Ειδήσεις

Επιθεωρητές στο Δήμο Ρόδου για τη διενέργεια ελέγχων!

  • Στο προσκήνιο πάλι, μεταξύ των άλλων,
    και οι επιχορηγήσεις προς την Μητρόπολη

Τη διενέργεια ελέγχου στο Δήμο Ρόδου, ύστερα από σχετική παραγγελία της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου στους οικονομικούς επιθεωρητές του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους κ.κ. Μαρία Πετσαλάκη και Μαρία Σαμαριτάκη, που υπηρετούν στη Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων, αποφάσισε ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Ελέγχων (Διεύθυνση Εκτάκτων και Ειδικών Ελέγχων) κ. Στέλιος Μαραβελάκης.
Ο έλεγχος πρόκειται να διενεργηθεί με πέντε επισκέψεις των επιθεωρητών στον Δήμο Ρόδου, ενώ με το πέρας αυτού, οι ελεγκτές υποχρεούνται να αποστείλουν την σχετική έκθεση που θα συνταχθεί στο 20ο Προανακριτικό Τμήμα του Πταισματοδίκη Αθηνών. Αντίγραφο του ελέγχου θα υποβληθεί εξάλλου στη Διεύθυνση Εκτάκτων και Ειδικών Ελέγχων της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Ελέγχων.
Το αντικείμενο του ελέγχου δεν έχει γίνει γνωστό ακόμη στον Δήμο Ρόδου αλλά πιθανολογείται σφόδρα ό,τι αφορά τον έλεγχο της οικονομικής διαχείρισης καποδιστριακών δήμων.
Στο μεταξύ σε επιθεωρητές της ίδιας υπηρεσίας έχει ανατεθεί και η διενέργεια Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης στον Δήμο Ρόδου, με αντικείμενο την απώλεια ενταλμάτων πληρωμής στην οικονομική διαχείριση των ετών 1999-2006 στον πρώην Δήμο Ροδίων.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι επιθεωρητές θα υποβάλουν το πόρισμα της έρευνάς τους στο Β’ Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που θα επιληφθεί, λόγω αρμοδιότητας, του θέματος και η διάταξη που θα εκδώσει θα διαβιβαστεί στον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου στη Ρόδο, ο οποίος και θα αποφανθεί επί των αντιρρήσεων που εξέφρασαν για το περιεχόμενο φύλλων μεταβολών και ελλείψεων, που έχουν εκδοθεί, αιρετοί και υπάλληλοι.
Σκοπός του ελέγχου είναι να αποδοθούν ευθύνες για την απώλεια σημαντικού αριθμού παραστατικών και την καταστροφή άλλων από πλημμύρα στις αποθήκες του αρχείου στο δημαρχιακό μέγαρο.
Πιο συγκεκριμένα από αυτοψία που διενήργησαν τρεις ελεγκτές του Ελεγκτικού Συνεδρίου, υπάλληλοι των οικονομικών υπηρεσιών αλλά και των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Ρόδου διαπιστώθηκε ότι το αρχείο των οικονομικών υπηρεσιών του καποδιστριακού δήμου είναι πλήρες από το έτος 2007 και μετά ενώ για τα προηγούμενα χρόνια διαπιστώνεται απώλεια ενταλμάτων και άλλων παραστατικών και από το 1999 και πριν καταστροφή πολλών παραστατικών.
Θυμίζουμε ότι 36 αιρετοί και 6 δημοτικοί υπάλληλοι απειλούνται με 8 φύλλα μεταβολών και ελλείψεων, που αφορούν έλεγχο παραστατικών, που δεν έχουν απολεσθεί με καταλογισμό ύψους 9,2 εκατ. ευρώ για πληρωμές του πρώην Δήμου Ροδίων, που κρίθηκαν ανοίκειες.
Το θέμα έχει πολλές προεκτάσεις καθώς ένας εκ των υπόλογων, πρώην αιρετός, έχει προσβάλει ως «κατασκευασμένες» τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου δυνάμει των οποίων εκδόθησαν χρηματικά εντάλματα πληρωμής δαπανών.
Μεταξύ άλλων στα 8 φύλλα µεταβολών και ελλείψεων του επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου στα Δωδεκάνησα, περιλαμβάνονται και δαπάνες ύψους 1.788.393 ευρώ, που προέρχονται από «αλχημείες» στις διαδικασίες εξωταμειακής διαχείρισης υποχρεώσεων του Δήμου Ροδίων προς τρίτους, μέσω εικονικών επιχορηγήσεων προς την Ιερά Μητρόπολη Ρόδου, πράγμα που έχει διαπιστώσει εξάλλου σε έκθεσή της, η Επιθεωρήτρια της Οικονομικής Επιθεώρησης Κρήτης κ. Στ. Ζερβάκη.
Στο πλαίσιο της ποινικής έρευνας που είχε διενεργηθεί και που οδήγησε σε απαλλαγή όλων των κατηγορούμενων, έγιναν καταθέσεις δημοτικών συμβούλων που ισχυρίστηκαν ότι οι αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου οι οποίες είχαν χρησιμοποιηθεί για την έκδοση των χρηματικών ενταλμάτων επιχορηγήσεων προς την Ιερά Μητρόπολη Ρόδου, δεν ήταν γνήσιες.
Θυμίζουμε ότι μεταξύ των δαπανών που κρίνονται παράνομες στα φύλλα μεταβολών και ελλείψεων περιλαµβάνονται δαπάνη ύψους 77.700 ευρώ περίπου για εικονικές επιχορηγήσεις προς την Ιερά Μητρόπολη Ρόδου του 1999, όµοια ύψους 130.300 ευρώ του 2000, 558.700 ευρώ του 2001, 434.000 ευρώ του 2002 και 6.000 ευρώ του 2004.
Παρότι οι υπόλογοι για τις συγκεκριµένες δαπάνες, που έγιναν για να καλυφθούν έξοδα που δεν προέβλεπε το δηµόσιο λογιστικό έχουν απαλλαγεί αµετακλήτως από τις σε βάρος τους κατηγορίες, το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε ότι στις επισυναπτόµενες αποφάσεις του δηµοτικού συµβουλίου δεν αναφέρονται οι διατάξεις µε βάση τις οποίες έγιναν οι ανωτέρω επιχορηγήσεις.
Θεωρεί περαιτέρω ότι δεν είναι νόµιµες οι σχετικές επιχορηγήσεις προς την Ιερά Μητρόπολη Ρόδου γιατί δεν επισυνάπτεται στα σχετικά δικαιολογητικά των Χ.Ε. πρακτικό του Ν.Π.Δ.Δ. (Ιεράς Μητρόπολης Ρόδου) για την αποδοχή της επιχορήγησης και την εξουσιοδότηση του ταµία ή άλλου µέλους για την είσπραξη της επιχορήγησης ούτε προκύπτει από οποιοδήποτε άλλο στοιχείο ή έγγραφο του Νοµικού Προσώπου ότι τα ποσά εισήχθησαν σαν έσοδο σε αυτό (αντίγραφα εγγραφών στους λογαριασµούς εσόδων, σχετικά γραµµάτια είσπραξης κ.λ.π.).
Επιπλέον δεν προσδιορίζεται στις σχετικές αποφάσεις του δηµοτικού συµβουλίου συνοπτικά και µε σαφήνεια η συγκεκριµένη αιτία, για την οποία έγιναν οι ανωτέρω επιχορηγήσεις. Αντίθετα αναφέρεται αόριστα ότι οι επιχορηγήσεις προορίζονταν για την κάλυψη των αναγκών της Ιεράς Μητρόπολης χωρίς να κατονοµάζονται αυτές οι ανάγκες και ως εκ τούτου δεν αποδεικνύεται ότι έχει επιτελεσθεί αποδεδειγµένα και µε στοιχεία, ο σκοπός για τον οποίο δόθηκαν οι ανωτέρω επιχορηγήσεις.
Το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε παραπέρα ότι δεν προκύπτει ότι είχε υποβληθεί αίτηµα του Νοµικού Προσώπου για επιχορήγηση, πριν την λήψη των αποφάσεων της έγκρισης επιχορήγησης από το δηµοτικό συµβούλιο, που να αναφέρει τους λόγους της αιτούµενης επιχορήγησης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου