Μείζον θέμα για την επίλυση του οποίου απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί έχει ανακύψει τα τελευταία 24ωρα στην υγειονομική θωράκιση της άτυπης δομής φιλοξενίας μεταναστών στα παλιά Σφαγεία καθώς στις απαράδεκτες, από κάθε άποψη, συνθήκες διαβίωσης των 170 περίπου ταλαιπωρημένων ψυχών ήλθε να προστεθεί και ο εφιάλτης του κορωνοϊού.
Πέραν συγκεκριμένα μιας Σομαλής που διεγνώσθη θετική στον κορωνοϊό το Σάββατο ανέκυψε και νέο θέμα που οδήγησε πάνω από δέκα άτομα και συγκεκριμένα ιατρούς, μαίες, νοσηλευτές και μια καθαρίστρια του Νοσοκομείου Ρόδου σε καραντίνα, επειδή ήρθαν σε επαφή με μια ομοεθνή έγκυο γυναίκα που βρέθηκε ομοίως θετική στον κορωνοϊό.
Η γυναίκα, όπως μετέδωσε η δημοσιογράφος κ. Ρένα Βενιανάκη στην ΕΡΤ, μετέβη στο νοσοκομείο για να γεννήσει και υποβλήθηκε σε τεστ για κορωνοϊό.
Το πρωί του Σαββάτου και πριν βγουν τα αποτελέσματα μεταφέρθηκε εσπευσμένα στην αίθουσα τοκετού όπου παρά τις προσπάθειες του προσωπικού, το βρέφος δυστυχώς γεννήθηκε νεκρό.
Το απόγευμα διαπιστώθηκε ότι η γυναίκα είναι θετική στον κορωνοϊό με αποτέλεσμα να τεθούν σε καραντίνα για πέντε ημέρες, πέντε γιατροί, αναισθησιολόγοι, γυναικολόγοι και παιδίατρος, μαίες, νοσηλευτές και καθαρίστρια.
Το περιστατικό αυτό αναμένεται να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του Νοσοκομείου Ρόδου, αφού θα έχει στη διάθεση του μόνο δυο αναισθησιολόγους για όσο διάστημα χρειαστεί.
Η Σομαλή, ήλθε στο νησί από την Αθήνα προ 10ημέρου και φιλοξενείτο στην δομή των Σφαγείων μαζί με ακόμη 170 άτομα. 53 μετανάστες φιλοξενούνται κρατούμενοι σε όμορη δομή υπό την επίβλεψη του Λιμενικού Σώματος και ακόμη 77 σε ξενοδοχείο του νησιού, που μισθώθηκε για τον σκοπό αυτό.
Στο ξενοδοχείο φιλοξενούνται σε απομονωμένο χώρο 7 θετικοί στον κορωνοϊό.
Στο μεταξύ ο ΕΟΔΥ, όπως δήλωσε στην «δημοκρατική» ο κ. Ντίνος Μαντικός, που παρέχει ανεκτίμητη βοήθεια στους μετανάστες, διενήργησε ελέγχους τόσο στους φιλοξενούμενους στο ξενοδοχείο όσο και στους «κρατούμενους» από το λιμενικό.
Αρμοδίως από το Δήμο Ρόδου κατέστη σαφές ότι ελήφθησαν δείγματα και από την άτυπη δομή και πρόκειται να εξεταστούν σταδιακά ως το τέλος της εβδομάδας όλοι.
Πλην όμως η ανησυχία εντείνεται και είναι εύλογη καθώς δύο άτομα επισήμως μέχρι σήμερα έχουν βρεθεί θετικά στον χώρο.
Επιπλέον αναμένεται ως και την Πέμπτη να έχουν ολοκληρωθεί τα τεστ στο προσωπικό του νοσοκομείου που τέθηκε σε καραντίνα.
Στο μεταξύ χθες η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών κ. Πολύμνια Γαλανού κατήγγειλε στην ΕΡΤ ότι ο Μοριακός Αναλυτής στο Νοσοκομείο Ρόδου είναι ελαττωματικός. Υποστήριξε ότι «κολλάει» συνεχώς με αποτέλεσμα να διακόπτεται η λειτουργία του για 20 λεπτά και εξέφρασε την αμφιβολία της κατά πόσο τα τεστ που διενεργούνται μπορούν να θεωρηθούν αξιόπιστα.

Σημειώνεται ότι η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών είναι ανάμεσα στους γιατρούς που ετέθησαν σε καραντίνα μετά την επαφή τους με αλλοδαπή που μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο για να γεννήσει.
«Απαιτώ τουλάχιστον δύο τεστ στους γιατρούς για να επιστρέψουμε στη δουλειά μας» δήλωσε, προσθέτοντας ότι ο κύκλος επαφών τους μετά την επικοινωνία τους με την αλλοδαπή είναι μεγάλος.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ