ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Νόμο και τάξη» σε λαϊκές και σε εμποροπανηγύρεις βάζει η ΓΓΕ

news room 3 λεπτά ανάγνωση
ΠΑΝΗΓΥΡΙ

Να βάλει τάξη σε στο υπαί­θριο εμπόριο επι­χει­ρεί η Γενική Γραμ­μα­τεία Εμπο­ρίου και Κατα­να­λωτή με το νομο­σχέ­διο που κατέ­θεσε την προη­γού­μενη εβδο­μάδα στη Βουλή κι ανα­μέ­νε­ται να μπει σε δια­δι­κα­σία ψήφισης μετά τις 20 του Οκτώβρη. Το νομο­σχέ­διο, όπως ανα­φέ­ρει ο Γ.Γ.  Εμπο­ρίου κ. Αντώνης Παπα­δε­ρά­κης επι­χει­ρεί για πρώτη φορά να βάλει ενιαί­ους κανόνες σε όλο τα φάσμα της εμπο­ρι­κής δρα­στη­ριό­τη­τας που ασκεί­ται εκτός στε­γα­σμέ­νων χώρων, από τις λαϊκές αγορές μέχρι τις εμπο­ρο­πα­νη­γύ­ρεις.

Αξιο­ση­μεί­ωτο είναι ότι δίνει την ευκαι­ρία, σε ειδικές ομάδες πλη­θυ­σμού όπως άνεργοι  πολύ­τε­κνοι, άτομα απε­ξαρ­τη­μένα απ για ό ουσίες αλλά και γονείς παιδιών με ανα­πη­ρία, προ­στά­τες μονο­γο­νει­κών οικο­γε­νειών να πάρουν άδεια υπαί­θριων εμπο­ρι­κών δρα­στη­ριο­τή­των μέσω ενός συστή­μα­τος αδειο­δό­τη­σης το οποίο λαμ­βά­νει υπόψη του κυρίως κοι­νω­νικά κρι­τή­ρια. Επι­πλέον προ­βλέ­πει την ηλε­κτρο­νική κατα­γραφή όλων των εμπο­ρι­κών δράσεων που ασκού­νται στις υπαί­θριες αγορές.

Στο σχέδιο νόμου ενιαιο­ποιού­νται οι προ­ϋ­πο­θέ­σεις χορή­γη­σης και ανα­νέ­ω­σης, είτε ο αδειού­χος δρα­στη­ριο­ποιεί­ται στο υπαί­θριο εμπόριο, πλα­νό­διο ή στάσιμο, είτε στις λαϊκές και κατά συνέ­πεια και τα δικαιο­λο­γη­τικά που πιστο­ποιούν την ιδιό­τητα, ειδικά των παρα­γω­γών. Σε ό,τι αφορά στη χορή­γηση μη παρα­γω­γι­κών αδειών, τις λεγό­με­νες επαγ­γελ­μα­τι­κές άδειες, δια­τη­ρεί­ται ο κοι­νω­νι­κός χαρα­κτή­ρας και ενι­σχύ­ε­ται ακόμη περισ­σό­τερο, καθώς η βασική προ­ϋ­πό­θεση της ανερ­γίας συν­δυά­ζε­ται πλέον και με εισο­δη­μα­τικά κρι­τή­ρια.

Επίσης καθιε­ρώ­νε­ται η κατά­σταση δια­κι­νού­με­νων ποσο­τή­των που θα πρέπει υπο­χρε­ω­τικά να τηρεί ο υπαί­θριος πωλητής, στην οποία θα συμπλη­ρώ­νει σε καθη­με­ρινή βάση τις ποσό­τη­τες των προ­ϊ­ό­ντων που φέρνει στη λαϊκή, τις πωλή­σεις αυτών και τις τυχόν επι­στρο­φές. Παράλ­ληλα, σε περι­πτώ­σεις πώλησης μη ιδιο­πα­ρα­γό­με­νων προ­ϊ­ό­ντων, προ­βλέ­πε­ται κύρωση που δεν αφορά μόνο σε χρη­μα­τικό πρό­στιμο, αλλά φτάνει ως και την ανά­κληση αδείας.

Αξίζει να σημειω­θεί ότι στο σχέδιο νόμου θεσμο­θε­τού­νται οι Αγορές των Κατα­να­λω­τών με στόχο τη δημιουρ­γία ευνοϊ­κό­τε­ρων όρων δια­βί­ω­σης των μικρών παρα­γω­γών και μετα­ποι­η­τών, μέσω της πρό­σβα­σής τους σε αλλη­λέγ­γυες αγορές προ­ϊ­ό­ντων.

Το τσί­πουρο και τα γαλα­κτο­κο­μικά στο επί­κε­ντρο

Το νομο­σχέ­διο επι­χει­ρεί παράλ­ληλα να ανοίξει δίαυλο στην αγορά για μικρούς παρα­γω­γούς γαλα­κτο­κο­μι­κών βάζο­ντας τις προ­ϋ­πο­θέ­σεις για τη δια­κί­νησή τους. Επίσης προ­σπα­θεί να βάλει τάξη στη χαοτική κατά­σταση με την εμπορία του χύμα τσί­που­ρου και τσι­κου­διάς, που τα χρόνια της κρίσης έχει εξε­λι­χθεί πληγή για τα δημόσια έσοδα και τη δημόσια υγείας.

Πιο συγκε­κρι­μένα προ­βλέ­πει ότι ο παρα­γω­γός τσί­που­ρου και τσι­κου­διάς για να πάρει άδεια πώλησης στη λαϊκή, θα πρέπει να έχει σχετική άδεια από­στα­ξης από το τελω­νείο. Παράλ­ληλα μετά και τις σχε­τι­κές ρυθ­μί­σεις που πέρασε πέρυσι το υπ. Οικο­νο­μι­κών θα πρέπει ο κάθε παρα­γω­γός από την 1ηΑυγούστου για τη σοδειά που παρή­χθηκε τη φετινή σεχόν  να έχει παρα­στα­τικά αλλά και να κατα­βά­λει ΦΠΑ για το προϊόν.

Σε μια προ­σπά­θεια ελέγχου της αγοράς μάλιστα, όπως ανα­φέ­ρει ο Γ.Γ. Αντώνης Παπα­δε­ρά­κης ανα­μέ­νε­ται, σε συνερ­γα­σία με το Υπ. Οικο­νο­μι­κών,  να δημιουρ­γη­θεί Μητρώο Μικρών Απο­σταγ­μα­το­ποιών. Μέσα από αυτό, που θα λει­τουρ­γεί στο πλαίσιο του TAXISnet,θα δίνεται η δυνα­τό­τητα κατα­γρα­φής των παρα­γό­με­νων ποσο­τή­των αλλά και των πελατών. Επι­πλέον για τη σχετική δια­σταύ­ρωση στοι­χείων ανα­μέ­νε­ται να επι­βλη­θεί στους αγο­ρα­στές (εστια­τό­ρια, ρακά­δικα κτλ) να τηρούν στοι­χεία για τις ποσό­τη­τες και τους παρα­γω­γούς από τους οποίους προ­μη­θεύ­τη­καν προ­ϊ­ό­ντα από­στα­ξης. Το μεγάλο ζητού­μενο βέβαια από αυτήν την προ­σπά­θεια θέσμι­σης της αγοράς βέβαια είναι οι έλεγχοι.

Γιώργος Αλε­ξά­κης 

Πηγή: reporter.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.