• Απορρίφθηκαν οι εφέσεις και των δύο πλευρών • Δεκτή εν μέρει η αγωγή
Με απόφασή του, το Εφετείο Δωδεκανήσου έβαλε χθες τέλος σε μία ιδιαίτερα πολυτάραχη και φορτισμένη υπόθεση, απορρίπτοντας τις εφέσεις τόσο του ενάγοντος όσο και των εναγομένων και επικυρώνοντας στο σύνολό της την πρωτόδικη κρίση. Στο επίκεντρο της δικαστικής αυτής διαμάχης βρίσκεται ο Ζαννής (Τζούλης) Μαχραμάς, επιχειρηματίας της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου, και η απόπειρα πρόκλησης βαριάς σωματικής βλάβης εις βάρος του και εις βάρος αλλοδαπού υπαλλήλου του.
Η υπόθεση αφορά περιστατικό που συνέβη τον Απρίλιο του 2007, με φόντο οικονομικές διαφορές για ακίνητο στο ιστορικό κέντρο της Ρόδου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας και τη δικαστική κρίση, ο πρώτος εναγόμενος, στενός συγγενής της συζύγου του ενάγοντος, επιχείρησε να προκαλέσει σωματικές βλάβες οδηγώντας με υψηλή ταχύτητα εναντίον του Μαχραμά και του υπαλλήλου του, σε δημόσιο δρόμο.
Οικογενειακή σύγκρουση με φόντο ακίνητο-φιλέτο
Η νομική και προσωπική αντιπαράθεση είχε ξεκινήσει αρκετά χρόνια πριν, με την αιτία της διένεξης να εστιάζεται στην αξία ενός συνιδιόκτητου ακινήτου. Ο εναγόμενος επιθυμούσε να πουλήσει το ποσοστό του στον ενάγοντα, όμως οι δύο πλευρές διέφεραν ριζικά ως προς την τιμή. Η διαφωνία εξελίχθηκε σε μια τοξική σχέση με αλλεπάλληλες μηνύσεις, ψυχολογική πίεση και -τελικά- σωματική βία.
Το επίμαχο βράδυ της 20ής Απριλίου 2007, ο Ζαννής Μαχραμάς και ο υπάλληλός του επέστρεφαν πεζή από την επιχείρηση όταν, διασχίζοντας την Ακτή Σαχτούρη, ένα όχημα κινήθηκε εναντίον τους στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας. Ο οδηγός, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, δεν είχε σκοπό να σκοτώσει αλλά να τραυματίσει σοβαρά τον ενάγοντα, πράξη που ερμηνεύτηκε ως απόπειρα βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης.
Ψυχολογική υπερδιέγερση και προϋπάρχουσα βία
Η υπεράσπιση του εναγομένου υποστήριξε ότι το περιστατικό έγινε υπό συνθήκες ψυχικής υπερδιέγερσης, λόγω προηγούμενων βιαιοτήτων που είχε δεχτεί από τον ενάγοντα – ανάμεσά τους και ξυλοδαρμός που τον οδήγησε στο νοσοκομείο λίγους μήνες πριν το περιστατικό. Το δικαστήριο αναγνώρισε αυτή την επιρροή, αλλά δεν θεώρησε ότι αρκούσε για να αναιρέσει την ευθύνη του κατηγορούμενου.
Ενδεικτική της σοβαρότητας του συμβάντος είναι η ετυμηγορία που διατήρησε τις καταδικαστικές πτυχές της πρωτόδικης απόφασης, κρίνοντας πως η πράξη του εναγομένου συνιστούσε ευθεία και επικίνδυνη παραβίαση της σωματικής ακεραιότητας των θυμάτων, παρά την ψυχολογική του κατάσταση.
Χρηματική αποζημίωση και επιβεβαίωση ευθύνης
Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου είχε κρίνει την αγωγή του Μαχραμά και του υπαλλήλου του εν μέρει βάσιμη, επιδικάζοντας αποζημίωση 15.000 ευρώ στον πρώτο και 5.000 ευρώ στον δεύτερο.
Η απόφαση προέβλεπε επίσης την προσωρινή εκτελεστότητα για ποσό 8.000 ευρώ στον Μαχραμά και 3.000 ευρώ στον υπάλληλό του. Το Εφετείο Δωδεκανήσου απέρριψε τις εφέσεις και των δύο πλευρών, επιβεβαιώνοντας την αρχική κρίση στο σύνολό της.
Η τελεσίδικη πλέον απόφαση εδραιώνει το δικαίωμα προστασίας από σωματική βία, ακόμα και όταν προκύπτει σε περιβάλλον οικογενειακών και επιχειρηματικών συγκρούσεων, και θέτει σαφή όρια στην υπέρβαση των εντάσεων, όσο σοβαρές κι αν είναι οι προηγούμενες προστριβές.
Την υπόθεση χειρίστηκαν οι δικηγόροι Δήμος Μουτάφης για τους ενάγοντες και Σταύρος Νικολένδρης για τον εναγόμενο.