Σε σημαντική παράμετρο του μεταναστευτικού θέματος για την Ελλάδα αναδεικνύονται οι αφίξεις μεταναστών από τη Λιβύη, κυρίως Αιγυπτίων που παρουσιάζουν διαρκώς αυξητική τάση. Εδώ και ένα χρόνο η συγκεκριμένη μεταναστευτική οδός όχι μόνον έχει πλέον παγιωθεί, αλλά και έχει σημειώσει αύξηση 135%, με τους μετανάστες να ξεκινούν από το Τομπρούκ και να καταλήγουν κυρίως στη Γαύδο, στην Κρήτη, στη Ρόδο, ακόμη και στην Κάσο και την Κάρπαθο.
Ανάμεσά τους υπάρχουν αρκετοί ασυνόδευτοι ανήλικοι, για τους οποίους η διαδικασία της επιστροφής είναι περίπλοκη με βάση τους ισχύοντες κανονισμούς.
Οι αφίξεις αυτές έχουν προκαλέσει μεγάλο προβληματισμό στο υπουργείο Μετανάστευσης, δεδομένου ότι οι αφιχθέντες καταθέτουν αίτημα ασύλου, το οποίο όμως στις περισσότερες περιπτώσεις δεν γίνεται αποδεκτό, καθώς οι άνθρωποι αυτοί δεν προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες. «Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να επιστραφούν, αλλά η διαδικασία δεν είναι καθόλου εύκολη», σημειώνουν πηγές του υπουργείου. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», μάλιστα, ο υπουργός σχεδιάζει επίσκεψη στη Ρόδο και πιθανότατα στην Κάρπαθο. Η διαδικασία περιπλέκεται περισσότερο διότι ανάμεσά τους υπάρχουν αρκετοί ασυνόδευτοι ανήλικοι, για τους οποίους η διαδικασία της επιστροφής είναι ακόμη πιο περίπλοκη με βάση τους ισχύοντες κανονισμούς. «Αν οι Αιγύπτιοι έχουν ανάγκη εργασίας, μπορούν να έρθουν εφόσον είναι ενήλικες μέσω της νόμιμης μεταναστευτικής οδού στην Ευρώπη και όχι να στέλνουν ανηλίκους για να εκμεταλλευθούν το σύστημα ασύλου», τόνιζαν χαρακτηριστικά στην «Κ» οι ίδιες πηγές.
Μεταναστευτικό: Φυσικές καταστροφές και συρράξεις οδηγούν στον εκτοπισμό
Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου Μάκης Βορίδης και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σχεδιάζουν να μεταβούν στη Λιβύη το συντομότερο δυνατόν προκειμένου να συζητήσουν το συγκεκριμένο θέμα και να καταλήξουν σε κάποιου είδους συμφωνία. Την πρόθεσή του να μεταβεί στη Λιβύη ανακοίνωσε στις συναντήσεις του με τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και εκπροσώπους των τοπικών αρχών ο κ. Βορίδης, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο νησί πριν από λίγες ημέρες. Ο υπουργός συναντήθηκε επίσης και με στελέχη του Λιμενικού Σώματος, ενώ ζήτησε να δημιουργηθεί ένα κέντρο προσωρινής υποδοχής όπως αυτό που λειτουργεί στα Χανιά και στην Ανατολική Κρήτη, είτε στον Δήμο Ηρακλείου είτε στον Δήμο Λασιθίου. Λόγω της έναρξης της τουριστικής περιόδου στο νησί είναι σημαντικό να μη μεταφέρονται οι μετανάστες στο λιμάνι του Ηρακλείου για να πραγματοποιηθεί η πρώτη καταγραφή, όπως γίνεται τώρα.
Εντολή για έξωση των προσφύγων από τις δομές φιλοξενίας
Ενώ υπάρχει πλέον συνεργασία με το τουρκικό λιμενικό και αυτό έχει ως συνέπεια να μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία, έχουν αυξηθεί οι αφίξεις μεταναστών που έρχονται στην Ελλάδα διασχίζοντας το Λιβυκό Πέλαγος και φτάνοντας στις ακτές της Γαύδου και της Κρήτης, αλλά και των άλλων νησιών που δεν διαθέτουν δομές φιλοξενίας. Χαρακτηριστικό της έντασης του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί είναι ότι την προηγούμενη εβδομάδα περισσότερα από 400 άτομα έφτασαν στην Κρήτη και χρειάστηκε να φιλοξενηθούν στα Χανιά. Από την αρχή του έτους στην Κρήτη έχουν φτάσει πάνω από 54 σκάφη τα οποία μετέφεραν μετανάστες.
«Από τον Νοέμβριο έως σήμερα έχουμε ξοδέψει πάνω από 140.000 ευρώ μόνο για τη διατροφή αυτών των ανθρώπων», αναφέρει στην «Κ» η αρμόδια αντιδήμαρχος Ελένη Ζερβουδάκη. Η πλειονότητα όσων έρχονται από αυτή την οδό είναι Αιγύπτιοι, νεαροί σε ηλικία, ενώ μεγάλο είναι και το ποσοστό των ασυνόδευτων ανηλίκων. Αντίθετα, ελάχιστες γυναίκες και μικρά παιδιά φτάνουν μέσω αυτής της οδού. Αλλες χώρες προέλευσης είναι το Πακιστάν, το Μπανγκλαντές, το Σουδάν και η Υεμένη.η
Πηγή: kathimerini.gr