Ειδήσεις

Πρώην αντιδήμαρχος θύμα «νιγηριανής απάτης»!

Θύμα «Νιγηριανής απάτης» ή «απάτης 419», με απατηλά μηνύματα, μέσω του facebook, έπεσε γνωστή λογίστρια του νησιού, πρώην αντιδήμαρχος καποδιστριακού δήμου, που δραστηριοποιείται στην ανατολική πλευρά του νησιού.

Η έρευνα για την υπόθεση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις οι δράστες βρίσκονται στην Ινδονησία και στην Τζακάρτα.

Έχει ήδη κινηθεί η διαδικασία δικαστικής συνδρομής μέσω της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου.

Οι Νιγηριανές απάτες ή «απάτες 419» οργιάζουν, και τα σενάρια προσέγγισης πραγματικά είναι… αξιοζήλευτα, εφόσον οι οργανωμένοι απατεώνες καταφέρνουν και αποσπούν σημαντικά ποσά από τα θύματά τους, εκ των οποίων πολλοί είναι Έλληνες.

Καθημερινά πολλοί Έλληνες γίνονται συγκεκριμένα αποδέκτες ηλεκτρονικών μηνυμάτων μέσω emails, facebook και άλλους διαδικτυακούς τόπους, όπου οι ¨μετρ¨ του είδους, τους πείθουν με σκοπό πλέον να αποσπάσουν ακόμα και 1.000 ευρώ. Χρηματικό ποσό που δεν εγείρει το ενδιαφέρον των διωκτικών αρχών, αφού ακόμα και η Ιντερπόλ ασχολείται με απάτες άνω των 5.000 ευρώ.

Στην Νιγηρία, από πολύ μικροί εκπαιδεύονται και αποκτούν ιδιαίτερη έφεση σε κομπίνες, εφόσον με την τακτική που ακολουθούν, έχει αποδειχθεί ότι η μέθοδός τους είναι κατά 70% αποτελεσματική. Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σε καθημερινή βάση δέχεται καταγγελίες για μικροποσά κακουργηματικής απάτης, για τα οποία δεν μπορεί όμως να επιληφθεί.

Οι κακοποιοί αποστέλλουν συνήθως, μηνύματα σε τυχαίους χρήστες του διαδικτύου, με τα οποία τους πληροφορούν ότι κάποιος κάτοχος ιδιαίτερα μεγάλης περιουσίας έχει αποβιώσει και είτε δεν υπάρχει κάποιος κληρονόμος και ο παραλήπτης του μηνύματος έχει επιλεγεί ούτως ώστε να κληρονομήσει αυτός την περιουσία, είτε για να καταστεί δυνατό να αποδεσμευτεί η περιουσία, χρειάζεται αυτή να μεταφερθεί σε τραπεζικό λογαριασμό του εξωτερικού και ο παραλήπτης του μηνύματος ενημερώνεται ότι εάν διαθέσει το λογαριασμό του, θα αποκτήσει κάποιο ποσοστό επί της περιουσίας αυτής.

Σε άλλες περιπτώσεις, άτομα από τη Νιγηρία αναζητούν τη βοήθεια επιχειρηματιών ή ελεύθερων επαγγελματιών με σκοπό να μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους, τα οποία προέρχονται από εγκληματικές πράξεις (λαθρεμπόριο, απάτες, δωροδοκία κλπ.), υποσχόμενοι για τη συνεργασία αυτή υψηλό ποσοστό αμοιβής.

Για το σκοπό αυτό, κάνουν χρήση τίτλων επίσημων φορέων της χώρας τους (Υπουργεία, Κεντρική Τράπεζα, Εθνική Εταιρεία Πετρελαίων Νιγηρίας κλπ.), χρησιμοποιούν τίτλους κυβερνητικών ή στρατιωτικών παραγόντων με υπαρκτά και ψεύτικα ονόματα ή προφασίζονται σχέση με «διάσημα» ή «σημαντικά» πρόσωπα.
Η απάτη έγκειται στο γεγονός ότι οι αποστολείς των μηνυμάτων ζητούν από τους παραλήπτες να τους γνωστοποιήσουν τα προσωπικά τους στοιχεία, τα στοιχεία των τραπεζικού λογαριασμού και πιστωτικής κάρτας κλπ. προκειμένου να επιτευχθεί η συνεργασία τους και η αποκόμιση των χρηματικών ποσών.

Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ στην αυριανή έντυπη έκδοση της “δημοκρατικής”

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου