Την ελληνική απαίτηση για erga omnes ονομασία, απορρίπτει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, τονίζοντας ότι το όνομα της γειτονικής χώρας θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για διεθνή χρήση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου ειδήσεων ΜΙΑ, αναφερόμενος στην πρόοδο των διαπραγματεύσεων αναφορικά με το ονοματολογικό, καθώς και στα εκκρεμή ζητήματα που υπάρχουν μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, ο Ζόραν Ζάεφ τόνισε χαρακτηριστικά ότι «Δεν χρειάζεται αλλαγή του Συντάγματος, αφού η χρήση του ονόματος στο εσωτερικό, δεν επηρεάζει την Ελλάδα»

Στη συνέχεια δήλωσε ότι «Ανοικτά παραμένουν ακόμη θέματα που σχετίζονται με το εύρος της χρήσης της ονομασίας, καθώς και το ζήτημα της ονομασίας για διεθνή χρήση. Είμαστε αρκετά κοντά στη λύση που θα επιβεβαιώνει τους όρους της ταυτότητας, εθνικότητας και γλώσσας».

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του αλυτρωτισμού που θέτει στο τραπέζι η Ελλάδα, ο Ζόραν Ζάεφ επεσήμανε θα υπάρξουν ρυθμίσεις που θα δείχνουν ότι η ΠΓΔΜ δεν έχει εδαφικές βλέψεις, ούτε πρόθεση να παραβιάσει τα σύνορα και να παρέμβει στην ελληνική κληρονομιά, κάτι που, όπως υπογράμμισε , ισχύει και για την χώρα μας.

Τέλος, ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας επιβεβαίωσε την πιθανότητα διεξαγωγής ενός δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ σχετικά με το όνομα που θα συμφωνηθεί, χωρίς όμως να δώσει λεπτομέρειες για τον χρόνο διεξαγωγής του, αν δηλαδή θα είναι πριν από ενδεχόμενη ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ ή μετά.

Πηγή: reporter.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ