Τοπικές Ειδήσεις

Το «Θέρμαι» προωθείται σε χέρια ιδιωτών

Στην οδό της οριστικής εκποίησης σε ιδιώτη οδηγείται το ιστορικό ξενοδοχείο «Θέρμαι», για το οποίο μάλιστα οι υποψήφιοι επενδυτές έχουν αρχίσει να διερευνούν τους τρόπους διασφάλισης προτιμησιακού δικαιώματος το οποίο θα εκμεταλλευτούν μόλις έρθει το πλήρωμα του χρόνου. Για τους επενδυτές η στεγαζόμενη τουριστική σχολή (ΙΕΚ Ρόδου του Υπουργείου Τουρισμού) δεν είναι πρόβλημα, καθώς μπορεί για ένα ή δύο χρόνια να συστεγαστεί με τον «ανάδοχο» ξενοδόχο λειτουργώντας ως «δεξαμενή» προσωπικού της μονάδας και ακολούθως να μεταστεγαστεί στην ΑΣΤΕΡ.
Το ιστορικό ξενοδοχείο διαθέτει 100 δωμάτια και επιπλέον χώρο υποδοχής, χώρο εκδηλώσεων και εστίασης, μαγειρεία, ψυκτικούς θαλάμους, χώρους προσωπικού, χώρους διοίκησης και μια μεγάλη πίσω αυλή με κήπο περίπου 2,5 στρεμμάτων. Ο κήπος – πάρκο μπροστά από το κτήριο έχει περιέλθει στην ιδιοκτησία του Δήμου Ρόδου.
Το κτήριο ανήκει στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) και με σύμβαση παραχωρήθηκε στο Υπουργείο Τουρισμού, για τη στέγαση του Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης. Ολόκληρο το «Θέρμαι» λειτουργούσε ως οικοτροφείο για τους περίπου 200 – 250 σπουδαστές. Σε αυτό κατοικούσαν οι σπουδαστές. Με τρόπο βιωματικό καταλάβαιναν το τί σημαίνει φιλοξενία και αυστηροί κανόνες λειτουργίας ενός καταλύματος με σεβασμό στη συμβίωση. Στα εργαστήρια εκπαιδευόντουσαν (και συνεχίζουν να εκπαιδεύονται) για τις τέχνες της μαγειρικής και της ζαχαροπλαστικής. Ήταν ολόκληρο ένα οικοσύστημα που παρέδιδε στην τουριστική βιομηχανία πλήρως καταρτισμένα στελέχη, έτοιμα να δώσουν διάθεση για δουλειά και να λάβουν εργασιακή εμπειρία.
Η οικονομική κρίση, το έτος 2012, οδήγησε το Υπουργείο Τουρισμού στην απόφαση να κλείσει όλα τα οικοτροφεία των οκτώ τουριστικών σχολών (ΙΕΚ) και των δύο Ανωτέρων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης της Ελλάδας. Τότε είχε εύσχημα τεθεί το δίλημμα: «Είτε θα κλείσουν οι σχολές, είτε μόνο τα οικοτροφεία των σπουδαστών». Το «Θέρμαι» ήταν μεταξύ αυτών.
Ό,τι δεν χρησιμοποιείται, καταστρέφεται. Έτσι, επί 10 χρόνια οι αχρησιμοποίητοι όροφοι – οικοτροφείο του «Θέρμαι» φθείρονταν. Ουδέποτε στην τελευταία δεκαετία έχει γίνει σοβαρό έργο ανακαίνισής των. Όσες εργασίες αποκατάστασης έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα δρομολογήθηκαν και στηρίζονται από τη φιλοπατρία των ανθρώπων που υπηρετούν τη λειτουργία της «Βασικής Σχολής» (σήμερα Ι.Ε.Κ Ρόδου, του Υπουργείου Τουρισμού).
Στην πράξη, τα χρήματα που εξοικονόμησε το Ελληνικό Δημόσιο από τη μη λειτουργία των οικοτροφείων, τώρα καλείται να τα δώσει πίσω για την αποκατάσταση της φθοράς. Επιπρόσθετα, όλα αυτά τα χρόνια οι οικογένειες των σπουδαστών δεν μπόρεσαν να απολαύσουν ένα σπουδαίο ευεργέτημα για το μέλλον των παιδιών τους και ταυτόχρονα κάπως να απαλυνθεί το βάρος των οικονομικών τους υποχρεώσεων. Η έννοια του στρατηγικού σχεδιασμού εξακολουθεί να παραμένει άγνωστη για το Ελληνικό Δημόσιο.


Οι επενδυτές ετοιμάζονται
Η σύμβαση μεταξύ ΕΤΑΔ – Υπουργείου Τουρισμού λήγει το έτος 2025. Τότε το «Θέρμαι» θα επιστρέψει στη διαχείριση της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου. Οι αρμόδιοι επιτελείς του Υπουργείου Τουρισμού επικαλούνται την επικείμενη λήξη της σύμβασης και μέχρι σήμερα έχουν αρνηθεί να διαθέσουν σοβαρά κονδύλια για την ανακαίνιση του ιστορικού κτηρίου. Η στάση αυτή είναι δεικτική των προθέσεών τους ως προς την πιθανότητα διεκδίκησης ανανέωσης της σύμβασης.
Υπό το πρίσμα όλων αυτών των δεδομένων, αποκτά νόημα βαρύνουσας σημασίας η αναζήτηση που είχε γίνει από πολιτικό στέλεχος του Υπουργείου Τουρισμού, σε ανύποπτο χρόνο, πριν την εκδήλωση της πανδημίας του Covid19 και αφορούσε στη μεταστέγαση της «Βασικής Σχολής» (ΙΕΚ Ρόδου του Υπουργείου Τουρισμού) στους χώρους της ΑΣΤΕΡ. Η τότε αναζήτηση είχε λήξει χωρίς αποτέλεσμα.
Πρέπει να σημειωθεί ότι τον τελικό λόγο για το μέλλον του «Θέρμαι» μετά το έτος 2025 θα έχει η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου.

Η «Βασική Σχολή» σήμερα
Το Ι.Ε.Κ Ρόδου, του Υπουργείου Τουρισμού φέτος θα λειτουργήσει τα τμήματα:
– Στελεχών Μονάδων Φιλοξενίας (με 40 θέσεις σπουδαστών)
– Τεχνικός Αρτοποιΐας – Ζαχαροπλαστικής (με 20 θέσεις σπουδαστών)
– Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης – Αρχιμάγειρας (με 40 θέσεις σπουδαστών)
Για τη λειτουργία των τμημάτων και των εργαστηρίων αυτών εργάζονται 14 εκπαιδευτές – επαγγελματίες του τουρισμού και έξι ακόμα λοιποί εργαζόμενοι. Η λειτουργία της σχολής αυτής γίνεται με αυστηρά πρότυπα συμπεριφοράς και παρότι θεωρείται ότι είναι μια εύκολη φοίτηση, στην πραγματικότητα για τους σπουδαστές υπάρχει μια μεγάλη δυσκολία: Καλούνται να ξεπεράσουν τον εαυτό τους, να ξεβολευτούν από την σύγχρονη οικογένεια, την εύκολη ζωή των παροχών, τη ρηχή επιφάνεια του smart phone και να συλλειτουργήσουν με άλλα πρόσωπα, να μάθουν τις αρχές της ευγένειας, να λένε «καλημέρα», «ευχαριστώ» και «παρακαλώ», λέξεις, λήμματα και συμπεριφορές που δεν είναι αυτονόητα για τον τρόπο που ωριμάζει η σημερινή νεολαία.
Αυτή η σχολή (ΙΕΚ Ρόδου) παρότι είναι έτοιμη να λειτουργήσει, ακόμα περιμένει την έγκριση του Υπουργείου Τουρισμού για την εκκίνηση της φετινής σπουδαστικής χρονιάς. Πέρυσι η έγκριση είχε δοθεί τον Οκτώβριο, πρόπερσι τον Νοέμβριο, ενώ υπήρξε χρονιά κατά την οποία η έγκριση λειτουργίας της σχολής καθυστέρησε πέντε μήνες.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου