Ειδήσεις

Κονδύλι 1εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα ηλεκτρονικής επιτήρησης κρατουμένων

Στην τελική ευθεία μπαίνει η υλοποίηση του πιλοτικού προγράμματος σχετικά με την ηλεκτρονική επιτήρηση κρατουμένων υποδίκων και καταδίκων.Υπεγράφη κονδύλι 1 εκατ ευρώ για το πρόγραμμα.
της Κατερίνας Κατή

Μετά από αίτημα του υπουργού Δικαιοσύνης , Χαράλαμπου Αθανασίου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών , Χρήστος Σταικούρας υπέγραψε απόφαση με την οποία εγκρίθηκε ποσό άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ για την υλοποίηση του προγράμματος.

Το πρόγραμμα της ηλεκτρονικής επιτήρησης θα εφαρμοστεί πιλοτικά για ένα χρόνο και για 200 περίπου κρατούμενους από όλες τις φυλακές της χώρας.

Ειδικότερα το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί σε :

α) έως 50 κρατουμένους που έχουν καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης έως 10 ετών και την εκτίουν στις φυλακές Διαβατών Θεσσαλονίκης, Νιγρίτας Σερρών και Τρικάλων. Οι κρατούμενοι αυτοί πρέπει να δηλώνουν μόνιμη κατοικία την περιφέρεια της Θεσσαλονίκης.

β) έως 50 κρατουμένους που έχουν καταδικαστεί σε ποινή περιορισμού έως 10 ετών και την εκτίουν στις φυλακές νέων Αυλώνα. Οι κρατούμενοι πρέπει να δηλώνουν μόνιμη κατοικία την περιφέρεια της Αττικής.

γ) έως 100 υποδίκους για εγκλήματα που επισύρουν ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης, η ανάκριση των οποίων υπάγεται στην αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου Αθηνών. Οι υπόδικοι πρέπει να δηλώνουν μόνιμη κατοικία την περιφέρεια της Αττικής.

Η δαπάνη για τη αγορά του ηλεκτρονικού βραχιολιού , που δεν θα υπερβαίνει τα 15 ευρώ ημερησίως,θα βαρύνει τον κατάδικό ή υπόδικό, εκτός εάν υπάρχει αποδεδειγμένη οικονομική αδυναμία, οπότε το οικονομικό βάρος αναλαμβάνει το Ελληνικό δημόσιο.

Με το ευεργετικό αυτό μέτρο για τους κρατούμενους μέτροη Ελληνική Πολιτεία «φιλοδοξεί» έστω και με καθυστέρηση να λύσει το χρόνιο πρόβλημα του υπερκορεσμού των φυλακών.

Σημειώνεται ότι το βραχιολάκι θα εμπεριέχει μικροτσίπ οπότε ο χρήστης του θα είναι συνδεδεμένος σε 24ωρη βάση με ειδική συσκευή του συστήματος «γεω-εντοπισμού».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου