Ειδήσεις

Αυξάνονται οι εισακτέοι σε τμήματα Θετικών Επιστημών

Αύξηση του αριθμού των εισακτέων σε πολλές ομάδες σχολών σε ΑΕΙ-ΤΕΙ σχεδιάζει για τις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις το υπουργείο Παιδείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, περισσότεροι φοιτητές θα εισαχθούν στα τμήματα Θετικών Επιστημών, που εντάσσονται στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο, όπως μαθηματικών, φυσικής, χημείας, βιολογίας κ.α.

Ωστόσο, ο συνολικός αριθμός εισακτέων αναμένεται να κυμανθεί στα περσινά επίπεδα καθώς δεν αποκλείεται να υπάρξει μικρή μείωση εισακτέων σε τμήματα που δεν έχουν μεγάλη ζήτηση από την πλευρά των υποψηφίων αλλά και σχολές οι οποίες παραδοσιακά οδηγούσαν σε θέσεις του Δημοσίου. Ηδη οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία, μελετούν την ανακατανομή των θέσεων εισακτέων σε πανεπιστήμια και τεχνολογικά ιδρύματα προκειμένου να ευνοηθούν επιστημονικά γνωστικά αντικείμενα τα οποία ακόμη έχουν ζήτηση στην αγορά εργασίας.

Σχέδιο «ΑΘΗΝΑ»
Και φέτος η πολιτική ηγεσία του υπουργείου θα επιχειρήσει εξορθολογισμό στον αριθμό των εισακτέων μετά και την υλοποίηση του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ», μέσω του οποίου πολλά τμήματα και κυρίως στα ΤΕΙ καταργήθηκαν, συγχωνεύτηκαν και μετονομάστηκαν. Πέρσι ο συνολικός αριθμός των εισακτέων (χωρίς να υπολογίζονται σε αυτές οι Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές) μειώθηκε σημαντικά αφού δόθηκαν στα ΑΕΙ 69.288 θέσεις έναντι 76.094 θέσεων το 2012.

Φυσικά είναι ακόμη πολύ νωρίς έως ότου ανακοινωθεί ο τελικός αριθμός των εισακτέων στα πανεπιστήμια, τα ΤΕΙ και τις στρατιωτικές και τουριστικές σχολές αλλά σίγουρα οι υποψήφιοι δεν μπορούν να ελπίζουν σε συνολική αύξηση του αριθμού των εισακτέων. Συνεπώς, κατά κύριο λόγο οι ευνοημένοι θα είναι οι υποψήφιοι του 2ου Επιστημονικού Πεδίου. Και τμήματα όπως αυτά της Φυσικής, Χημείας, Βιολογίας, Μαθηματικών, Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών, Γεωγραφίας κ.α.

Αντίθετα όπως και πέρσι στο 1ο Πεδίο (Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών) οι υποψήφιοι δεν πρέπει να έχουν μεγάλες προσδοκίες, αφού οι θέσεις στα τμήματα θα μειωθούν σημαντικά και κυρίως σε ιδρύματα της περιφέρειας. Οσον αφορά το 3ο Πεδίο, ο αριθμός των εισακτέων δεν θα έχει μεγάλες μεταβολές. Πάντως οι υποψήφιοι και οι οικογένειές τους θα πρέπει να έχουν υπόψη ότι και η φετινή χρονιά θα είναι δύσκολη όσο αφορά την εισαγωγή των υποψηφίων στα ΑΕΙ με δεδομένο ότι τα τελευταία χρόνια οι θέσεις που δίνει το υπουργείο Παιδείας στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ όλο και μειώνονται στο σύνολό τους με δεδομένο ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας δεν επιτρέπει μεγάλο αριθμό νέων φοιτητών στα ιδρύματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Τι θα πρέπει να προσέξουν οι υποψήφιοι
Κατ’ αρχάς οι μαθητές της Γ’ Λυκείου αυτές τις μέρες και μέχρι τις 25 του μήνα πρέπει να υποβάλουν σχετική Αίτηση – Δήλωση στο Λύκειό τους για τη συμμετοχή τους στις Πανελλαδικές και όλα εκείνα τα στοιχεία που αφορούν τις εξετάσεις και να προσέξουν τα εξής:

Η επιλογή και δήλωση του δεύτερου μαθήματος γενικής παιδείας είναι υποχρεωτική και καθοριστική για τα πεδία που θα μπορέσει να επιλέξει ο υποψήφιος στο μηχανογραφικό του δελτίο και γι’ αυτό πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή.
Οσον αφορά το μάθημα «Αρχές Oικονομικής Θεωρίας» που οι μαθητές επιλέγουν να εξεταστούν πανελλαδικά επισημαίνεται ότι:
• Απαραίτητη προϋπόθεση για να το δηλώσουν οι μαθητές είναι να το έχουν ήδη επιλέξει ως μάθημα επιλογής.
• Αν το δηλώσουν και δεν προσέλθουν στην εξέταση, τότε θεωρείται ότι εξετάστηκαν και πήραν γραπτό βαθμό μηδέν (0)
• Για να δηλώσουν στο μηχανογραφικό τους δελτίο το 5ο Επιστημονικό Πεδίο πρέπει να έχουν δηλώσει ότι θα εξεταστούν υποχρεωτικά στα δύο (2) μαθήματα αυξημένης βαρύτητας του 5ου Επιστημονικού Πεδίου «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας» και «Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής».

Eπίσης, όποιος υποψήφιος δηλώσει ότι θα εξεταστεί πανελλαδικά στο μάθημα «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας», υποχρεωτικά δηλώνει ότι θα εξεταστεί πανελλαδικά και στο μάθημα «Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής».
Η υποβολή της Aίτησης -Δήλωσης είναι καθοριστική και δεσμευτική για όλους τους μαθητές που θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις. Μετά την υποβολή της δεν συμπληρώνεται ούτε τροποποιείται. Η μη υποβολή της σημαίνει αποκλεισμό του υποψηφίου από τις διαδικασίες των εξετάσεων και της εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Για τους μαθητές της Γ’ τάξης των ημερήσιων ΓΕΛ, η υποβολή της Αίτησης-Δήλωσης είναι επίσης καθοριστική και δεσμευτική για τη συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Οσον αφορά τις Στρατιωτικές Σχολές, τις Σχολές της Ακαδημίας του Εμπορικού Ναυτικού και τα ΤΕΦΑΑ επισημαίνεται ότι τα σχετικά στοιχεία της Aίτησης – Δήλωσης είναι απλώς ενδεικτικά της επιθυμίας του υποψηφίου για την εισαγωγή στα παραπάνω τμήματα και σχολές. Ομως για να μπορέσει τελικά να συμμετάσχει ο υποψήφιος στις διαδικασίες επιλογής για εισαγωγή στις ανωτέρω σχολές πρέπει να υποβάλει οπωσδήποτε και αίτηση απευθείας στον Στρατό ή στο Εμπορικό Ναυτικό σε χρονικό διάστημα που θα ορίζεται στις προκηρύξεις που θα εκδώσουν τα αρμόδια Υπουργεία.

Ανάλογα, ο υποψήφιος για τα ΤΕΦΑΑ θα πρέπει να υποβάλει σχετική αίτηση στις επιτροπές Υγειονομικής εξέτασης και πρακτικής δοκιμασίας που θα πληροφορηθεί από το σχολείο του την περίοδο των εξετάσεων (Ιούνιος 2014).

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου