Ειδήσεις

ΤΑΙΠΕΔ: Όλο το πλάνο αξιοποίησης και οι προσεχείς διαγωνισμοί-Τι γίνεται με την επένδυση Αφάντου

Μπορεί το μεγάλο project στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού να πρωταγωνιστεί όσον αφορά τις διαδικασίες για την αξιοποίηση του χαρτοφυλακίου ακινήτων του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, ωστόσο σειρά έχουν πάρει κι άλλα ακίνητα ανά την Ελλάδα για τα οποία έως το τέλος του τρέχοντος έτους θα έχουν προχωρήσει οι σχετικές διαγωνιστικές διαδικασίες.

Αυτό τουλάχιστον αναφέρεται στο αναθεωρημένο επιχειρησιακό σχέδιο αξιοποίησης (ADP) που εγκρίθηκε την Τρίτη από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) του ΤΑΙΠΕΔ.

Για το πλέον εμβληματικό έργο, αυτό του Ελληνικού οι εκκρεμότητες, όπως αυτές προκύπτουν από το ADP δεν είναι αμελητέες αν ληφθεί υπόψη ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί η μετεγκατάσταση των ιδιωτών από το ακίνητο, ενώ εκκρεμούν επίσης η διανομή δικαιωμάτων κυριότητας μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και ΤΑΙΠΕΔ επί της έκτασης καθώς και η μεταβίβαση εμπράγματων δικαιωμάτων από το ΤΑΙΠΕΔ στην Ελληνικό ΑΕ.

Oσον αφορά τη μεγάλη επένδυση στην Αφάντου, με πλειοδότες την M.A. Angeliadis (για το Γκολφ Αφάντου) και την T.N. Aegean Sun Investment Limited (για τη Νότια Αφάντου), στα επόμενα βήμα είναι η έκδοση της Υπουργικής Απόφασης από το ΥΠΕΘΑ για το Βόρειο Αφάντου και το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής έως το τέλος του 2019. Πρόκειται για την πώληση του 100% των μετοχών των Εταιρειών Ειδικού Σκοπού, που έχουν συσταθεί από το ΤΑΙΠΕΔ για κάθε ακίνητο (Βόρεια Αφάντου και Νότια Αφάντου), ενώ για το Νότιο Αφάντου έχει ήδη γίνει το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής.

Αφάντου, Ρόδος

Εως το τέλος του 2019 αναμένεται το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής και για ακόμη ένα σημαντικό ακίνητο, το Castello Bibelli της Κέρκυρας όπου το επενδυτικό πλάνο αφορά τη δημιουργία τουριστικού- παραθεριστικού χωριού.

Castello Bibelli, Κέρκυρα

Το επικαιροποιημένο επιχειρησιακό σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ περιλαμβάνει και το πλάνο για την έκταση στον δήμο Μαρκόπουλου Αττικής, επιφάνειας περίπου 1.000 στρεμμάτων (προς αξιοποίηση 590 στρέμματα) με κτιριακές αθλητικές και υποστηρικτικές εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου και τα επόμενα βήματα έως το τέλος του τρέχοντος έτους: Πρόκειται για την έγκριση του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ) από το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης Ακίνητης Περιουσίας, την τελική διερεύνηση επενδυτικού ενδιαφέροντος και τελικά την έναρξη του διαγωνισμού μακροχρόνιας παραχώρησης.

Το ΤΑΙΠΕΔ διαθέτει ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο ακινήτων εντός των οποίων υπάρχουν ιαματικές πηγές. Το μεγαλύτερο μέρος του χαρτοφυλακίου βρίσκεται γεωγραφικά στο νομό Φθιώτιδας και περιλαμβάνει τα ακίνητα: Ι.Π. Θερμοπυλών, Ι.Π. Λουτρόπολης Καμμένων Βούρλων, Ι.Π. Camping Καμμένων Βούρλων, Ι.Π. Υπάτης και Ι.Π. Πλατυστόμου. Επιπλέον, στο ΤΑΙΠΕΔ ανήκει το ακίνητο των Ι.Π. Κύθνου και το συγκρότημα του Υδροθεραπευτηρίου Αιδηψού.

Ξενία Κύθνου

Για τον πιο προχωρημένο διαγωνισμό, αυτόν για το δικαίωμα επιφάνειας στο Ξενία Κύθνου, το Ταμείο έχει ζητήσει βελτιωμένη προσφορά από τον επενδυτή, ενώ υπό συζήτηση είναι η μέθοδος αξιοποίησης του ακινήτου της Λουτρόπολης Καμμένων Βούρλων για το οποίο η πρώτη παρουσίαση της μελέτση του ΕΣΧΑΔΑ στο Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης θα γίνει εντός του τρέχοντος τριμήνου:

Η συνολική προς αξιοποίηση έκταση του ακινήτου είναι 468.125 τ.μ. και περιλαμβάνει τις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου «Γαλήνη» και διάφορα άλλα κτίρια, στην πλειονότητά τους εγκαταλελειμμένα. Υπό συζήτηση επίσης είναι και η αξιοποίηση του camping των Καμμένων Βούρλων για το οποίο προετοιμάζεται το pre-marketing. Πρόκειται για το παραθαλάσσιο ακίνητο, με συνολική έκταση άνω των 1.000 στρεμμάτων εκ των οποίων εκμεταλλεύσιμα είναι τα 850 στρέμματα και περιλαμβάνει εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις Camping του ΕΟΤ. Αντίστοιχα συμβαίνει και με το ακίνητο Θερμοπυλών έκτασης 785 στρεμμάτων που περιλαμβάνει υδροθεραπευτικές και ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις (εγκαταλελειμμένες).

Εξελίξεις εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένονται για το ακίνητο της «Πρώην Αμερικανικής Βάσης Γουρνών» εκτάσεως 345 στρεμμάτων στο δήμο Χερσονήσου στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου της Περιφέρειας Κρήτης, για το οποίο προετοιμάζεται ο διαγωνισμός ένω έχει γίνει το pre-marketing: Η έγκριση του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος του ΕΣΧΑΔΑ από το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης και η έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας εντός του τελευταίου τριμήνου του 2019 είναι στα επόμενα βήματα.

Το ακίνητο της «Πρώην Αμερικανικής Βάσης Γουρνών», στο Ηράκλειο

Για την πώληση του πρώην ακινήτου ΕΟΜΜΕΧ στο δήμο Ταύρου – Μοσχάτου επί των οδών Θράκης-Κορυζή και Τιμοθέου Ευγενικού, εντός ρυμοτομικού σχεδίου με 5 κτίσματα συνολικού εμβαδού 1526 τ.μ., η υποβολή προσφορών από τους υποψήφιους επενδυτές είναι μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου/.

Εν τω μεταξύ, το ΤΑΙΠΕΔ σκοπεύει να προχωρήσει στην πώληση των πρώην εργοταξιακών χώρων της Ζεύξης Ρίου- Αντιρρίου έκτασης 213 στρεμμάτων, που αποτελούνται από τέσσερα μη όμορα τμήματα στην βόρεια απόληξη της γέφυρας Ρίου- Αντιρρίου. Επί του παρόντος αναμένεται η υπογραφή σύμβασης για την πρόσληψη νομικών συμβούλων με τη διαγωνιστική διαδικασία να ακολουθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Στο στάδιο της προετοιμασίας είναι, μέσω της της πλατφόρμας www.epublicrealestate.gr, η ηλεκτρονική δημοπρασία για την πώληση έξι ακινήτων στους δήμους Αθηναίων, Ερμιονίδας, Παγγαίου, Ανδρίτσαινας, Καλαβρύτων.

Στα προς αξιοποίηση ακίνητα περιλαμβάνεται και το ακίνητο πρώην κυριότητας της ΕΡΤ στην Περαία Θεσσαλονίκης έκτασης 760 στρεμμάτων, όπου υφίστανται παλιά και ερειπωμένα κτίσματα συνολικής επιφάνειας 2.665 τ.μ. Το ακίνητο βρίσκεται σε διαδικασία επαναφοράς της κυριότητάς του στο Ελληνικό Δημόσιο προς αξιοποίηση του ως Επιστημονικό και Τεχνολογικό πάρκο από την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας (ΑΖΚ). Μέχρι τέλος του 2021, εφόσον δεν έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες και δεν έχουν διασφαλιστεί οι χρηματοδοτικοί πόροι θα επιστραφεί στο ΤΑΙΠΕΔ / ΕΕΣΥΠ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου