Ειδήσεις

Επισιτισμός: Στον «αέρα» οι διαπραγματεύσεις για το εξαήμερο – Στα σκαριά κινητοποιήσεις

Αγεφύρωτες παραμένουν οι διαφορές μεταξύ εργοδοτών και εργαζόμενων στον επισιτισμό με επίκεντρο την 6ήμερη εργασία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων της ομοσπονδίας επισιτισμού-τουρισμού, Γιώργο Χότζογλου, αν δεν υπάρξουν θετικές εξελίξεις, στη συνεδρίαση της ομοσπονδίας στις 22 Ιουλίου δεν αποκλείεται να αποφασισθούν κινητοποιήσεις στο ζενίθ της τουριστικής σεζόν.

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων η εργοδοτική πλευρά, η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), επέμεινε στην καταβολή προσαύξησης για την απασχόληση την 6η μέρα 5%, όταν η πλευρά των εργαζομένων μέσω της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) επέμεινε στο 15%.

Μάλιστα, οι συνδικαλιστές απείλησαν να καταγγείλουν τη ΣΣΕ, η οποία κηρύχθηκε πρόσφατα υποχρεωτική, γεγονός που θα ισοδυναμούσε με κατάρρευση των μισθών, εν μέσω θερινής τουριστικής περιόδου.

Το υπουργείο Εργασίας «πάγωσε» το άρθρο της εγκυκλίου
Από την πλευρά του, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων μετά το σάλο που προκλήθηκε «πάγωσε» το επίμαχο άρθρο της εγκυκλίου που έδινε το δικαίωμα εξαήμερης απασχόλησης στον επισιτισμό.

Υπενθυμίζουμε πως παρότι η κλαδική σύμβαση προέβλεπε πενθήμερη απασχόληση και 40 ώρες εβδομαδιαία εργασία, η  εγκύκλιος έδινε το δικαίωμα στους εργαζόμενους, εάν το επιθυμούν, να επιλέξουν την εξαήμερη, αντί της πενθήμερης απασχόλησης, διατηρώντας όμως το ανώτατο όριο των 40 ωρών εργασίας την εβδομάδα.

Ετσι, αντί για οκτάωρο, οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν έξι ώρες και 40 λεπτά ημερησίως. Βέβαια, για να προτιμήσουν τις περισσότερες ημέρες εργασία ανά εβδομάδα θα πρέπει οι εργαζόμενοι να έχουν κάποιον προσωπικό ή οικογενειακό λόγο να επικαλεστούν, όπως ορίζει σχετικά η εγκύκλιος.

Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν το αίτημά τους στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ και εν συνεχεία θα υπάρχει έγκριση ή απόρριψη από τον εργοδότη τους.

Ετοιμη η πλατφόρμα
Στο μεταξύ σύμφωνα με πληροφορίες η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων εργαζομένων που επιθυμούν να απασχολούνται έξι ημέρες της εβδομάδας για 40 ώρες για προσωπικούς ή και για οικογενειακούς λόγους είναι ήδη έτοιμη και το αν θα ενεργοποιηθεί ή όχι θα το κρίνει το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης μεταξύ εργαζόμενων και εργοδοτών.

Η νέα συμφωνία, εφόσον υπάρξει, θα ενταχθεί στο κείμενο της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας και εν συνεχεία θα περάσει ξανά από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, προκειμένου να επεκταθεί ως υποχρεωτική της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον επισιτιστικό κλάδο για την κάλυψη περισσότερων από 400.000 εργαζομένων.

Υπενθυμίζουμε ότι η αμοιβή της 6ης ημέρας εργασίας ρυθμίστηκε νομοθετικά για πρώτη φορά με το άρθρο 8 του Ν. 3846/2010 και έκτοτε για την απασχόλησή του κατά την 6η ημέρα, ο εργαζόμενος αμείβεται με το καταβαλλόμενο ημερομίσθιο προσαυξημένο κατά 30%, χωρίς, όμως, να δικαιούται αναπληρωματική εβδομαδιαία ανάπαυση.

Πηγή imerisia.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου