Ειδήσεις

Παρουσιάστηκε το ερευνητικό έργο «Perseus» για τη θαλάσσια επιτήρηση

Το ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο «PERSEUS», που αποτελεί τη μεγαλύτερη προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μελέτη και ανάπτυξη συστημάτων θαλάσσιας επιτήρησης, παρουσιάστηκε, σήμερα, στον αίθριο χώρο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, παρουσία του υπουργού Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ενώ ακολούθησε άσκηση στο Κέντρο Επιχειρήσεων του υπουργείου.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης, τόνισε, σε χαιρετισμό που απηύθυνε, ότι το Λιμενικό Σώμα- Ελληνική Ακτοφυλακή συμμετείχε ενεργά στο συγκεκριμένο έργο και πρόσθεσε πως «για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης χρειάζονται καινούργια ηλεκτρονικά συστήματα και για αυτό συμμετέχουμε σε αυτές τις ασκήσεις, οι οποίες αναδεικνύουν τις ιδιαιτερότητες του κάθε συστήματος.

Άλλωστε έχουμε εντάξει στην επόμενη προγραμματική περίοδο εξοπλιστικά προγράμματα που να έχουν σχέση με την ηλεκτρονική παρακολούθηση. Το Λιμενικό Σώμα κάνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια στην αντιμετώπιση του φαινομένου κι αν δεν έκανε αυτή την προσπάθεια, η ροή των μεταναστών θα ήταν πολλαπλάσια, σε σχέση με αυτό που δεχόμαστε σήμερα. Αν σταματούσαμε ή αν υιοθετούσαμε άλλες λογικές για τη φύλαξη των συνόρων, αυτήν τη στιγμή η χώρα θα είχε κυριολεκτικά κατακλυσθεί».

Ακόμη τόνισε ότι εκτελούνται ήδη πολλά προγράμματα σε σχέση με τα σκάφη και τα επίγεια μέσα. «Έχουμε παραγγείλει 1-2 σκάφη ανοιχτής θαλάσσης, 6-7 περιπολικά και έχουμε παραλάβει 20 φουσκωτά και 30 μηχανές. Έχουμε εξοπλίσει σε ένα μεγάλο βαθμό το Λιμενικό Σώμα με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και τώρα οδεύουμε στην ηλεκτρονική αναβάθμισή του όσον αφορά την επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων με ηλεκτρονικά μέσα.

Αυτός είναι ο στόχος για την επόμενη προγραμματική περίοδο, όπου έχουμε εντάξει περίπου 70.000.000 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συστημάτων επιτήρησης και παρακολούθησης, που θα μας γλυτώσουν και από άπειρες «ανθρωποώρες» και από την ταλαιπωρία- φθορά των σκαφών που σήμερα κοστίζουν πολλά χρήματα στον Έλληνα φορολογούμενο», κατέληξε.

Μετά το πέρας των χαιρετισμών, ο υπουργός Ναυτιλίας περιηγήθηκε στον εκθεσιακό χώρο, όπου ενημερώθηκε για τα σύγχρονα συστήματα θαλάσσιας επιτήρησης, ενώ οι εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας μετέβησαν στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο στο κτίριο του Α.Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ., οι οποίοι παρακολούθησαν τον συντονισμό και την οργάνωση του ανθρώπινου δυναμικού και των υλικών πόρων που χρησιμοποιήθηκαν για τις ανάγκες της άσκησης.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν εκτός από τον κ. Βαρβιτσιώτη, ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Φυσικών Επιστημών (ΕΚΕΦΕ) “ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ” δρ. Στέλιος Θωμόπουλος και ο διευθυντής Κλάδου Ναυτιλιακής Πολιτικής και Ανάπτυξης υποναύαρχος Λ.Σ. Ευάγγελος Τσάντζαλος.
Στην άσκηση παρέστησαν επίσης ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Αναστάσιος Μητσιάλης, οι γενικοί γραμματείς του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου Αθανάσιος Μπούσιος και Αθανάσιος Χριστόπουλος, ο Β’ γπαρχηγός του Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. αντιναύαρχος Λ.Σ. Βασίλειος Σιέττος, καθώς και ανώτατα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου