ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Handelsblatt: Πόσο ασφαλής είναι η Ελλάδα για τους τουρίστες;

news room 1 λεπτό ανάγνωση
εοτ-ελλάδα

Πόσο ασφα­λείς μπο­ρούν να αι­σθά­νο­νται οι του­ρί­στες στην Ελ­λά­δα; διε­ρω­τά­ται η οι­κο­νο­μι­κή Handelsblatt με αφορ­μή τη συ­νέ­ντευ­ξη Τύπου του Κ. Μη­τσο­τά­κη από τη Σα­ντο­ρί­νη για την επί­ση­μη επα­νεκ­κί­νη­ση του του­ρι­σμού.

Το άρθρο ανα­φέ­ρε­ται ανα­λυ­τι­κά στα όσα ισχύ­ουν από σή­με­ρα Δευ­τέ­ρα για τις διε­θνείς πτή­σεις αλλά και στα νέα αυ­στη­ρά υγειο­νο­μι­κά πρω­τό­κολ­λα. «Η εί­σο­δος στα αε­ρο­δρό­μια επι­τρέ­πε­ται μόνον σε άτομα που τα­ξι­δεύ­ουν. Στα κτί­ρια ισχύ­ει -όπως άλ­λω­στε και στα αε­ρο­σκά­φη- η υπο­χρε­ω­τι­κή χρήση μά­σκας. Οι πλα­στι­κές λε­κά­νες όπου οι τα­ξι­διώ­τες απο­θέ­τουν ρούχα και ηλε­κτρι­κές συ­σκευ­ές κατά τον έλεγ­χο ασφα­λεί­ας απο­λυ­μαί­νο­νται μετά από κάθε χρήση. Στο check-in, στους ελέγ­χους ασφα­λεί­ας αλλά και στην πύλη οι τα­ξι­διώ­τες πρέ­πει να τη­ρούν από­στα­ση ασφα­λεί­ας 1,5 μέ­τρου».

«[…] Στη Σα­ντο­ρί­νη ο ξε­νο­δό­χος και ιδιο­κτή­της του Volcano View Αν­δρέ­ας Πα­τη­νιώ­της πε­ρι­μέ­νει με ανυ­πο­μο­νη­σία τους πρώ­τους επι­σκέ­πτες. ”Πριν από τέσ­σε­ρις εβδο­μά­δες δεν εί­χα­με ούτε μια κρά­τη­ση, τώρα η πλη­ρό­τη­τα για τον Ιού­λιο φτά­νει το 20%. Από το 0 στο 20% συ­νι­στά με­γά­λη πρό­ο­δο υπό αυτές τις συν­θή­κες».

Όπως ση­μειώ­νει η γερ­μα­νι­κή εφη­με­ρί­δα «για καμία άλλη χώρα της ΕΕ, εξαι­ρου­μέ­νης της Κύ­πρου, ο του­ρι­σμός δεν έχει τόσο με­γά­λη οι­κο­νο­μι­κή βα­ρύ­τη­τα όπως για την Ελ­λά­δα. Την πε­ρα­σμέ­νη χρο­νιά συ­νέ­βα­λε στο 21% του ΑΕΠ. Ο του­ρι­σμός δια­σφα­λί­ζει μία στις πέντε θέ­σεις ερ­γα­σί­ας. Το μέ­γε­θος της προ­κλη­θεί­σας από την παν­δη­μία του κο­ρω­νοϊ­ού ύφε­σης αλλά και η διάρ­κειά της θα εξαρ­τη­θούν κυ­ρί­ως από την τα­χύ­τη­τα με την οποία θα ανα­κάμ­ψει ο του­ρι­σμός.

«Μια σεζόν γε­μά­τη αβε­βαιό­τη­τες»

«Θα είναι μια σεζόν γε­μά­τη αβε­βαιό­τη­τες», λέει ο Πα­τη­νιώ­της, το­νί­ζο­ντας ότι «φέτος σί­γου­ρα δεν θα βγά­λου­με λεφτά», ενώ προ­σθέ­τει ότι θα είναι επι­τυ­χία εάν μπο­ρέ­σει να συ­νε­χί­σει να απα­σχο­λεί και να πλη­ρώ­νει καλά τους ερ­γα­ζο­μέ­νους τους. Ση­μα­ντι­κό είναι και το μή­νυ­μα που εκ­πέ­μπουν προς τα έξω, όπως λέει. «Η Σα­ντο­ρί­νη είναι η ναυαρ­χί­δα του ελ­λη­νι­κού του­ρι­σμού – εάν δεν ξε­κι­νή­σου­με τώρα εμείς, τότε ποιος;» Το σύν­θη­μά του για το φε­τι­νό κα­λο­καί­ρι; «Ήλιος, θά­λασ­σα και ασφά­λεια!”».

Όπως πα­ρα­τη­ρεί η HB το θέμα της ασφά­λειας ανέ­δει­ξε και ο έλ­λη­νας πρω­θυ­πουρ­γός κατά την ομι­λία του με φόντο την Καλ­ντέ­ρα. […] Στην Ελ­λά­δα ανα­κοι­νώ­θη­καν το Σάβ­βα­το μόλις τέσ­σε­ρα κρού­σμα­τα. Πα­ρό­τι η χώρα ξε­κί­νη­σε ήδη πριν από τέσ­σε­ρις εβδο­μά­δες με τη χα­λά­ρω­ση του lockdown και των πε­ριο­ρι­στι­κών μέ­τρων, ο αριθ­μός των νέων κρου­σμά­των δεν κα­τα­γρά­φει αξιο­ση­μεί­ω­τη αύ­ξη­ση. Βάσει πλη­θυ­σμού η Ελ­λά­δα έχει το χα­μη­λό­τε­ρο πο­σο­στό θνη­τό­τη­τας όλων των ευ­ρω­παϊ­κών χωρών της Με­σο­γεί­ου. Αυτό οφεί­λε­ται κυ­ρί­ως «στην απο­φα­σι­στι­κό­τη­τα και πει­θαρ­χία των ελ­λή­νων πο­λι­τών», όπως είπε επαι­νε­τι­κά ο Μη­τσο­τά­κης.

Γι΄ αυτόν ακρι­βώς το λόγο όμως είναι με­γά­λος ο φόβος πολ­λών Ελ­λή­νων ότι οι αφι­χθέ­ντες επι­σκέ­πτες θα μπο­ρού­σαν να φέ­ρουν τον κο­ρω­νο­ϊό στη χώρα. Ει­δι­κοί θε­ω­ρούν βέ­βαιο ότι θα υπάρ­ξουν τέ­τοιες πε­ρι­πτώ­σεις ”ει­σα­γό­με­νων” κρου­σμά­των. Το ζη­τού­με­νο είναι ο γρή­γο­ρος εντο­πι­σμός και η απο­μό­νω­σή τους όπως λένε οι επι­δη­μιο­λό­γοι».

Ανα­φε­ρό­με­νη στις προ­σλή­ψεις για­τρών και νο­ση­λευ­τών που έγι­ναν το τε­λευ­ταίο διά­στη­μα στα νο­σο­κο­μεία ελ­λη­νι­κών νη­σιών η εφη­με­ρί­δα ση­μειώ­νει: «[…] Ο πρω­θυ­πουρ­γός Μη­τσο­τά­κης βλέ­πει στην κρίση του κο­ρω­νοϊ­ού μια ευ­και­ρία. Διότι δεν επι­βάλ­λει μόνο τον εκ­συγ­χρο­νι­σμό του εδώ και δε­κα­ε­τί­ες πα­ρα­με­λη­μέ­νου ελ­λη­νι­κού συ­στή­μα­τος υγεί­ας αλλά και αλ­λα­γή νο­ο­τρο­πί­ας στη στρα­τη­γι­κή του του­ρι­σμού. «Μελ­λο­ντι­κά πρέ­πει να επεν­δύ­σου­με πε­ρισ­σό­τε­ρο στη βιω­σι­μό­τη­τα, την ποιό­τη­τα, την οι­κο­λο­γι­κή συμ­βα­τό­τη­τα και την ενερ­γεια­κή απο­δο­τι­κό­τη­τα», τό­νι­σε ο πρω­θυ­πουρ­γός.

Πηγή: DW

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.