• Alexander Glos: «Η κινεζική αγορά είναι τεράστια – Μεγάλη πρόκληση για την Ρόδο» • Μεγάλες προσδοκίες των τουριστικών πρακτόρων από τις απ’ευθείας πτήσεις της Ρόδου με Κωνσταντινούπολη • Αλ. Κολιάδης: «Η Ρόδος δεν είναι μόνον προϊόν, είναι εμπειρία, είναι συναίσθημα…
Περί τους 80 Κινέζους τουριστικούς πράκτορες φιλοξενεί η Ρόδος αυτή την εβδομάδα, στο πλαίσιο διεξαγωγής στο νησί μας, του “CVS China Visitors Summit”, μίας σημαντικής συνάντησης που στοχεύει να γίνει γνωστός ο προορισμός μας, στην κινεζική αγορά.
Τη συνάντηση διοργανώνει ο ΠΡΟΤΟΥΡ και το ξενοδοχείο Sheraton Rhodes Resort, όπου και πραγματοποιείται, το διήμερο 14 και 15 Μαΐου. Οι τουριστικοί πράκτορες από την Κίνα ήρθαν στο νησί μας την Δευτέρα 12 Μαΐου και συνεχίζουν την διαμονή τους με επισκέψεις σε διάφορα σημεία της Ρόδου.
Το πρόγραμμα που έχει καταρτιστεί ειδικά γι’ αυτούς και τις ανάγκες τους από τη Διεύθυνση Τουρισμού δήμου Ρόδου και τον ΠΡΟΤΟΥΡ περιλαμβάνει επισκέψεις σε ξενοδοχεία του νησιού που επίσης συμμετέχουν στο Συνέδριο, καθώς και σε αξιοθέατα αλλά και σε αρχαιολογικούς χώρους που τους ενδιαφέρουν (π.χ. για γάμους, events, συνέδρια). Επίσης, θα γευματίσουν σε εστιατόρια προσφορά του Σωματείου Εστιατόρων της περιοχής μας στη Μεσαιωνική Πόλη ενώ και το Καζίνο θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν τους.
Χτες νωρίς το πρωί, οι εργασίες ξεκίνησαν με χαιρετισμούς και με την τοποθέτηση του δημάρχου Ρόδου, κ. Αλέξανδρου Κολιάδη που καλωσόρισε τους συνέδρους ενώ συμμετείχαν τουριστικοί πράκτορες και επιχειρηματίες του ξενοδοχειακού κλάδου από το νησί μας.
Ο Alexander Glos
Μιλώντας αποκλειστικά προς την ‘δημοκρατική’ ο Alexander Glos, CEO China i2i Group και συνδιοργανωτής του μεγάλου αυτού εγχειρήματος, επισήμανε τα εξής:
«Η Κίνα είναι η νούμερο ένα πηγή, η μεγαλύτερη αγορά για διεθνή ταξίδια. Το περασμένο έτος, περί τα 160 εκατομμύρια Κινέζοι, ταξίδεψαν σε όλο τον κόσμο ξοδεύοντας 250δις ευρώ στα ταξίδια τους (!) Μόνον στην Ευρώπη, ξοδεύτηκαν περί τα 88δις ευρώ από τους Κινέζους ταξιδιώτες σε ξενοδοχεία, διαμονή, διάφορες δράσεις κ.λπ.
Συνεπώς αποτελούν ένα πράγματι σημαντικό κομμάτι της τουριστικής βιομηχανίας, η οποία εξελίσσεται και αναπτύσσεται με δυναμικούς ρυθμούς. Διότι η Κίνα δεν είναι μόνον μια πολύ γρήγορα αναπτυσσόμενη χώρα, αλλά και μια γρήγορα καταναλωτική αγορά σε όλο τον κόσμο.
Γι αυτό είναι σημαντικό να έρχονται σε επαφή οι τουριστικοί πράκτορες από την Κίνα με τους εκπροσώπους και παράγοντες του τουρισμού όπως ο ξενοδοχειακός κλάδος, η εστίαση, οι αεροπορικές εταιρίες, οι διάφορες επιχειρήσεις, τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα, οι αρχαιολογικοί χώροι κ.ο.κ.
Προϋπόθεση για να έρθουν οι Κινέζοι τουρίστες στην Ρόδο είναι να μάθουν τον προορισμό. Γι αυτό βρισκόμαστε στο νησί ώστε οι τουριστικοί πράκτορες να γνωρίσουν την Ρόδο, να δουν το shopping, τα τουριστικά σημεία, τα αξιοθέατα, το φαγητό, την εστίαση κ.λπ. προκειμένου να γυρίσουν πίσω στην Κίνα, σαν πραγματικοί πρεσβευτές!» -τόνισε ο κ. Glos.
Στην χτεσινή συνάντηση ήταν τουριστικοί πράκτορες και από την Ταϊβάν αλλά και από διάφορα μέρη της Κίνας με στόχο να γνωρίσουν καλύτερη τον προορισμό που λέγεται Ρόδος.
«Τα παγκόσμια κινεζικά ταξίδια δεν είναι μονοδιάστατα. Είναι ένα θέμα πάρα πολύ περίπλοκο. Είναι πελάτες που μπορεί να ξοδέψουν από 3.000 ευρώ τη νύχτα ενώ υπάρχουν και οι τουρίστες που θέλουν μεγαλύτερα πακέτα τα οποία συνδυάζουν κρουαζιέρες, με επισκέψεις σε ιστορικά μνημεία, σε αρχαιολογικούς χώρους και πολλές άλλες δράσεις.
Το σημαντικό θέμα με την κινεζική αγορά είναι πως ό,τι κι αν προσφέρεις π.χ. σαν ξενοδοχείο είτε τριών, είτε τεσσάρων, είτε πέντε αστέρων, η Κίνα το επιλέγει.
Και είναι επίσης πολύ σημαντικό το γεγονός πως υπάρχουν πολλές απ ευθείας πτήσεις από την Κίνα (Πεκίνο) προς Αθήνα περίπου πέντε φορές την εβδομάδα. ευελπιστούμε ότι όταν ανοίξουν οι πτήσεις charters με την Κωνσταντινούπολη, θα είναι ακόμη πιο εύκολη η πρόσβαση προς την Ρόδο καθώς ανοίγονται δρόμοι προς την ασιατική αγορά.
Η Ρόδος δεν είναι πολύ γνωστή στην Κίνα. Μέχρι πρότινος οι Κινέζοι επισκέπτες της Ελλάδας, γνώριζαν μόνον την Αθήνα, την Σαντορίνη και την Μύκονο. Τώρα, οι τουριστικοί πράκτορες έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την Ρόδο αλλά και τα υπόλοιπα κοντινά νησιά όπως η Κως, η Χάλκη, η Τήλος κ.λπ.
Επιπρόσθετα, συνειδητοποιούν ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα των αντιθέσεων: τα νησιά είναι διαφορετικά με ξεχωριστή ομορφιά το καθένα, η πρωτεύουσα αλλά και πολλές περιοχές στην υπόλοιπη χώρα έχουν τις ομορφιές τους. Επίσης, στην Ελλάδα οι άνθρωποι είναι φιλικοί, ανοιχτόμυαλοι και γνωρίζουν από τουριστική οικονομία (το τουριστικό project).
Μόνον πέρσι, επισκέφτηκαν την Ελλάδα περί τους 380.000 Κινέζους τουρίστες –αύξηση πάνω από 100% σε σχέση με την προ πανδημική κρίση εποχή (2019).
Φέτος, σύμφωνα με τα στοιχεία αναμένουμε στην Ελλάδα περί τους 600.000 Κινέζους τουρίστες.
Συνεπώς, υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες γι αυτή την αγορά. Εκτιμώ ότι μόλις ξεκινήσουν οι απ’ ευθείας πτήσεις που θα συνδέουν την Ρόδο με την Κωνσταντινούπολη, οι αριθμοί επισκεψιμότητας θα είναι πολύ μεγάλοι. Είναι μια μεγάλη πρόκληση».
Ο Αλέξανδρος Κολιάδης
Στην τοποθέτησή του, ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αλ. Κολιάδης επισήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Σήμερα δεν είμαστε εδώ για ένα ακόμη επιχειρηματικό φόρουμ. Είναι ένας χώρος συνάντησης, μια πλατφόρμα εμπιστοσύνης, μια πρόσκληση για διάλογο. Και η Ρόδος δεν θα μπορούσε να λείπει. Ο Δήμος Ρόδου είναι συνδιοργανωτής όχι απλά για να είμαστε παρόντες, αλλά επειδή το πιστεύουμε, το στηρίζουμε και το θεωρούμε δική μα υπόθεση. Πιστεύουμε σε αυτό που χτίζεται εδώ: σχέσεις, κατανόηση, συνεργασία με ουσία. Δεν ήρθαμε για να διαφημίσουμε μόνον το νησί.
Η Ρόδος δεν είναι μόνον προϊόν, είναι εμπειρία, είναι συναίσθημα, είναι ιστορία που αναπνέει και κυρίως είναι οι άνθρωποι που έχουν μάθει να ακούν, να σέβονται, να συνδέονται!»
Είπε ακόμη ότι η Ελλάδα και η Κίνα είναι δύο πολιτισμοί που σέβονται το παρελθόν, τιμούν τους προγόνους, ξέρουν τις σημαίνει ρίζες, είναι δύο λαοί που αγαπούν την αρμονία και συνεχίζουν χωρίς να ξεχνούν.
«Για εμάς, αυτό το συνέδριο δεν είναι συναλλαγή, αλλά συνέχεια σχέσεων που ξεκινούν τώρα και μπορούν να κρατήσουν για πάντα!» και παρακίνησε τους συνέδρους να βγουν στην Ρόδο, να την περπατήσουν, να γνωρίσουν τους ανθρώπους της, να δοκιμάσουν τα ελληνικά φαγητά και να επισκεφτούν τα αξιοθέατα για να έχουν οι ίδιοι την απαραίτητη εμπειρία για να την μεταφέρουν στην Κίνα.
Οι εργασίες συνεχίζονται σήμερα στο ξενοδοχείο Sheraton Rhodes Resort.