειας. Επισημαίνει ότι ένα αεροδρόμιο όπως αυτό της Ρόδου θα έπρεπε να έχει ένα ιατρείο με μόνιμο ιατρό προκειμένου να αντιμετωπίζεται άμεσα το κάθε περιστατικό και να μην κινδυνεύσει ποτέ ανθρώπινη ζωή.
«Ένα αεροδρόμιο όπως αυτό της Ρόδου πρέπει να έχει μόνιμο γιατρό. Τι θα πρέπει να γίνει για να στελεχωθεί το ιατρείο; Να κινδυνεύσει κανείς ή να χαθεί ανθρώπινη ζωή; Τότε δυστυχώς θα είναι πολύ αργά. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συμβεί κάτι τέτοιο. Συχνά, υπάρχουν στις πτήσεις περιστατικά που χρήζουν ιατρικής βοήθειας και επικοινωνούμε με το ΕΚΑΒ για να διακομισθούν στο Νοσοκομείο. Άλλοτε το ασθενοφόρο φτάνει έγκαιρα, άλλοτε με κάποια καθυστέρηση και ενίοτε μπορεί να μη χρειαστεί να έρθει ποτέ. Το ζητούμενο είναι να λειτουργεί το ιατρείο στο αεροδρόμιο για την ασφάλεια όλων των ταξιδιωτών αλλά και όλων των εργαζόμενων», είπε ο κ. Ελευθεριάδης.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «δ» η Fraport Greece, ως φορέας διαχείρισης του αεροδρομίου Ρόδου έχει συνάψει σύμβαση με το ΕΚΑΒ τηρώντας μία από τις βασικές συμβατικές της υποχρεώσεις. Σύμφωνα μάλιστα με τη συγκεκριμένη σύμβαση, το ασθενοφόρο προβλέπεται να φτάσει εντός 20λέπτου στο αεροδρόμιο. Επιπλέον, προβλέπεται το προσωπικό της Fraport να εκπαιδευτεί ώστε να παρέχει υπηρεσίες πρώτων βοηθειών (και ΚΑΡΠΑ) όπου και όποτε χρειαστεί. Και όντως, σύμφωνα με δηλώσεις από επίσημες πηγές, οι εργαζόμενοι που απασχολεί η Fraport στη Ρόδο έχουν λάβει την απαιτούμενη εκπαίδευση και μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες πρώτων βοηθειών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Fraport προέβη στην πλήρη ανακαίνιση του ιατρείου και στον «εφοδιασμό» του με τον προβλεπόμενο υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Ωστόσο η ευθύνη για τη στελέχωση του ιατρείου, όπως υποστηρίζουν έγκυρες πηγές, ανήκει στην 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Νήσων Αιγαίου.
Εν τούτοις, φαίνεται να μην είναι εφικτή η στελέχωσή του, παρά τις όποιες προσπάθειες έχουν καταβληθεί ή «επιχειρηθεί» κατά το παρελθόν.
Άλλωστε σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι ίδιες πηγές, με βάση το σχετικό ΦΕΚ δεν επιβάλλεται η στελέχωση του ιατρείου στον κρατικό αερολιμένα Ρόδου με μόνιμο ιατρό, καθώς δεν διακινούνται περισσότεροι από 7,5 εκατ. επιβάτες ετησίως όπως προβλέπεται (φέτος υπολογίζεται ότι θα έχουν διακινηθεί περίπου 6 εκατομμύρια επιβάτες συνολικά).

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου