Συνεντεύξεις

Ν. Συρμαλένιος: «Μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατακτά μια μεγάλη νίκη»

“Με την ευκαιρία των εκλογών πρέπει να υπάρξει μια ριζική στροφή μέσα από την υπερψήφιση αντικαλλικρατικών συνδυασμών, που θα επαναφέρουν την αυτοδιοίκηση στο ρόλο του φορέα ανάπτυξης και της δημοκρατικής συμμετοχής των πολιτών”.

Αυτό δηλώνει, σε συνέντευξή του στη “δ”, ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Συρμαλένιος με αφορμή τις εκλογές της αυτοδιοίκησης.

Για τις ευρωεκλογές ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει πως θα γίνουν η αιτία να χάσουν δυνάμεις τα κόμματα της συγκυβέρνησης.

“Σε ό,τι αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση, πιστεύω ότι θα υπάρξει σαφές μήνυμα, όχι όμως όπως στις ευρωκλογές, διότι εδώ παίζουν καθοριστικό ρόλο και τα πρόσωπα των τοπικών κοινωνιών, που εν τέλει θα προσδώσουν και κάποια στοιχεία αυτονομίας ως προς το διακύβευμα των εκλογών σε επίπεδο χώρας”, δηλώνει ο κ. Ν. Συρμαλένιος.

Σε ερώτηση για τις νέες πολιτικές κινήσεις που δημιουργήθηκαν ο κ. Συρμαλένιος παρατηρεί ότι “στη χώρα μας και μέσα σε συνθήκες συλλογικής απογοήτευσης από το πολιτικό σύστημα και τη λειτουργία της δημοκρατίας, κάθε νέο μόρφωμα που εμφανίζεται, στην αρχή έχει πάντα κάποια αίγλη και οι δημοσκοπήσεις του δείχνουν μια αξιοσημείωτη καταγραφή.

Στη συνέχεια όμως και στο βαθμό που δεν έχει να πει κάτι πραγματικά νέο ή τουλάχιστον να πείσει με τις προγραμματικές του θέσεις, εξαφανίζεται ή περιορίζεται σε μηδαμινά ποσοστά”, λέει ο κ. Ν. Συρμαλένιος.

Η συνέντευξη του κ. Νίκου Συρμαλένιου, αναλυτικά:
• Πώς κρίνετε τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που διενεργήθηκαν τελευταία και ποια πραγματικά είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ;
Σε όλες τις δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μπροστά και αν συνυπολογίσουμε την αδιευκρίνιστη ψήφο, που σε μεγάλο ποσοστό κατανέμεται υπέρ του πρώτου κόμματος, τότε μπορούμε με σιγουριά να πούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατακτά μια άνετη νίκη, που όσο μεγαλύτερη είναι, τόσο το θέμα της επίσπευσης των βουλευτικών εκλογών θα είναι ισχυρότερο.

• Θεωρείτε πως θα επικρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές; Θα είναι καλά και τα αποτελέσματα στις εκλογές της ΤΑ;
Νομίζω ότι οι ευρωεκλογές θα είναι μια σαφής καταδίκη για τα κόμματα της συγκυβέρνησης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ με το δεύτερο καλυμμένο πίσω από την “Ελιά” να κινδυνεύει με συντριβή έως εξαφάνιση. Σε ό,τι αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση, πιστεύω ότι και εδώ θα υπάρξει σαφές μήνυμα, όχι όμως όπως στις ευρωκλογές, διότι εδώ παίζουν καθοριστικό ρόλο και τα πρόσωπα των τοπικών κοινωνιών, που εν τέλει θα προσδώσουν και κάποια στοιχεία αυτονομίας ως προς το διακύβευμα των εκλογών σε επίπεδο χώρας.

• Τι έδειξε κατά την άποψή σας η πρώτη τριετία εφαρμογής του Καλλικράτη;
Ο Καλλικράτης έδρασε ως ταφόπλακα της αυτοδιοίκησης, αφού δημιούργησε ένα δημαρχοκεντρικό και περιφερειακοκεντρικό μοντέλο χωρίς πόρους, προσωπικό και ειδικά σε σχέση με τις Περιφέρειες, με συρρικνωμένες αρμοδιότητες και με το καπέλο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης από πάνω. Με την ευκαιρία των εκλογών πρέπει να υπάρξει μια ριζική στροφή μέσα από την υπερψήφιση αντικαλλικρατικών συνδυασμών, που θα επαναφέρουν την αυτοδιοίκηση στο ρόλο του φορέα ανάπτυξης και της δημοκρατικής συμμετοχής των πολιτών.

• Ποια είναι η άποψή σας για τις νέες πολιτικές κινήσεις που έχουν δημιουργηθεί;
Προφανώς μιλάτε για το “Ποτάμι” του κ. Σταύρου Θεοδωράκη. Κοιτάξτε, στη χώρα μας και μέσα σε συνθήκες συλλογικής απογοήτευσης από το πολιτικό σύστημα και τη λειτουργία της δημοκρατίας, κάθε νέο μόρφωμα που εμφανίζεται, στην αρχή έχει πάντα κάποια αίγλη και οι δημοσκοπήσεις του δείχνουν μια αξιοσημείωτη καταγραφή.
Στη συνέχεια όμως και στο βαθμό που δεν έχει να πει κάτι πραγματικά νέο ή τουλάχιστον να πείσει με τις προγραμματικές του θέσεις, εξαφανίζεται ή περιορίζεται σε μηδαμινά ποσοστά.
Νομίζω ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί και με το “Ποτάμι”, αφού προς το παρόν, αυτό που εκπροσωπεί είναι περίπου ο ατελέσφορος χώρος των “58” που πρόσφατα αυτοδιαλύθηκαν.

• Σε ποια κατάσταση βρίσκεται η χώρα καθώς γίνεται λόγος για πρωτογενές πλεόνασμα αλλά η αγορά στενάζει;
Ακριβώς, δεν γίνεται να μιλάει ο πρωθυπουργός για “success story” και η αγορά να στενάζει, ενώ η ανεργία να συνεχίζει να καλπάζει προς τα ύψη. Είναι εύκολο με λογιστικές αλχημείες να εμφανίζεις τους αριθμούς κατά τις επιθυμίες σου, όταν μάλιστα όλοι γνωρίζουν ότι το περίφημο πρωτογενές πλεόνασμα, είναι βγαλμένο με δάκρυα, πόνο και αίμα, που προέρχεται από τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

• Ποια είναι η άποψή σας για την ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων των νησιών; Θα υπάρξουν οφέλη στον τουρισμό από την συνεργασία με τους ιδιώτες ή θα δημιουργηθούν προβλήματα;
Η ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων εντάσσεται στην ακραία νεοφιλελεύθερη λογική της κυβέρνησης που ξεπουλά αδιακρίτως τον εθνικό πλούτο και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας (νερό, ενέργεια κλπ). Οποιος αμφιβάλλει για το τι σημαίνει ιδιωτικοποίηση, ας συγκρίνει τα τέλη του αεροδρομίου “Ελευθέριος Βενιζέλος”, που το διαχειρίζονται ιδιωτικές εταιρείες με τα περιφερειακά αεροδρόμια, που μέχρι στιγμής είναι κρατικά. 50 % πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των αεροδρομίων των άλλων χωρών της ΕΕ και με κομμένες πλέον όλες τις απευθείας πτήσεις με πολλά αεροδρόμια τρίτων χωρών. Κατά συνέπεια, ιδιωτικοποίηση σημαίνει ακριβότερα αεροδρόμια, ακριβότερα εισιτήρια, λιγότερες διαδρομές.

• Στη διαβεβαίωση ότι, παρά τις αντιρρήσεις της τρόικας, ο Αντώνης Σαμαράς δεν πρόκειται να υποχωρήσει στα όσα έχει εξαγγείλει για τη διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος σε ένστολους, χαμηλοσυνταξιούχους και αδύναμες κοινωνικές ομάδες, προχώρησαν, συνεργάτες του πρωθυπουργού. Θα γίνει όμως αυτό ή πρόκειται για εξαγγελία ενόψει των εκλογών;
Αυτές τις μέρες ζούμε πάλι την περίφημη “διαπραγμάτευση” της τρόϊκας με την ελληνική κυβέρνηση. Απ´ό,τι βλέπετε μέχρι την Κυριακή θα κλείσουν όλες οι απαιτήσεις των δανειστών για ομαδικές απολύσεις, απελευθέρωση του γάλατος, των φαρμάκων κλπ. Αν δε, υπάρξει κάποια μικροπαροχή για προεκλογικούς λόγους, αυτή θα είναι μηδαμηνή, μπροστά στα επερχόμενα νέα μέτρα που θα δούμε μετά τις εκλογές.

• Τι θα φέρει η ψήφιση του νομοσχεδίου για το δημόσιο τομέα καθώς οι εργαζόμενοι φοβούνται πως με την αξιολόγηση πλέον δημιουργούνται δεξαμενές για απολύσεις;
Το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε μόλις προχθές από τη συγκυβέρνηση, εντάσσεται στη ριζική μείωση θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα. Το γεγονός ότι η αναψηλάφηση των συμβάσεων αορίστου χρόνου θα φθάσει σε βάθος εικοσαετίας, καταλαβαίνετε ότι αφορά γύρω στους 80.000 εργαζόμενους. Στόχος λοιπόν δεν είναι η εξυγίανση ενός “άρρωστου” δημόσιου τομέα, που άλλωστε είναι δημιούργημα αυτών των κομμάτων που μας κυβέρνησαν τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά η συρρίκνωση του και η παράδοση κρίσιμων τομέων στα ιδιωτικά συμφέροντα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου