Ειδήσεις

«Νόμο και τάξη» σε λαϊκές και σε εμποροπανηγύρεις βάζει η ΓΓΕ

Να βάλει τάξη σε στο υπαίθριο εμπόριο επιχειρεί η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Καταναλωτή με το νομοσχέδιο που κατέθεσε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή κι αναμένεται να μπει σε διαδικασία ψήφισης μετά τις 20 του Οκτώβρη. Το νομοσχέδιο, όπως αναφέρει ο Γ.Γ.  Εμπορίου κ. Αντώνης Παπαδεράκης επιχειρεί για πρώτη φορά να βάλει ενιαίους κανόνες σε όλο τα φάσμα της εμπορικής δραστηριότητας που ασκείται εκτός στεγασμένων χώρων, από τις λαϊκές αγορές μέχρι τις εμποροπανηγύρεις.

Αξιοσημείωτο είναι ότι δίνει την ευκαιρία, σε ειδικές ομάδες πληθυσμού όπως άνεργοι  πολύτεκνοι, άτομα απεξαρτημένα απ για ό ουσίες αλλά και γονείς παιδιών με αναπηρία, προστάτες μονογονεικών οικογενειών να πάρουν άδεια υπαίθριων εμπορικών δραστηριοτήτων μέσω ενός συστήματος αδειοδότησης το οποίο λαμβάνει υπόψη του κυρίως κοινωνικά κριτήρια. Επιπλέον προβλέπει την ηλεκτρονική καταγραφή όλων των εμπορικών δράσεων που ασκούνται στις υπαίθριες αγορές.

Στο σχέδιο νόμου ενιαιοποιούνται οι προϋποθέσεις χορήγησης και ανανέωσης, είτε ο αδειούχος δραστηριοποιείται στο υπαίθριο εμπόριο, πλανόδιο ή στάσιμο, είτε στις λαϊκές και κατά συνέπεια και τα δικαιολογητικά που πιστοποιούν την ιδιότητα, ειδικά των παραγωγών. Σε ό,τι αφορά στη χορήγηση μη παραγωγικών αδειών, τις λεγόμενες επαγγελματικές άδειες, διατηρείται ο κοινωνικός χαρακτήρας και ενισχύεται ακόμη περισσότερο, καθώς η βασική προϋπόθεση της ανεργίας συνδυάζεται πλέον και με εισοδηματικά κριτήρια.

Επίσης καθιερώνεται η κατάσταση διακινούμενων ποσοτήτων που θα πρέπει υποχρεωτικά να τηρεί ο υπαίθριος πωλητής, στην οποία θα συμπληρώνει σε καθημερινή βάση τις ποσότητες των προϊόντων που φέρνει στη λαϊκή, τις πωλήσεις αυτών και τις τυχόν επιστροφές. Παράλληλα, σε περιπτώσεις πώλησης μη ιδιοπαραγόμενων προϊόντων, προβλέπεται κύρωση που δεν αφορά μόνο σε χρηματικό πρόστιμο, αλλά φτάνει ως και την ανάκληση αδείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο σχέδιο νόμου θεσμοθετούνται οι Αγορές των Καταναλωτών με στόχο τη δημιουργία ευνοϊκότερων όρων διαβίωσης των μικρών παραγωγών και μεταποιητών, μέσω της πρόσβασής τους σε αλληλέγγυες αγορές προϊόντων.

Το τσίπουρο και τα γαλακτοκομικά στο επίκεντρο

Το νομοσχέδιο επιχειρεί παράλληλα να ανοίξει δίαυλο στην αγορά για μικρούς παραγωγούς γαλακτοκομικών βάζοντας τις προϋποθέσεις για τη διακίνησή τους. Επίσης προσπαθεί να βάλει τάξη στη χαοτική κατάσταση με την εμπορία του χύμα τσίπουρου και τσικουδιάς, που τα χρόνια της κρίσης έχει εξελιχθεί πληγή για τα δημόσια έσοδα και τη δημόσια υγείας.

Πιο συγκεκριμένα προβλέπει ότι ο παραγωγός τσίπουρου και τσικουδιάς για να πάρει άδεια πώλησης στη λαϊκή, θα πρέπει να έχει σχετική άδεια απόσταξης από το τελωνείο. Παράλληλα μετά και τις σχετικές ρυθμίσεις που πέρασε πέρυσι το υπ. Οικονομικών θα πρέπει ο κάθε παραγωγός από την 1ηΑυγούστου για τη σοδειά που παρήχθηκε τη φετινή σεχόν  να έχει παραστατικά αλλά και να καταβάλει ΦΠΑ για το προϊόν.

Σε μια προσπάθεια ελέγχου της αγοράς μάλιστα, όπως αναφέρει ο Γ.Γ. Αντώνης Παπαδεράκης αναμένεται, σε συνεργασία με το Υπ. Οικονομικών,  να δημιουργηθεί Μητρώο Μικρών Αποσταγματοποιών. Μέσα από αυτό, που θα λειτουργεί στο πλαίσιο του TAXISnet,θα δίνεται η δυνατότητα καταγραφής των παραγόμενων ποσοτήτων αλλά και των πελατών. Επιπλέον για τη σχετική διασταύρωση στοιχείων αναμένεται να επιβληθεί στους αγοραστές (εστιατόρια, ρακάδικα κτλ) να τηρούν στοιχεία για τις ποσότητες και τους παραγωγούς από τους οποίους προμηθεύτηκαν προϊόντα απόσταξης. Το μεγάλο ζητούμενο βέβαια από αυτήν την προσπάθεια θέσμισης της αγοράς βέβαια είναι οι έλεγχοι.

Γιώργος Αλεξάκης 

Πηγή: reporter.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου