Ρεπορτάζ

Ενοχος ένας από τους πέντε κατηγορούμενους στο σκάνδαλο του στρατιωτικού πρατηρίου

Σε ποινή φυλάκισης 3 ετών με 3ετή αναστολή καταδικάστηκε από το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων ένας εκ των 5 κατηγορούμενων στην πολύκροτη υπόθεση της οικονοµικής διαχείρισης του στρατιωτικού πρατηρίου ΠΙΚΠΑ, της 95 ΑΔΤΕ.

Ο Ε. Ν. του Ι. κρίθηκε συγκεκριμένα ένοχος για απιστία, ενώ αθώοι κρίθηκαν οι Γ. Δ. του Θ., Α. Σ. του Δ., Π. Α. του Η. και Α. Α. του Μ..

Η ευθύνη για την κακοδαιμονία του πρατηρίου, αποδόθηκε στον εκλιπόντα διοικητή της υπηρεσίας.
Υπενθυμίζουμε ότι το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε μετά από έρευνα απογραφής στο πρατήριο, επιτροπής με πρόεδρο τον τότε συνταγματάρχη κ. Aθ. Kρεμπούνη, Διοικητή Πυροβολικού της Mεραρχίας.

Tο έλλειμμα προέκυψε συγκεκριμένα μετά την καταγραφή του συνόλου της αξίας των προμηθειών του πρατηρίου με βάση τα καταγεγραμμένα παραστατικά και την αντιπαραβολή αυτών με τα επίσημα βιβλία εισαγωγής προϊόντων στο πρατήριο και τον έλεγχο της αποθήκης (αποθέματος).

Το ελεγκτικό της ΑΣΔΕΝ είχε κρίνει μεταξύ άλλων ότι είχαν εισαχθεί στην αποθήκη του πρατηρίου εμπορεύματα χωρίς να έχουν καταχωρηθεί τα τιμολόγια στα επίσημα βιβλία προκειμένου να παραπλανηθεί η επιτροπή απογραφής που διενήργησε τον έλεγχο αποθήκης σε μεταγενέστερο χρόνο.
Ατασθαλίες όμως στην οικονομική διαχείριση του πρατηρίου είχαν διαπιστωθεί από τον Μάρτιο του 2008.

Από έρευνα συγκεκριμένα του Ελεγκτικού της ΑΣΔΕΝ είχε διαπιστωθεί ότι είχαν εισέλθει στο Στρατιωτικό Πρατήριο Ρόδου εμπορεύματα συνολικής αξίας 101.380,99 ευρώ, τα οποία δεν είχαν, όπως αποδείχθηκε, μεγάλη εμπορευσιμότητα, πληρώθηκαν χωρίς να έχουν πουληθεί, δεν έγινε διακανονισμός για την επιστροφή τους σε περίπτωση που δεν πωληθούν και η τιμή αγοράς τους σε σύγκριση με αυτή του εμπορίου σε αρκετά από αυτά κρίθηκε υπερβολική.

Οι κατηγορούμενοι βρέθηκαν υπόλογοι για πλαστογραφία µε χρήση κατ’ εξακολούθηση µε συνολικό όφελος και ζηµία σε βάρος του δηµοσίου άνω των 73.000 ευρώ, για απάτη κατ’ εξακολούθηση µε συνολικό όφελος και ζηµία σε βάρος του δηµοσίου άνω των 73.000 ευρώ και για απιστία σχετική µε την υπηρεσία κατ’ εξακολούθηση µε συνολικό όφελος και ζηµία σε βάρος του δηµοσίου άνω των 73.000 ευρώ µε τις επιβαρυντικές διατάξεις του Νόµου 1608/50 περί καταχραστών του δηµοσίου.

Η δικογραφία, που είχε περαιωθεί από τον Ανακριτή Ρόδου, περιελάµβανε αρχικώς 12 κατηγορούµενους.
Στον πρώην διαχειριστή οικονοµικού είχαν επιβληθεί οι περιοριστικοί όροι της καταβολής χρηµατικής εγγυήσεως 30.000 ευρώ, της εµφάνισής του στο ΑΤ του τόπου κατοικίας του την πρώτη ηµέρα κάθε µήνα και της απαγόρευσης εξόδου του από τη χώρα.

Στους υπόλοιπους είχαν επιβληθεί οι περιοριστικοί όροι της εµφάνισής τους στο ΑΤ του τόπου κατοικίας τους την πρώτη ηµέρα κάθε µήνα και της απαγόρευσης εξόδου τους από τη χώρα, ενώ σε βάρος των υπόλοιπων έχουν εκδοθεί τυπικές κλήσεις.

Μεταξύ άλλων είχε διαπιστωθεί από την έρευνα ότι καταρτίστηκαν πλαστά παραστατικά-τιμολόγια 16 προμηθευτών με σκοπό τον προσπορισμό οφέλους 69.008,52 ευρώ.

Επιπλέον κατά τον προσδιορισμό, την είσπραξη ή τη διαχείριση φόρων, δασμών, τελών ή άλλων φορολογημάτων ή εσόδων σε 42 περιπτώσεις προμηθευτών καταχωρήθηκαν ψευδή στοιχεία, προκαλώντας ζημία στο δημόσιο, συνολικού ύψους 55.006,10 ευρώ.

Δεν έγινε ακόμη έλεγχος των εμπορευμάτων κατά την είσοδο και έξοδό τους με αποτέλεσμα, κατόπιν ελέγχου των παραστατικών στοιχείων και των καταχωρήσεων στα λογιστικά βιβλία του πρατηρίου, να προκύψει έλλειμμα ποσού 348.314,32 ευρώ και να προκληθεί ζημία στη δημόσια περιουσία συνολικού ύψους 778.219,53 ευρώ.

Κομβικό σημείο στην υπό διερεύνηση υπόθεση αποτελούσε η εξακρίβωση των αιτίων, των συνθηκών αλλά και η ύπαρξη τυχόν υπευθύνων και η απόδοση ευθυνών για τις οικονομικές δοσοληψίες που είχε το πρατήριο με προμηθευτή στρατιωτικών ειδών της Αθήνας.
Ο προμηθευτής δεν αποδέχθηκε ότι έχει λάβει ποσό 878.546,67 ευρώ που αφορά σε αποδείξεις που βρέθηκαν καταχωρημένες στα λογιστικά βιβλία του στρατιωτικού πρατηρίου.

Δεν αποδέχθηκε επίσης ότι έχει λάβει ποσό 40.000 ευρώ, που αφορά επιταγή που η Γενική Τράπεζα βεβαίωσε ότι έχει εκδοθεί επ’ ονόματί του, καθώς και ποσό 251.200 ευρώ το οποίο δεν εμφανίζει ότι έχει εισπράξει.

Επιπλέον από τη διοικητική έρευνα φέρεται να προκύπτει ότι ο ίδιος προμηθευτής έχει λάβει 167.582,74 ευρώ από το πρατήριο χωρίς να του οφείλονται. Επιπλέον έχει διαθέσει στο πρατήριο είδη συνολικής αξίας 1.292.546,81 ευρώ εκ των οποίων παρέμειναν απούλητα είδη αξίας 716.782,99 ευρώ.

Ο προμηθευτής ισχυρίστηκε επιπλέον ότι εκκρεμούσαν παραγγελίες του πρατηρίου ύψους 534.151 ευρώ ενώ από την έρευνα που διενήργησε το ΣΔΟΕ δεν βρήκε ενυπόγραφες παραγγελίες.
Από την ακροαματική διαδικασία δεν προέκυψαν επιβαρυντικά στοιχεία σε βάρος τεσσάρων από τους πέντε κατηγορούμενους.

Το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον Ε. Ν., που δεν ήταν παρών στη δίκη και δικάστηκε ερήμην, για μία από τις πράξεις απιστίας για τις οποίες είχε κατηγορηθεί.
Ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος ήταν υπόλογος μεταξύ άλλων για το ό,τι ελάττωσε εν γνώσει του, και για να ωφεληθεί ο ίδιος ή άλλος, τη δημόσια περιουσία, της οποίας η διαχείρισή του είναι εμπιστευμένη.

Πιο συγκεκριμένα υπό την ιδιότητά του, ως ασκούντος καθήκοντα στο Λογιστήριο του Σ.Π.Ρ στη Ρόδο και κατά χρόνους που δεν έχουν διακριβωθεί από την ανάκριση αλλά πάντως εντός του τελευταίου δωδεκαμήνου πριν από την 4-5-2008 κατηγορήθηκε ότι είχε προβεί στην εξόφληση αποδείξεων είσπραξης ποσών μεγαλύτερων της αξίας τους, σε εγγραφές τιμολογίων ως «ΕΠΙ ΠΙΣΤΩΣΕΙ» ενώ ήταν τιμολόγια «ΜΕΤΡΗΤΟΙΣ», σε εξόφληση απόδειξης που δεν είχε εκδώσει προμηθευτής, σε εγγραφές στα λογιστικά βιβλία εξοφλητικών αποδείξεων και τιμολογίων, σε διπλοκαταχωρήσεις τιμολογίων κ.α.

Εφέρετο ακόμη ως προς τον προμηθευτή «ARMY HELLAS ΑΕ» να εκταμίευσε ποσό 1.460.129,55 ευρώ για εμπορεύματα αν και το αληθές ποσό που αντιστοιχεί στην αξία των εμπορευμάτων που προμήθευσε στο ΣΠΡ είναι 1.292.546,81 ευρώ και επομένως εκταμίευσε ποσό ύψους 167,582,74 ευρώ υπέρ του, το οποίο δεν αντιστοιχεί σε εμπορεύματα του εν λόγω προμηθευτή τα οποία εισήλθαν στο πρατήριο.

Κρίθηκε ένοχος για το ό,τι ως προς τον προμηθευτή «Α. ΚΑΚΑΡΙΑΡΗΣ & ΣΙΑ ΟΕ (ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΕΙΔΗ)», διέταξε να χρεωθούν τα αναφερόμενα είδη σε 9 τιμολόγια, που εκδόθηκαν το Μάιο του 2007 και 6 τιμολόγια που εκδόθηκαν το Μάρτιο του 2008, στο τμήμα ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ και στο τμήμα «ΜΟΝΑΔΩΝ» αντίστοιχα αν και ποτέ δεν εισήλθαν τα αναφερόμενα σε αυτά είδη στο πρατήριο από τις πράξεις του δε αυτές υπέστη ζημία η δημόσια περιουσία κατά το ποσό των 11.327,68 ευρώ.

Τους κατηγορούμενους εκπροσώπησαν οι δικηγόροι κ.κ. Στ. Αλεξανδρής, Μ. Κουτσούκος, Στ. Κιουρτζής και Αδ. Συντηχάκη.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου