Ειδήσεις

Προθεσμία 15 ημερών για να μην χαθεί η ρύθμιση των 100 δόσεων

Του Σπύρου Δημητρέλη

Μόλις 15 ημέρες απέμειναν προκειμένου να ενεργοποιηθεί στην πράξη η πολύ αυστηρή πρακτική της απώλειας ρυθμίσεων τμηματικής εξόφλησης για όσους καθυστερούν έστω και μια ημέρα για να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν νέες φορολογικές οφειλές.

Το μεγάλο crash test για χιλιάδες οφειλέτες του δημοσίου που εξακολουθούν να διατηρούν σωτήριες ρυθμίσεις, όπως είναι η ρύθμιση των 100 δόσεων, πρόκειται να γίνει στο τέλος του μήνα που λήγει η προθεσμία πληρωμής της πέμπτης και τελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα προβλέπει η φορολογική νομοθεσία, από το τρέχον έτος οι ρυθμίσεις τμηματικής εξόφλησης φορολογικών οφειλών χάνονται εφόσον ο οφειλέτης δεν εξοφλήσει ή ρυθμίσει εμπρόθεσμα τις νέες φορολογικές οφειλές.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι όποιος έχει καταφέρει –με θυσίες- να διατηρήσει τη ρύθμιση των 100 δόσεων που δόθηκε το 2015 θα την χάσει αν από τώρα και στο εξής δεν πληρώνει ή ρυθμίσει έγκαιρα τις νέες φορολογικές οφειλές. Θα πρέπει δηλαδή να εξοφλεί ή να ρυθμίζει πριν την ημερομηνία λήξης νέες φορολογικές οφειλές όπως είναι ο ΕΝΦΙΑ, οι δόσεις του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και ο ΦΠΑ.

Υπάρχει, όμως, ένα πρόβλημα. Όσοι μπορούν να εξοφλήσουν τις νέες φορολογικές τους οφειλές εμπρόθεσμα δεν θα έχουν κάποιο πρόβλημα στο να διατηρήσουν τις ρυθμίσεις τους. Όσοι, όμως, δεν μπορούν θα πρέπει να τις ρυθμίσουν εμπρόθεσμα.

Ωστόσο, αν και βρισκόμαστε μόλις 15 ημέρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης φορολογικής υποχρέωσης του 2018, αυτής της 5ης δόσης του ΕΝΦΙΑ, δεν έχει ακόμη ανοίξει στο taxisnet η τεχνική δυνατότητα για την ηλεκτρονική ρύθμιση φορολογικών υποχρεώσεων πριν αυτές καταστούν ληξιπρόθεσμες.

Μέχρι στιγμής οι φορολογικές οφειλές ρυθμίζονται ηλεκτρονικά μόνο εφόσον μείνουν απλήρωτες και καταστούν ληξιπρόθεσμες. Οι πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών κάνουν λόγο για άνοιγμα της σχετικής δυνατότητας μέσα στις επόμενες ημέρες και πάντως πριν εκπνεύσει το Ιανουάριος.

Παράδειγμα

Φορολογούμενος έχει ρυθμίσει με τη ρύθμιση των 100 δόσεων φορολογική οφειλή 3.000 ευρώ στην οποία το ανεξόφλητο υπόλοιπο ανέρχεται σε 2.000. Καλείται έως τις 31 Ιανουαρίου να εξοφλήσει ΕΝΦΙΑ ύψους 300 ευρώ.

Αν δεν εξοφλήσει ή ρυθμίσει με την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων την οφειλή των 300 ευρώ τότε θα χάσει τη ρύθμιση των 100 δόσεων και το ποσό των 2.000 μαζί με προσαυξήσεις που γλίτωσε κατά την χορήγηση της ρύθμισης το 2015 θα καταστούν ληξιπρόθεσμα και απαιτητά.

capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου