Συνεντεύξεις

Στις πλημμύρες, όπως και στις φωτιές, όταν οι κάμερες σβήνουν οι εθελοντές συνεχίζουν…

Συνέντευξη στη «δημοκρατική» του προέδρου της ΑΜΚΕ «Act For Karditsa – ΔΡΑΣΗ» Αρη Πολύμερου

Αν κάτι θετικό αναδείχθηκε στη μεγάλη φωτιά του καλοκαιριού που κατέκαψε τη Ρόδο, ήταν τα τεράστια αποθέματα αλληλεγγύης και εθελοντισμού της κοινωνίας. Στα πλημμυρισμένα χωριά της Θεσσαλίας, οι κάμερες έσβησαν αλλά οι λάσπες, οι ζημιές και οι ξεσπιτωμένοι πληγέντες παραμένουν μια ζοφερή πραγματικότητα.
Η μακρά προεκλογική περίοδος, δεν έχει επηρεάσει στο ελάχιστο το έργο των εθελοντών που συνεχίζουν καθημερινά τη στήριξη των πληγέντων και κάθε βοήθεια είναι πολύτιμη για την κάλυψη των τεράστιων αναγκών. Οι Ροδίτες έδειξαν για μια ακόμα φορά το ανθρώπινό τους πρόσωπο και στη μεγάλη δοκιμασία της Θεσσαλίας.
Ο πρόεδρος της ΑΜΚΕ «Act For Karditsa – ΔΡΑΣΗ» κ. Αρης Πολύμερος με συνέντευξή του στη «δημοκρατική» περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην περιοχή, ευχαριστεί τους Ροδίτες για την μεγάλη βοήθεια στους πληγέντες και τονίζει ότι οι ανάγκες είναι ακόμα πολύ μεγάλες και κάθε στήριξη είναι πολύτιμη. Επιπλέον απευθύνει έκκληση στις μεταφορικές εταιρείες να κάνουν κάποιες δωρεάν μεταφορές για να διευκολυνθεί το έργο της μεταφοράς επίπλων, ηλεκτρικών ειδών και ειδών πρώτης ανάγκης που έχουν συγκεντρωθεί αλλά δεν μπορούν να φτάσουν στον προορισμό τους λόγω του μεγάλου κόστους μεταφοράς.

• Κύριε Πολύμερε, πώς είναι σήμερα η κατάσταση στην περιοχή ενάμιση περίπου μήνα μετά τις πλημμύρες;
Δυστυχώς η κατάσταση σήμερα είναι όπως ήταν και πριν έναν μήνα, δεν άλλαξε κάτι ουσιαστικό. Οι λάσπες παραμένουν. Πριν από μερικές ημέρες έβρεξε ξανά και σε μερικά χωριά μπήκαν πάλι μέσα τα νερά. Το νερό υπάρχει ακόμα στάσιμο, σε μερικά έχει γίνει πράσινο, βούρκος. Εχει λιμνάσει.
-Αρα πολλοί άνθρωποι είναι ακόμα άστεγοι.
Μα ναι. Η Μεταμόρφωση, το Κεραμίδι και ο Βλοχός δεν κατοικούνται, είναι ερειπωμένα χωριά μέχρι και σήμερα και έτσι θα μείνουν για πολύ καιρό. Πάει όμως ο κόσμος και καθαρίζει τα σπίτια. Υπάρχουν και σπίτια που παρότι δεν έπρεπε να κατοικηθούν, κόσμος μένει μέσα. Δεν φεύγουν εύκολα από τα σπίτια τους, ειδικά οι παππούδες και οι γιαγιάδες.
• Οι ανάγκες αυτή τη στιγμή ποιες είναι; Τι χρειάζεστε;
Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για λάδι, όσπρια, ρύζι, μακαρόνια, κονσέρβες, σάλτσες, ζάχαρη, αλεύρι, καφέ γενικά τρόφιμα μακράς διαρκείας. Σνακ για τα πρωινά των παιδιών όπως είναι τα corn flakes και γάλατα μακράς διαρκείας. Χρειαζόμαστε επίσης απορρυπαντικά για τα πιάτα και τα ρούχα, καθαριστικά για τα σπίτια, χλωρίνη, κουβάδες, σκούπες, σφουγγαρίστρες και επίσης είδη προσωπικής υγιεινής σαμπουάν, όπως σαμπουάν, αφρόλουτρα, αφρό ξυρίσματος, αντισηπτικά. Μεγάλη ανάγκη υπάρχει για ηλεκτρικά είδη και έπιπλα, αλλά να είναι σε καλή κατάσταση. Είναι ολοκληρωτική η καταστροφή σε πολλά χωριά, τα σπίτια και τα νοικοκυριά πρέπει να στηθούν και πάλι από την αρχή.
• Πώς μπορεί κάποιος που θέλει να βοηθήσει να στείλει πράγματα;
Αυτό είναι ένα από τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε γιατί οι μεταφορικές εταιρείες έχουν σταματήσει τη δωρεάν μεταφορά. Υπήρχε μεγάλη ανταπόκριση από τις μεταφορικές εταιρείες αλλά κράτησε περίπου 15 μέρες. Είναι πολύς κόσμος που θέλει να προσφέρει αλλά δεν μπορεί, λόγω της έλλειψης τρόπου μεταφοράς και το κοστολόγιο είναι αρκετά υψηλό.
Δεν μπορεί κάποιος που θέλει να βοηθήσει να πρέπει να πληρώσει και τα μεταφορικά έξοδα. Είναι πάρα πολλά πράγματα που παραμένουν σε αναμονή για να μεταφερθούν σε πλημμυροπαθείς. Υπάρχει κόσμος που χρειάζεται αυτά τα πράγματα αλλά δεν μπορούν να φτάσουν στον προορισμό τους γιατί δεν υπάρχει τρόπος να μεταφερθούν. Υπάρχουν προσφορές από όλη την Ελλάδα και από Αθήνα και από Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ρόδο. Από τη Ρόδο ήρθε μεγάλη βοήθεια. Σας ευχαριστούμε πολύ τους Ροδίτες για τη βοήθεια και που δεν μας ξεχνάτε και το αποδεικνύετε με τη σημερινή μας κουβέντα.


• Η δική σας ομάδα, που βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των πλημμυροπαθών. Πόσες οικογένειες εξυπηρετείτε μέχρι σήμερα;
Εμείς είμαστε ΑΜΚΕ που δημιουργήθηκε πριν από τρία χρόνια. Δημιουργηθήκαμε την ημέρα που η πόλη μας πνίγηκε από τον Ιανό. Μέσα από τiς λάσπες εμφανίστηκαν άνθρωποι που με ανιδιοτέλεια έτρεξαν να βοηθήσουν τον συνάνθρωπό τους μέσα στην απελπισία του, όπως έγινε και το καλοκαίρι στη Ρόδο με τις φωτιές. Από τότε η ομάδα μας διατηρήθηκε και με μεθοδική εργασία μέσα από την σελίδα μας στο Facebook αρχίσαμε να καταγράφουμε τις σταθερές αλλά και απρόβλεπτες ανάγκες και να κάνουμε προσκλήσεις προσφοράς στην σελίδα μας. Πριν από τις πλημμύρες στηρίζαμε 60 οικογένειες. Τώρα δεν μπορούμε να υπολογίσουμε. Εξυπηρετούμε την Καρδίτσα, τα Τρίκαλα και τα Φάρσαλα αυτή τη στιγμή που έχουν μεγάλες ανάγκες μετά από τις πλημμύρες. Πέρα από το ό,τι οι ανάγκες έχουν πολλαπλασιαστεί, δεν μπορούμε να υπολογίσουμε πόσα άτομα εξυπηρετούμε διότι πάμε και σε χωριά και κάνουμε διανομή πόρτα πόρτα και επιπλέον που έρχονται στην αποθήκη μας πάνω από 60 με 70 οικογένειες καθημερινά.
• Από όλα αυτά που έχετε δει όλες αυτές τις μέρες τι είναι αυτό που έχετε κρατήσει στο μυαλό σας;
Ζήσαμε δύσκολες καταστάσεις και με την κακοκαιρία «Ιανός».
Αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό. Στην κακοκαιρία «Ντάνιελ» το νερό που έπεσε ήταν δύο φορές περισσότερο. Ακούσαμε πολλές φρικτές ιστορίες. Ο κόσμος ήταν τρομαγμένος και ακόμα είναι. Ειδικά τα μικρά παιδιά. Πέρασαν 24ωρα πάνω στα κεραμίδια. Τώρα θα ακούνε βρύση να ανοίγει και θα έχουν ψυχολογικά προβλήματα. Αυτό που έζησαν ήταν απερίγραπτο, δεν το χωράει ο νους. Να είναι δύο και τρία 24ωρα πάνω στα κεραμίδια, να βλέπουν μόνο νερό και να ακούνε κλάματα και ουρλιαχτά, χωρίς φαγητό… Εμείς μόνο που το σκεφτόμαστε τρομάζουμε… Οχι να τα έχει ζήσει κάποιος αυτά. Να είναι τρεiς μέρες και τρεις νύχτες πάνω στα κεραμίδια χωρίς νερό, χωρίς φαγητό και να βλέπουν δίπλα τους μέσα στο νερό ψόφια ζώα και σε κάποιες περιπτώσεις και πτώματα. Είναι τραγικές οι καταστάσεις. Ανθρωποι έχασαν τις περιουσίες τους, το βιός τους. Κάθε μια ιστορία είναι και ένα ανθρώπινο δράμα. Δεν μπορούμε να σβήσουμε από το μυαλό μας αυτά που ακούσαμε. Οι άνθρωποι αυτοί είναι χαμένοι, είναι απογοητευμένοι. Κάποιοι μας λένε ότι θα προτιμούσαν να είχαν φύγει από τη ζωή παρά αυτό που ζούνε σήμερα. Ενας άνθρωπος 70 χρονών πώς θα ξανασταθεί στα πόδια του; Πώς θα ξαναφτιάξει το σπίτι του; Τι να κάνει με τη σύνταξη των 500 και 600 ευρώ από τον ΟΓΑ; Να πάει να πάρει δάνειο; Εδώ είναι αγροτική περιοχή, αυτή είναι η κύρια ασχολία. Εχουν καταστραφεί τα πάντα.
• Τα κανάλια μπορεί να μην προβάλλουν πλέον το θέμα και να μην είναι στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, αλλά το πρόβλημα παραμένει και είναι οι εθελοντές που έχουν αναλάβει και σε αυτή την περίπτωση την ανακούφιση των πληγέντων και τα κενά του κρατικού μηχανισμού.
Μα είναι δυνατόν να έχει λυθεί το πρόβλημα μέσα σε έναν μήνα; Μακάρι να είχαμε ένα μαγικό ραβδί και να τα λύναμε όλα. Εδώ τα σπίτια είχαν μέσα τέσσερα μέτρα νερό. Για να ξαναγίνουν αυτά τα σπίτια πρέπει να ξηλωθούν οι σοβάδες, να μείνουν ένα καλοκαίρι ολόκληρο να στεγνώσουν και μετά να ξαναφτιαχτούν. Και αν σωθεί κι έτσι. Αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν να μπουν στα σπίτια τους, δεν υπάρχει αυτή η περίπτωση.
• Αρα λοιπόν είναι απαραίτητο να συνεχισθεί η παροχή βοήθειας, όπως μπορεί ο καθένας.
Ναι, το ό,τι δεν το δείχνουν τα κανάλια δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ανάγκη για βοήθεια. Είναι σημαντικό οι μεταφορικές εταιρείες όσο μπορούν και στο βαθμό που μπορούν να συνεχίσουν να μας βοηθούν. Αυτό θα μας έλυνε τα χέρια σε μεγάλο βαθμό. Υπάρχουν πράγματα από διάφορες περιοχές της χώρας για να μεταφερθούν, και από τη Ρόδο, αλλά δεν μπορούμε ούτε εμείς να επιβαρυνθούμε με το κόστος μεταφοράς, δεν έχουμε αυτά τα χρήματα, και φυσικά ούτε και οι άνθρωποι που θέλουν να στείλουν τα πράγματα. Υπάρχει μια αποθήκη στην Αθήνα στην Νέα Ιωνία που μας έχει παραχωρήσει η δημοτική αρχή και συγκεντρώνονται εκεί ηλεκτρικά είδη και έπιπλα. Το θέμα είναι αφενός να φτάσουν εκεί τα πράγματα και από την υπόλοιπη χώρα και βέβαια από εκεί να έρθουν στην Καρδίτσα. Ομως θέλω να τονίσω ότι τα πράγματα πρέπει να είναι σε καλή κατάσταση, γιατί μας έχουν έρθει και πράγματα τα οποία είναι για πέταμα. Πρέπει να σκεφτόμαστε ότι τα πράγματα αυτά πάνε σε ανθρώπους και να βάλουμε τον εαυτό μας στη θέση τους… Θα θέλαμε στη δική μας ανάγκη να μας δώσουν ένα παλιό στρώμα, ή ένα σχισμένο παντελόνι ή μια παλιά κουζίνα; Πώς θα νιώθαμε; Οι άνθρωποι αυτοί ήταν νοικοκυραίοι και μέσα σε λίγες ώρες έχασαν τα πάντα. Πρέπει λοιπόν τα πράγματα να είναι σε μια καλή κατάσταση.
• Και αυτή τη φορά ο εθελοντισμός είναι αυτός που σώζει την κατάσταση όπως είδαμε και εδώ στη Ρόδο στις φωτιές.
Ο εθελοντισμός είναι το Α και το Ω και ακόμα στην Ελλάδα είμαστε πίσω. Κανονικά έπρεπε να διδάσκεται στα σχολεία. Από δω και πέρα, δεν μας έχει μείνει τίποτα άλλο εκτός από τον εθελοντισμό. Ζήσαμε τόσες φυσικές καταστροφές τα τελευταία χρόνια και πάντα ο εθελοντισμός είναι αυτός που σώζει την κατάσταση.
• Εσείς πόσες ώρες ασχολείστε την ημέρα;
Εμείς είμαστε από τις 8 το πρωί και τελειώνουμε στις 9 το βράδυ επί ενάμιση μήνα τώρα. Είμαστε 20 ενεργά άτομα που κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους.


• Είστε κι εσείς οικογενειάρχες, με υποχρεώσεις και παρόλα αυτά είστε στην πρώτη γραμμή.
Εμείς έχουμε τρία παιδιά. Τα παιδιά μας τα βλέπουμε όταν πηγαίνουν στο φροντιστήριο που έρχονται από δω να μας χαιρετίσουν, γιατί και η σύζυγός μου είναι μαζί μου από το πρωί μέχρι το βράδυ. Ευτυχώς είναι μεγάλα παιδιά και μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν. Ομως είναι σημαντικό να πούμε ότι μας βοηθάει και η γειτονιά στο σπίτι. Γι’ αυτό λέω ότι ο εθελοντισμός είναι το παν. Επειδή βλέπουν οι γείτονες τι κάνουμε εδώ και πώς προσπαθούμε να βοηθήσουμε, μαγειρεύουν εκείνοι στα παιδιά μας για να έχουν φαγητό. Ο
καθένας βοηθάει όπως μπορεί και αυτό πρέπει να βάλουμε όλοι στο μυαλό μας. Δεν χρειάζεται να πιέσουμε τον εαυτό μας για να βοηθήσουμε. Αρκεί ;o,τι έχουμε και μπορούμε. Εστω και ένα πακέτο μακαρόνια ή ζάχαρη… Αρκεί να το προσφέρεις με την καρδιά σου.
• Κάποιος που θέλει να σας βοηθήσει πώς μπορεί να το κάνει;
Είμαστε στην οδό Γρηγορίου Λαμπράκη 3 στην Καρδίτσα. Τα τηλέφωνα επικοινωνίας είναι 6985 714056 και 6970 923945. Επίσης υπάρχει και τραπεζικός λογαριασμός στην ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ με στοιχεία: ACT FOR KARDITSA GR 2001712440006244164296677.. Στον λογαριασμό μπορεί να κατατεθούν χρήματα για να αγοραστούν π.χ. ηλεκτρικά είδη. Κι αυτό έχει πολλαπλό όφελος διότι δεν θα χρειαστεί να αναζητήσουμε μεταφορική εταιρεία για να έρθουν τα πράγματα και επίσης θα αγοράσουμε τα προϊόντα από τοπικά μαγαζιά εδώ που χρειάζονται στήριξη. Εμείς εδώ είμαστε αγροτική περιοχή, δεν έχουμε ούτε τουρισμό, ούτε άλλες πηγές εσόδων. Τα χωράφια εδώ δεν μπορούν να καλλιεργηθούν για τα επόμενα χρόνια, είναι μεγάλη η καταστροφή. Οταν θα τελειώσουν τα επιδόματα και η οικονομική βοήθεια και αφού δεν θα υπάρχει χρήμα για να κινηθεί, διότι έχουν παγώσει όλα, θα έχουν πρόβλημα και οι καταστηματάρχες της πόλης. Θα καταρρεύσουν. Ηδη έχουν αρχίσει τα προβλήματα αφού δεν υπάρχει χρήμα για να κάνει τον κύκλο του εξαιτίας του ό,τι καταστράφηκε η αγροτική παραγωγή. Η κατάθεση χρημάτων στον λογαριασμό για την αγορά διαφόρων ειδών από τοπικά μαγαζιά είναι ένας τρόπος να στηριχθεί η τοπική οικονομία. Οσο και για όσο μπορεί να στηριχθεί. Δυστυχώς δεν θα μείνει κανένας όρθιος, όλοι θα πέσουμε μετά από αυτή την κατάσταση.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου