Ειδήσεις

ΞΕΕ: Να θεωρηθούν φορολογικά επισφαλείς οι απαιτήσεις από τα τιμολόγια προς τους t.o’s που πτώχευσαν

Tην αλλαγή της φορολογικής αντιμετώπισης των τιμολογίων που έχουν ήδη εκδοθεί επί πιστώσει από ξενοδοχειακά καταλύματα της χώρας προς τους πτωχεύσαντες τουριστικούς οργανισμούς, ενώ εκκρεμεί η εξόφλησή τους, ζητά με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Όπως επισημαίνει στην επιστολή του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Γιώργος Τσακίρης, επικρατεί έντονη ανησυχία για την τεράστια ζημία που προκαλεί στον ελληνικό τουρισμό η διαδοχική πτώχευση μεγάλου αριθμού Ρωσικών τουριστικών πρακτορείων (Windrose, Labint, Solvex, South Cross κά) και ιδιαίτερα στα ξενοδοχεία της Επικράτειας, δεδομένου ότι πολλά εξ αυτών λειτουργούν με συμβάσεις αποκλειστικότητας με αυτά τα πρακτορεία. Ο κ. Τσακίρης σημειώνει ότι η τυχόν δικαστική διεκδίκηση των απαιτήσεων, σύμφωνα με την άποψη έγκριτων νομικών, κοστίζει υπερβολικά και οι πιθανότητες δικαστικής ευόδωσης της διαδικασίας, είναι μηδαμινές.

«Πιστεύουμε ότι για λόγους ασφάλειας δικαίου και προκειμένου να επιβιώσουν οι ανωτέρω ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, μετά από αυτή την υπερβολική οικονομική ζημία τους, θα πρέπει να θεωρηθούν οι απαιτήσεις εκ των ανωτέρω τιμολογίων φορολογικά (και ουσιαστικά) επισφαλείς με άμεση ισχύ ώστε να μην κληθούν να καταβάλουν τους αναλογούντες φόρους εισοδήματος και προστιθέμενης αξίας, επί της αμοιβής που δεν πρόκειται να εισπράξουν.

Σύμφωνα με την ισχύουσα φορολογική νομοθεσία, για να θεωρηθεί μια απαίτηση επισφαλής, θα πρέπει προηγηθεί σε βάρος του πτωχεύσαντος οργανισμού, τελεσίδικη δικαστική απόφαση. Μια τέτοια απόφαση με αντιδίκους τους πτωχεύσαντες τουριστικούς οργανισμούς της Ρωσίας, χώρας εκτός Ε.Ε., είναι διαδικασία εξαιρετικά χρονοβόρα, πολύ ακριβή και τελικώς μάλλον ανέφικτη» αναφέρει ο πρόεδρος του Ξ.Ε.Ε. και καταλήγοντας προτείνει: «στην περίπτωση της πτώχευσης ενός αλλοδαπού τουριστικού οργανισμού – πελάτη της ξενοδοχειακής επιχείρησης και εν προκειμένω των Ρωσικών ταξιδιωτικών γραφείων, να θεσπιστεί μια διαδικασία ώστε να βεβαιώνεται, κατά περίπτωση, με απόφαση ή έγγραφο του Υπουργείου Τουρισμού ή του Υπουργείου Εξωτερικών ή κοινό και των δύο Υπουργείων, η πτώχευση του οργανισμού, ώστε η επισφαλής απαίτηση να εξαιρείται από τα έσοδα του ξενοδοχείου και να εκπίπτει από το εισόδημα της χρήσης την οποία αφορά».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου