Ρεπορτάζ

Πάνε για «πιστοποίηση» και τα χειροτεχνικά προϊόντα

Στην Κάλυμνο συνεδρίασε το διοικητικό συμβούλιο του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου το σαββατοκύριακο, ενώ τα μέλη του παραρτήματος συμμετείχαν στις εκδηλώσεις για την Γιορτή Μελιού και Τοπικών Προϊόντων που στηρίζει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην «δ» ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕΔ κ Νίκος Παπασταματίου: «Το περασμένο Σάββατο 13 Οκτωβρίου συνεδρίασε το διοικητικό συμβούλιο του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου στο νησί της Καλύμνου. Παράλληλα, είχαμε την ευκαιρία να παραστούμε στη Γιορτή Μελιού και Τοπικών Προϊόντων που στηρίζει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αλλά και το ΕΒΕΔ. Η συνεδρίαση ήταν προγραμματισμένη εδώ και 15 ημέρες, αλλά αναβλήθηκε λόγω των καιρικών φαινομένων. Είχαμε πλήρη απαρτία και συζητήσαμε τρέχοντα θέματα. Το κυριότερο ήταν η εισήγηση και η κατ’ αρχήν έγκριση για την δημιουργία ‘σήματος’ για τα Δωδεκανησιακά Χειροτεχνικά Προϊόντα. Είναι μια δράση, η οποία θεωρείται πολύ σημαντική και θέτει για πρώτη φορά τις βάσεις για πιστοποίηση Χειροτεχνικών Προϊόντων που γίνονται στα Δωδεκάνησα. Ενώ βρίσκονται βέβαια σε εξέλιξη οι προσπάθειες για πιστοποίηση τοπικών αγροτικών προϊόντων είναι η ώρα να δούμε και τα Χειροτεχνικά Προϊόντα μας που πρέπει να αποκτήσουν ‘πιστοποίηση’ ότι κατασκευάζονται στα νησιά της περιοχής μας και από πρώτες ύλες της Δωδεκανήσου. Η όλη προσπάθεια θα είναι δύσκολη και χρονοβόρα, καθώς θα πρέπει να καταγραφούν πολλές παράμετροι, προέλευση πρώτων υλών κ.λπ. Επιπλέον, ένα προϊόν θα πρέπει να είναι σε θέση να αποκτήσει τέτοιο ειδικό σήμα, ώστε να μπορεί να κατακτήσει επάξια μια θέση στην αγορά».
Όπως τόνισε, το όλο εγχείρημα ξεκίνησε από παλαιότερες εκθέσεις και έρευνες τουρισμού, όπου στο ερώτημα ‘γιατί δεν αγοράσατε κάποια τοπικά Δωδεκανησιακά προϊόντα’ οι επισκέπτες μας, απαντούσαν ότι ‘δεν βρήκαν κάτι τοπικό’.
«Απαιτείται μια μεγάλη διεργασία. Πέρα από τα προϊόντα που φαίνονται πως δεν είναι Δωδεκανησιακά, υπάρχουν και άλλα προϊόντα τα οποία απευθύνονται στους επισκέπτες μας με ‘παραπλανητικό’ τρόπο λέγοντας πως έχουν κατασκευαστεί στα Δωδεκάνησα. Θα προσπαθήσουμε να θέσουμε κανόνες ώστε να πιστοποιήσουμε αυτά τα Δωδεκανησιακά Χειροτεχνικά Προϊόντα τα οποία υπάρχουν και είναι εξαιρετικής ποιότητας. Έχουμε δει και σε άλλες περιοχές από τα εκεί επιμελητήρια να έχουν κάνει ανάλογες κινήσεις, οπότε κι εμείς πρέπει να ακολουθήσουμε ένα σχέδιο. Αισιοδοξούμε ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον και ανταπόκριση και κυρίως από επιχειρήσεις που παράγουν προϊόντα τα οποία είναι αξιόλογα και θα ζητήσουν να μπουν στην διαδικασία για να αποκτήσουν αυτό το ‘σήμα’ γνησιότητας» όπως τόνισε.
Ωστόσο, η προσπάθεια βρίσκεται ακόμη στα… σπάργανα και το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου ευελπιστεί ότι θα ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες με χρονικό ορίζοντα που θα είναι ορατός στο άμεσο μέλλον.
«Στόχος μας είναι η διασύνδεση της τοπικής οικονομίας με τον Τουρισμό. Αυτό είναι το ζητούμενο και κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με την προώθηση τοπικών εκλεκτών προϊόντων (όχι αγροτικών) μεταποίησης, όπως η αγγειοπλαστική, η κεραμική, προϊόντα κατεργασίας ξύλου, δερμάτινα, υφαντά κ.λπ.» υπογράμμισε ο κ. Παπασταματίου

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου