Ρεπορτάζ

Καλύφθηκαν ορατά αρχαία οικοδομικά λείψανα στη Μαλώνα από τσιμεντόστρωση δρόμου !

Aποκαλυπτικό της δράσης ασυνείδητων δημοσίων υπαλλήλων, που επέτρεψαν την καταστροφή αρχαιολογικού μνημείου στην περιοχή «Πλακωτός» στη Μαλώνα, για τη διάνοιξη – βελτίωση υφιστάμενου δρόμου, που καταστράφηκε από τις βροχοπτώσεις των τελευταίων δύο ετών, είναι έγγραφο της 4ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, που απεστάλη στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ρόδου!
Η Αρχαιολογική Υπηρεσία Ρόδου, με έγγραφό της, που απευθύνεται σε μέλη του Συλλόγου «Φίλοι της Αρχαιοελληνικής Κοσμοαντίληψης», είχε διαβεβαιώσει ότι ο χώρος επρόκειτο να περιφραχθεί και να διαφυλαχθεί.
Επτά μήνες μετά η σφύρα του εργολάβου, όπως καταγγέλλεται, κατέστρεψε το μωσαϊκό του δαπέδου ναού.
Σημειώνεται ότι ο αρχαιολογικός χώρος, είχε μπαζωθεί στο παρελθόν και «αναδείχθηκε» εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων.
Η περιοχή που μπαζώθηκε βρίσκεται ανάμεσα στους κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους Αρχαγγέλου (ΦΕΚ 344/Λ.Α.Π./22-12-2011) και Χαράκι Μαλώνας (ΦΕΚ 1809/Β’/7-12-2004) και είναι ήδη γνωστή.
Η 4η Εφορεία Αρχαιοτήτων στο έγγραφο της προς τον Δήμο Ρόδου αναφέρει τα εξής:
ΘΕΜΑ: Εργασίες πλησίον ορατών αρχαιοτήτων επί της οδού Ρόδου Μαλώνας.
ΣΧΕΤ: α. Το με αρ. πρωτ. 6664/16-9-2014 έγγραφο της ΚΒ’ ΕΠΚΑ, με το οποίο ας διαβιβάστηκε η από 8-9-2014 αίτηση.
β. Το με αρ. πρωτ. 9387π.έ./15-1-2014 έγγραφό μας.
γ. Το με αρ. πρωτ. 7315/12-12-2013 διαβιβαστικό έγγραφο της ΚΒ ΕΠΚΑ.
β. Η από 2-12-2013 αίτησή σας.
Σε συνέχεια του παραπάνω α’ σχετικού εγγράφου της ΚΒ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων με το οποίο μας  διαβιβάστηκε η από 8-9-2014 αίτηση των Φίλων Αρχαιοελληνικής Κοσμοαντίληψης και σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3028/2002 “Για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς” (ΦΕΚ 153/Α’/28-6-2002) και άρθρο 1 της Υ.Α. “Μεταβίβαση αρμοδιοτήτων του Υπουργού Πολιτισμού στις Περιφερειακές και Ειδικές Περιφερειακές Υπηρεσίες αρμοδιότητας της Γενικής Διευθύνσεως Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Γενικής Διευθύνσεως Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Εργων του Υπουργείου Πολιτισμού: (ΦΕΚ 70/Β’/20-1-04), και έπειτα από αυτοψία αρμοδίου υπαλλήλου της Εφορείας διαπιστώθηκε ότι στην επαρχιακή οδό Χαράκι – Μαλώνα στο ρεύμα προς Μαλώνα, πραγματοποιήθηκαν εργασίες τσιμεντόστρωσης για τη συγκράτηση της βόρειας παρειάς της υφιστάμενης οδού, χωρίς την προηγούμενη σύμφωνη γνώμη της υπηρεσίας μας, με αποτέλεσμα να καλυφθούν ορατά αρχαία οικοδομικά λείψανα.
Η Υπηρεσίας μας αφενός κατανοεί την ανάγκη για τη λήψη μέτρων συντήρησης της υφιστάμενης οδού προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν ατυχή συμβάντα από τα διερχόμενα αυτοκίνητα, αφετέρου πρέπει ο εργολάβος που έχει αναλάβει το εν λόγω έργο να αποκαταστήσει το χώρο, καθώς και να λάβει τα απαραίτητα  μέτρα, τα οποία θα υποδειχθούν από την Υπηρεσία μας, για την προστασία των παραπάνω αρχαιοτήτων.
Παρακαλούμε για τις δικές σας απαραίτητες ενέργειες της κοινοποίησης των παραπάνω στον εργολάβο του έργου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου