Ειδήσεις

Πού οδηγεί το κύμα ανατιμήσεων σε τρόφιμα – σούπερ μάρκετ

Σε σημαντικές ανατιμήσεις ιδίως στα φρέσκα προϊόντα έχει προχωρήσει σημαντικό μέρος της βιομηχανίας. Οι αυξήσεις αυτές σταδιακά μεταφέρονται και στα τελικά σημεία πώλησης, σούπερ μάρκετ και μικρά σημεία λιανικής σε πανελλαδική εμβέλεια.

Περιγράφοντας τις ενέργειες που έχει υλοποιήσει αυτή τη στιγμή ο όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία (Όλυμπος, Τυράς, Ροδόπη), ο Στέλιος Σαράντης, Εντεταλμένος Σύμβουλος Εμπορίας στον όμιλο, αναφέρει ότι ήδη η επιχείρηση έχει προβεί σε κάποιες ανατιμήσεις και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

“Στο εξωτερικό οι ανατιμήσεις αφορούν τα αιγοπρόβεια προϊόντα όπως η φέτα, το κατσικίσιο και το πρόβειο τυρί με μεταβολές της τάξεως του 25% δεδομένου ότι είναι αντίστοιχη η αύξηση στην τιμή του γάλακτος. Στα αγελαδινά προϊόντα οι ανατιμήσεις που γίνονται στα φρέσκα προϊόντα, είναι της τάξεως του 5% και στα τυριά κινείται στα επίπεδα του 15%”, εξηγεί ο κύριος Σαράντης.

“Στην Ελλάδα αυτό που έχουμε προγραμματίσει είναι ανατιμήσεις από 2% – 4% σε όλα τα προϊόντα που παράγουμε πλην των αιγοπρόβειων – δηλαδή της φέτας – όπου εκεί η αύξηση είναι στα επίπεδα του 20%-25% σε ανάλογα επίπεδα με το εξωτερικό”, συμπληρώνει. “Προσπαθούμε να προστατεύουμε και τους καταναλωτές που μας τιμούν με την επιλογή τους και όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι της αύξησης να το απορροφήσουμε εσωτερικά”.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι οι αυξήσεις στο κόστος για την εταιρεία είναι μεγαλύτερες από αυτές που εν τέλει περνάνε στην αγορά. “Το ενεργειακό κόστος έχει τριπλασιαστεί, τα υλικά συσκευασίας είναι κατά 50% αυξημένα. Οι πρώτες ύλες έχουν επίσης ανεβεί και η τιμή στο πρόβειο γάλα αυξήθηκε κατά 35%, οπότε όλα αυτά συναινούν σε πολύ μεγάλες αυξήσεις κόστους”, αναφέρει ο κύριος Σαράντης.

Πίνδος: Πέρασε αύξηση 6% στα κοτόπουλα
Όπως λέει ο γενικός διευθυντής του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Πίνδος, Λάζαρος Τσακανίκας, οι ανατιμήσεις τις οποίες πέρασε ο Συνεταιρισμός στην αγορά για το κοτόπουλο ανέρχονται στα επίπεδα του 6%, κίνηση που έγινε ήδη από τον Οκτώβριο, ενώ η επιβάρυνση που είχε ο κλάδος της πτηνοτροφίας είναι περίπου στο 18% συνολικά.

Από το 18% της επιβάρυνσης το 6% επιμερίστηκε ως κόστος που απορρόφησε ο Συνεταιρισμός με μείωση της κερδοφορίας, το 6% το ανέλαβαν οι παραγωγοί και το υπόλοιπο 6% πέρασε στην αγορά. Αναφορικά με το κόστος των ζωοτροφών ο κύριος Τσακανίκας αναφέρει ότι υφίστανται σημάδια σταθεροποίησης, ωστόσο οι αυξητικές τάσεις συνεχίζουν να είναι εμφανείς για το επόμενο χρονικό διάστημα.

“Σε κάθε περίπτωση οι μεγάλες αυξήσεις έγιναν τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, ενώ είναι σημαντική η αύξηση στα καύσιμα και στην ενέργεια, κόστος που θα αυξηθεί περαιτέρω διότι για να αναπτυχθούν τα πτηνά απαιτείται η θέρμανση των πτηνοτροφικών μονάδων.

Συζητείται αυτή τη στιγμή με την κυβέρνηση η επιχορήγηση των καυσίμων για τους αγρότες, αλλά στη συζήτηση δεν περιλαμβάνεται μέχρι στιγμής το υγραέριο, το οποίο χρησιμοποιούν οι κτηνοτρόφοι για την θέρμανση των πτηνοτροφίων. Ένα από τα αιτήματα του κλάδου είναι να μπει και το υγραέριο στην επιδότηση”.

Σε ό,τι αφορά στις τιμές στο σιτάρι και το καλαμπόκι για την πτηνοτροφία κινούνται αυτή τη στιγμή στα 300 ευρώ ανά τόνο και η σόγια στα 450 ευρώ ανά τόνο. Πέρυσι το σιτάρι και το καλαμπόκι πωλούνταν στα 180 ευρώ και η σόγια στα 420 ευρώ ανά τόνο.

Ζυμαρικά: Καίριο ζήτημα οι τιμές στο σκληρό σιτάρι
Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της βιομηχανίας ζυμαρικών Eurimac, η οποία δραστηριοποιείται με τα ζυμαρικά Μάκβελ στην ελληνική αγορά αλλά και με σημαντικό ποσοστό παραγωγής ζυμαρικών ιδιωτικής ετικέτας για λογαριασμό τρίτων, αναφέρει ότι “η κατάσταση του κόστους έχει διαφύγει σημαντικά της κανονικότητας. Το κυριότερο πρόβλημα προέρχεται από τις τιμές στο σκληρό σιτάρι, δευτερευόντως από τη συσκευασία και εν συνεχεία από το μεταφορικό κόστος. Η κάθε εταιρεία αντιμετωπίζει διαφορετικά την κατάσταση. Από την πλευρά μας έχουμε απορροφήσει ό,τι μπορούμε να απορροφήσουμε από το επιπλέον κόστος”.

ΕΛΣΤΑΤ: Η μεγαλύτερη αύξηση τιμής στο ελαιόλαδο, ακολουθούν τα αμνοερίφια
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Οκτώβριο του 2021, σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2020 η μεγαλύτερη αύξηση αυτή τη στιγμή σε ό,τι αφορά τα τρόφιμα αποτυπώνεται στο ελαιόλαδο με ποσοστό 22,1%, ακολουθούν τα αρνιά και τα κατσίκια με 16,3%, τα νωπά λαχανικά με αύξηση 9,3%, οι πατάτες με 9,1%, τα πουλερικά με 8,5% και τα νωπά ψάρια με 7,9%.

Πηγή capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου