Ρεπορτάζ

Aπό την 1η Aυγούστου θα λειτουργεί στο Kαστελλόριζο το Φαρμακείο “Παύλος Γιαννακόπουλος” – 20 Iουλίου τα εγκαίνια

Χρειάστηκε να περάσουν 11 χρόνια, να αλλάξουν χέρια δεκάδες επιστολές, να πέσουν στο κενό πολλά αιτήματα, να μείνουν πολλές προσπάθειες χωρίς ουσιαστική ανταπόκριση, όμως ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Δωδεκανήσου δεν τα παράτησε ούτε για μια στιγμή, μέχρι που πήρε τελικά σάρκα και οστά η λειτουργία του Φαρμακείου στο ακριτικό Καστελλόριζο.
Την Τρίτη 20 Ιουλίου, κλείνει ένας μεγάλος κύκλος προσπαθειών και παρεμβάσεων του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου, με τα εγκαίνια του Φαρμακείου Μεγίστης «Παύλος Γιαννακόπουλος», στα οποία θα παραστούν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο πρόεδρος της εταιρείας ΒΙΑΝΕΞ κ. Δημήτρης Γιαννακόπουλος, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολος Βαλτάς, ο περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ο δήμαρχος Μεγίστης κ. Γεώργιος Σαμψάκος και εκπρόσωποι του κοινοβουλίου.


Τα αποκαλυπτήρια της ονοματοδοσίας του Φαρμακείου θα γίνουν από τον πρόεδρο της ΒΙΑΝΕΞ κ. Δημήτρη Γιαννακόπουλο, γιο του αειμνήστου Παύλου Γιαννακόπουλου, ενώ τα εγκαίνια θα κάνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου κ. Νίκος Φουτούλης, ο οποίος όλα αυτά τα χρόνια όχι μόνο δεν πτοήθηκε από τις δυσκολίες για την υλοποίηση του εγχειρήματος, αλλά κάθε φορά πείσμωνε περισσότερο παρά τα εμπόδια που ορθώνονταν μπροστά του σε κάθε απόπειρα.
Μιλώντας στη «δημοκρατική» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου κ. Νίκος Φουτούλης υπενθύμισε ότι η προσπάθεια ξεκίνησε ήδη από το 2010 τόσο για εθνικούς όσο και για κοινωνικούς λόγους. «Η προσπάθεια δεν ευδοκίμησε ούτε την πρώτη φορά, ούτε τη δεύτερη, ούτε την τρίτη… Δεν το βάλαμε κάτω όμως. Καλύπταμε τις ανάγκες του νησιού σε φάρμακα, όπως και όλων των νησιών που δεν έχουν φαρμακείο, αλλά η λειτουργία φαρμακείου στο Καστελλόριζο ήταν ύψιστης εθνικής σημασίας αλλά και κοινωνικής. Τον χειμώνα για παράδειγμα, όταν οι καιρικές συνθήκες ήταν απαγορευτικές, η αποστολή των φαρμάκων στο Καστελλόριζο όπως και σε όλα τα ακριτικά νησιά, είναι εξαιρετικά δύσκολη και δεν γίνεται πάντα εγκαίρως. Ως Δ.Σ. λάβαμε πέντε αποφάσεις σε διαφορετικές γενικές συνελεύσεις και αντίστοιχες αποφάσεις διοικητικού συμβουλίου, όμως πάντα αντιμετωπίζαμε δυσκολίες. Αρχικά δεν βρήκαμε ανταπόκριση από την τότε δημοτική αρχή Μεγίστης που δεν μας διέθετε χώρο για τη στέγαση του φαρμακείου και δευτερευόντως από την πολιτεία που δεν ικανοποιούσε το αίτημά μας, ώστε οπλίτης φαρμακοποιός να εκτίει τη θητεία του στο Καστελλόριζο και όχι να αποσπάται κάθε μήνα από το στρατιωτικό νοσοκομείου Ρόδου διότι δεν εξυπηρετούσε σε τίποτα αυτή η λύση αφού ο αποσπασμένος οπλίτης θα εκτελούσε χρέη γραμματέα και όχι φαρμακοποιού, άρα δεν μπορούσε να εξασφαλιστεί η λειτουργία του φαρμακείου. Τώρα με την παρούσα δημοτική αρχή, ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και πριν από 1,5 χρόνο μάς πρότεινε να ανοίξουμε και να λειτουργήσουμε το φαρμακείο στο νησί. Εμείς ήμασταν ήδη έτοιμοι, θέσαμε ξανά το ζήτημα στο Δ.Σ και ομοφώνως λάβαμε θετική απόφαση. Ο Δήμος Μεγίστης μάς παραχώρησε το χώρο εντελώς δωρεάν και έτσι η προσπάθεια πήρε σάρκα και οστά και είμαστε πλέον στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι από την 1η Αυγούστου θα λειτουργεί φαρμακείο στο ακριτικό Καστελλόριζο χωρίς καμία στήριξη από την πολιτεία», δήλωσε στη «δ» ο κ. Νίκος Φουτούλης, ο οποίος έκανε γνωστό ότι η μισθοδοσία του φαρμακοποιού και του βοηθού φαρμακοποιού που θα απασχολούνται, είναι εξασφαλισμένη από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Δωδεκανήσου.
Περαιτέρω, όπως εξήγησε στη «δ», το φαρμακείο Μεγίστης πήρε το όνομα του αειμνήστου φαρμακοβιομήχανου Παύλου Γιαννακόπουλου ο οποίος έφυγε από τη ζωή τον Ιούνιο του 2018, ως ελάχιστο φόρο τιμής στη διαχρονική στήριξη της ΒΙΑΝΕΞ στον κλάδο των φαρμακοποιών. «Οφείλαμε να ανταποδώσουμε την πολυετή στήριξη της ΒΙΑΝΕΞ και του αείμνηστου Παύλου Γιαννακόπουλου, φαρμακοποιού στο επάγγελμα, στον κλάδο μας και ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη του δώσαμε το όνομά του στο φαρμακείο Μεγίστης».
Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου, εκτός από την ΒΙΑΝΕΞ, ουσιαστική ήταν η στήριξη του εγχειρήματος από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και προσωπικά τον περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο, την Blue Star Ferries δια του διευθυντή πωλήσεων γραμμών Β.Α. Αιγαίου & Δωδεκανήσων κ. Α. Βαμβακά, την εταιρεία Dioscourides που εφαρμόζει ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα αποκλειστικά για τις ανάγκες του κλάδου των φαρμακείων και την εταιρεία Progetto Farma που ασχολείται με την αρχιτεκτονική – εξοπλισμό Φαρμακείων. «Οσοι προσπαθούν να επικαρπωθούν του αποτελέσματος, χωρίς να έχουν συνεισφέρει στο παραμικρό στο όλο εγχείρημα, δεν πρόκειται να επιτύχουν το σκοπό τους. Οσοι στήριξαν τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Δωδεκανήσου που είναι ο πρωτεργάτης αυτής της προσπάθειας για την υλοποίησή του εγχειρήματος είναι συγκεκριμένοι και τους ευχαριστούμε δημοσίως. Πρόκειται την εταιρεία ΒΙΑΝΕΞ, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, την Blue Star Ferries και τις εταιρείες Dioscourides και Progetto Farma. Κανένας άλλος δεν ήταν δίπλα μας και όσοι επιχειρούν ή θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευθούν το θέμα επικοινωνιακά για τη δική τους προβολή, θα εκτεθούν ανεπανόρθωτα», επισήμανε ο κ. Φουτούλης.
Το πλέον σημαντικό ωστόσο, όπως επισημαίνει στη «δημοκρατική» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου, είναι πως η ίδρυση και λειτουργία του φαρμακείου στο Καστελλόριζο δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Τα όποια έσοδα από τη λειτουργία του φαρμακείου, θα κατατίθενται σε έναν αποθεματικό λογαριασμό του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου, μέσω του οποίου χρηματοδοτούνται οι κοινωνικού χαρακτήρα δράσεις που πραγματοποιεί ο Σύλλογος σε όλα τα νησιά του νομού δείχνοντας το ανθρώπινο πρόσωπό του σε κάθε ευκαιρία.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου