Πολιτιστικά

Ο Εθελοντισμός στο Σχολείο 2ης Ευκαιρίας Ρόδου

Με μια μικρή εκδήλωση την Κυριακή 15/6 ολοκληρώθηκε και για τη φετινή σχολική χρονιά η συνεργασία του Σχολείου 2ης Ευκαιρίας Ρόδου (ΣΔΕ) με εθελόντριες φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που στη διάρκεια του σχολικού έτους υποστήριξαν την εκπαιδευτική καθημερινότητα του σχολείου. 

Ανάμεσα στους ενήλικες μαθητές και μαθήτριες που μετά το τέλος της εργασίας τους (ή της αναζήτησης εργασίας) παρακολουθούν μαθήματα στο ΣΔΕ για να συμπληρώσουν τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση τους, την οποία είχαν κάποτε διακόψει τους (για λόγους που η ζωή προσφέρει συχνά και πολλούς), υπάρχουν και πολλοί γονείς με μικρά παιδιά.

Κυρίως είναι γυναίκες οι οποίες μέχρι πρότινος αδυνατούσαν να αξιοποιήσουν αυτή τη δεύτερη ευκαιρία για μόρφωση και για απόκτηση των βασικών τίτλων εκπαίδευσης, λόγω του ότι έπρεπε να φροντίζουν τα παιδιά τους. Πρακτικά δηλαδή, για όσες/όσους είχαν ανήλικα παιδιά στο σπίτι και κανένα να τα προσέχει, η προσφορά δεύτερης ευκαιρίας για εκπαίδευση παρέμενε γράμμα κενό. 

Όμως αυτό έχει αλλάξει. Οι γονείς με μικρά παιδιά μπορούσαν πλέον να έρχονται στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας μαζί με τα παιδιά τους. Εκεί τους περίμεναν φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Αιγαίου (από το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, το Τμήμα Επιστημών προσχολικής Αγωγής & του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού και το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών), για να βοηθήσουν τα παιδιά με τα μαθήματα του σχολείου, να κάνουν μαζί τους δημιουργικές δραστηριότητες, αλλά και να λειτουργήσουν διαμεσολαβητικά προς το Διευθυντή και τη Ψυχολόγο του σχολείου, όταν ένιωθαν ότι κάποιο παιδί χρειαζόταν εξειδικευμένη υποστήριξη.

Στην εκδήλωση λοιπόν, οι γονείς και ο διευθυντής μαζί με εκπαιδευτικούς του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας θέλησαν να τιμήσουν τις εθελόντριες με μία επίδοση βεβαίωσης συμμετοχής, σαν ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης για τις υπηρεσίες που προσέφεραν στον ελεύθερό τους χρόνο.

Πέρα από αυτό, υπάρχει και ένα πολλαπλασιαστικό όφελος για όλους, που είναι απτό, ποιοτικά και ποσοτικά μετρήσιμο:

• Οι ενήλικοι μαθητές/τριες του ΣΔΕ μπορούσαν να έρθουν στο σχολείο και απρόσκοπτα να παρακολουθήσουν τα μαθήματα, χωρίς το άγχος φύλαξης των παιδιών τους

• Τα παιδιά των μαθητών είχαν επίβλεψη και υποστήριξη στα μαθήματά τους και, επιπρόσθετα, ευκαιρίες για εμπλοκή σε δημιουργικές δραστηριότητες

• Οι φοιτητές/φοιτήτριες είχαν μοναδική ευκαιρία πρακτικής άσκησης και εξοικείωσης με διαφορετικές μορφές εκπαίδευσης 

• Οι εκπαιδευτικοί μπόρεσαν να επιτελέσουν καλύτερα το έργο τους, αφού οι μαθητές/μαθήτριες μπορούσαν να συμμετέχουν, αντί να απουσιάζουν.

Προσεγγίζοντας αυτό το γεγονός και τοπικά, δεν πρέπει να διαφύγει το ότι οι εθελοντές φοιτητές/εθελόντριες φοιτήτριες προέρχονται από όλα τα μέρη της Ελλάδας και από την Κύπρο και προσφέρουν το χρόνο τους, τις γνώσεις, την ευαισθησία και τα ταλέντα τους εδώ στον τόπο που φοιτούν, στη Ρόδο. 

Όχι μόνο ομορφαίνουν τον τόπο με τη νεότητά τους, όχι μόνο συμβάλλουν και αυτοί στην τόνωση της τοπικής οικονομίας, όχι μόνο συμμετέχουν στα μαθήματά τους και στις διάφορες ομάδες αθλητικών και καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών, αλλά και διαμορφώνουν ένα κοινωνικό στίγμα προσφοράς και συνέπειας. 

Επιπλέον, σε μια δύσκολη συγκυρία για την πατρίδα μας, η προσφορά και το χαμόγελο αυτών των παιδιών, μας δίνει ελπίδα για το αύριο.

Οι εθελόντριες που δραστηριοποιήθηκαν στο ΣΔΕ ανήκουν στη μεγάλη οικογένεια των εθελοντών φοιτητών/φοιτητριών του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Ρόδο που συστηματικά και αθόρυβα δραστηριοποιούνται σε σχολεία, σε άλλους θεσμούς εκπαίδευσης ή φροντίδας/περίθαλψης και σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. 
 
Ελένη Σκούρτου
Καθηγήτρια
Πανεπιστήμιο Αιγαίου
 
Γιάννης Σάββας
Εκπαιδευτικός
Διευθυντής ΣΔΕ Ρόδου

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου