Ειδήσεις

Η μεγάλη ληστεία των ασφαλιστικών ταμείων

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΜΠΑΜΠΗΣ ΣΑΡΡΗΣ
Λίγες μέρες μετά την έκθεση της Κομισιόν, ακολούθησε η ψήφιση του νέου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2015 – 2018, από 150 βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου (ΝΔ- ΠΑΣΟΚ). Οι εντολές των δανειστών έγιναν ήδη αποφάσεις, που δένουν τη χώρα και το λαό σ’ ένα νέο μνημόνιο, επιβάλλοντας πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα 7,7 δισ. ευρώ για την τριετία 2015 – 2017 και άλλα 15 δισ. ευρώ, για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της περιόδου 2014 – 2015. Δανειστές και συγκυβέρνηση φόρτωσαν ξανά, στον ήδη εξαθλιωμένο Ελληνικό λαό, νέους άμεσους και έμμεσους φόρους, συνέχιση της λιτότητας, πρόσθετα «διαρθρωτικά μέτρα» από την «εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ», απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, διατήρηση της έκτακτης εισφοράς ως το 2016, επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, κατασχέσεις αποταμιεύσεων και ακινήτων, παραπέρα μείωση των συντάξεων και άλλα πολλά. Οι περικοπές των επικουρικών συντάξεων, αρχίζουν την επόμενη των εκλογών, σε ποσοστό που θα φτάνει μέχρι και στο 40%. Η χαριστική βολή, θα δοθεί σε λίγους μήνες με τις νέες περικοπές, κύριων και επικουρικών συντάξεων, τις οποίες προγραμματίζουν για τον ερχόμενο Γενάρη του 2015.

Που πήγαν τ’ αποθεματικά των ταμείων μας;
Tο ασφαλιστικό σύστημα είχε συσσωρεύσει αρκετά κεφάλαια στα ταμεία του από τις εισφορές μας, χρήματα που δεσμεύτηκαν με τον αναγκαστικό νόμο 1611/1950 στην τράπεζα της Ελλάδος, για τρεις ολόκληρες δεκαετίες (1950-1980). Ενώ το κράτος δεν μετείχε στη χρηματοδότηση του συστήματος, βούταγε απ’ αυτά, όποτε και όσα ήθελε, ασκώντας επί δεκαετίες «κοινωνική πολιτική με ξένα κόλλυβα». Επιπλέον με τα κεφάλαια αυτά, χρηματοδοτήθηκε η ιδιωτική επιχειρηματικότητα, καλύφθηκαν κατά καιρούς τα δημοσιονομικά ελλείμματα και εξυπηρετήθηκε διαχρονικά η τραπεζική επάρκεια της χώρας. Τα χρήματα αυτά, δεσμεύτηκαν για τριάντα χρόνια με μηδενικό (0) επιτόκιο, όταν το μέσο κοινό επιτόκιο αποδόσεων, ξεπερνούσε το 25%. Οι απώλειες που καταγράφονται απ’ αυτή τη ληστεία, ξεπέρασαν τα 58 δισ. ευρώ. Οι βεβαιωμένες και ανείσπρακτες εργοδοτικές εισφορές, έφτασαν στα 12 δισ. Ακολούθησε το σκάνδαλο του χρηματιστηριακού τζόγου και των δομημένων ομολόγων, καταγράφοντας απώλειες πάνω από 5 δισ. ευρώ. Η ανασφάλιστη εργασία, η τεράστια ανεργία, η μείωση των μισθών και οι συνεχείς μειώσεις των εργοδοτικών εισφορών στη διάρκεια της κρίσης, στέρησαν από τα ταμεία 18 δισ. ευρώ. Το περίφημο PSI, δηλαδή το αναγκαστικό κούρεμα «για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους», αφαίρεσε από τα ταμεία 10 δισ. ευρώ, ενώ οι οφειλές του ίδιου του δημοσίου στο ασφαλιστικό σύστημα, υπολογίζονται στα 12 δισ. ευρώ. Αθροίζοντας τα παραπάνω ποσά, διαπιστώνουμε ότι το ασφαλιστικό μας σύστημα, έχασε περισσότερα από 100 δισ. ευρώ, εξαιτίας των πολιτικών που ασκήθηκαν διαχρονικά από τους σημερινούς «σωτήρες» και τα κόμματα τους.

Τώρα ξεπουλούν και την περιουσία των ταμείων
Μετά τη ληστεία των αποθεματικών, φαίνεται πως ήρθε η ώρα της εκποίησης και της ακίνητης περιουσίας των ταμείων μας. Η περιουσία αυτή, δημιουργήθηκε κάτω από αντίξοες συνθήκες, σε δύσκολες εποχές για τους εργαζόμενους και τη χώρα. Δημιουργήθηκε από τον μόχθο, τους αγώνες και το αίμα των σημερινών συνταξιούχων. Αυτή λοιπόν η ιερή περιουσία, ξεπουλιέται όσο – όσο για την αποπληρωμή, μέρους του δημόσιου χρέους της χώρας. Σύμφωνα με την πρόσφατη απογραφή για τη μεταβίβαση των ακινήτων στο ΤΑΙΠΕΔ, η αξία τους εκτιμήθηκε σε αρκετά δισ. ευρώ, ύψος που κυμαίνεται ανάλογα με το κλίμα που επικρατεί στην αγορά ακινήτων. Καταγράφηκε λοιπόν ότι μέχρι πρότινος, τα ταμεία είχαν στην κατοχή τους μια σημαντική περιουσία αποτελούμενη από 423 κτιριακά συγκροτήματα γραφείων, δεκάδες καταστήματα, αποθήκες, κινηματοθέατρα, γκαράζ, και άλλους επαγγελματικούς χώρους. Κατείχαν επίσης 50 οικόπεδα μέσα σε πόλεις, σημαντικά αγροτεμάχια, 19 διαμερίσματα, 6 ξενοδοχεία, 4 νοσοκομεία και 2 κατασκηνώσεις. Η περιουσία αυτή συμπληρώνεται από ένα τεράστιο ιατρικό, μηχανολογικό, ξενοδοχειακό εξοπλισμό και εκατοντάδες οχήματα. Η πώληση τους εκτός των άλλων, θα σημάνει μείωση των εσόδων και αύξηση των δαπανών, για τις ανάγκες στέγασης των υπηρεσιών των ταμείων. Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να τους απασχολεί, αν κρίνουμε από το πως διαχειρίστηκαν επί τόσα χρόνια την ακίνητη περιουσία του ΙΚΑ στην περιοχή μας και τη σπατάλη δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε μισθώματα.

Εκεί που μας χρωστάγανε, μας πήραν και το βόδι
Οι πρωταγωνιστές της νεότερης Ελληνικής τραγωδίας, την ώρα που ρίχνουν στον καιάδα τους συνταξιούχους, τους δείχνουν ως υπεύθυνους για το άδειασμα των ταμείων. Αυτοί που λεηλάτησαν τα ταμεία και κατέστρεψαν την οικονομία της χώρας, έχουν το θράσος να λοιδορούν, κάθε φορά που αρπάζουν μέσα από τις τσέπες των συνταξιούχων, τα ψίχουλα από το αντίδωρο. Είναι τα ψίχουλα που μοιράζουν στους εξαθλιωμένους πολίτες, παριστάνοντας τους ελεήμονες, βαπτίζοντας τα, ως «πρωτογενές πλεόνασμα». Τώρα παραμονές των εκλογών, τους έπιασε ο πόνος για την τραγωδία μας, αυτοί που ψήφισαν από την αρχή της κρίσης, το νόμο 3863/2010, ορίζοντας το νέο επίπεδο των συντάξεων που «εγγυάται το κράτος», δηλαδή τα 360 ευρώ. Για τα υπόλοιπα μας λένε…. «θα πάρετε εφόσον έχουν μείνει χρήματα στα ταμεία σας….γιατί ο κρατικός προϋπολογισμός δεν αντέχει να σας χρηματοδοτεί». Μοιάζει λίγο μακάβριο, όμως αυτό είναι το σενάριο που δρομολογούν για μετά τις εκλογές, σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τα σχέδια τους κρύβουν πολύ πόνο για όλους τους Έλληνες και τους ευρωπαίους πολίτες, γι’ αυτό και πρέπει να τ’ ανατρέψουμε.

Οι συνταξιούχοι οφείλουμε να ενώσουμε όσες δυνάμεις μας έχουν απομείνει, με όλα τα φτωχά κοινωνικά στρώματα και να προσανατολίσουμε τους αγώνες μας, ενάντια στο σάπιο καπιταλιστικό σύστημα, που μας αλέθει σαν κρεατομηχανή. Να δράσουμε ενάντια στις λογικές του ευρωμονόδρομου, της ενίσχυσης των επιχειρηματικών ομίλων και των αγορών, που θέτουν ως προϋπόθεση ανάπτυξης την κινεζοποίηση ή τη βαλκανιοποίηση της ζωής μας Να βάλουμε πλώρη για μια άλλη κοινωνία και οικονομία, εκεί που δεν σκοτώνουν τ’ άλογα όταν γεράσουν.

Να συμπαραταχθούμε με τους νέους στο χτίσιμο μιας δίκαιης κοινωνίας, της εργασίας, της ευημερίας, της γνώσης, της προόδου, της εθνικής αξιοπρέπειας και της ειρήνης. Στις εκλογές που έρχονται το μαύρο κυβερνητικό μέτωπο, οι ελιές, τα ποτάμια, και οι γέφυρες, θα μας πνίξουν στα θολά νερά τους, αν τους επιβραβεύσουμε με τη ψήφο μας, για τα καμώματά τους. Ήρθε η ώρα να επικρατήσει το ταξικό κριτήριο επιλογής στην κάλπη και όχι το συναίσθημα, ο θυμός και η οργή, που θολώνουν τα μυαλά και βγάζουν φίδια. Ήρθε η ώρα ν’ αναλάβουμε τις ευθύνες μας απέναντι στην ιστορία, στην πατρίδα μας και στις επόμενες γενιές.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου