Ειδήσεις

Online υπηρεσίες κρατήσεων: 234 κρούσματα απάτης στην Ελλάδα

Το κυβερνοέγκλημα όχι μόνο δεν κάνει διακοπές, αλλά τα περιστατικά ψηφιακής απάτης εντείνονται λόγω… θέρους. Καθώς βρισκόμαστε εν μέσω περιόδου διακοπών, οι ταξιδιώτες σε όλον τον κόσμο αναζητούν όμορφους προορισμούς, φθηνή διαμονή και πτήσεις σε λογικές τιμές.

Μόνο στην Ελλάδα εντοπίστηκαν το 1ο εξάμηνο του 2022 περί της 234 απάτες, που σχετίζονταν με υπηρεσίες κρατήσεων και ενοικίασης. Και οι απατεώνες του κυβερνοχώρου είναι εδώ για να τους προσφέρουν αυτό που αναζητούν – φαινομενικά τουλάχιστον. Οι ερευνητές της Kaspersky έχουν εντοπίσει έντονες δραστηριότητες απάτης, με πολυάριθμες σελίδες phishing να κάνουν την εμφάνισή τους ως αεροπορικές εταιρείες και υπηρεσίες κρατήσεων. Μόνο για την Ελλάδα, οι ερευνητές εντόπισαν το 1ο εξάμηνο του έτους 234 απάτες συνολικά που σχετίζονταν με υπηρεσίες κρατήσεων και ενοικίασης, με τις απάτες να αυξάνονται όσο πλησίαζαν οι καλοκαιρινές διακοπές.

Μάλιστα, οι αναλυτές διαπιστώνουν ότι αυξάνονται οι σχετικές απάτες, με τους απατεώνες του κυβερνοχώρου να κοινοποιούν στο Διαδίκτυο ψεύτικες υπηρεσίες κρατήσεων και ενοικίασης. “Τέτοιου τύπου απάτες μπορούν να προληφθούν πλήρως, γι’ αυτό προτρέπουμε τους χρήστες να είναι δύσπιστοι απέναντι στις υπερβολικά γενναιόδωρες προσφορές. Εάν μια προσφορά φαίνεται πολύ καλή για να είναι αληθινή, μάλλον δεν είναι”, αναφέρει η Kaspersky.

Ψεύτικες κληρώσεις εισιτηρίων
Για παράδειγμα, οι ειδικοί της Kaspersky έχουν εντοπίσει πολλούς ψεύτικους ιστότοπους, που ισχυρίζονται ότι προσφέρουν στους χρήστες την ευκαιρία να αγοράσουν αεροπορικά εισιτήρια με φθηνότερο κόστος. Αυτοί οι ιστότοποι είναι συνήθως καλοφτιαγμένες σελίδες phishing, που μιμούνται διάσημες αεροπορικές υπηρεσίες και υπηρεσίες αγοράς εισιτηρίων.

Ορισμένοι από αυτούς τους ιστότοπους εμφανίζουν ακόμη και λεπτομέρειες πραγματικών πτήσεων, με έμπειρους phishers να στέλνουν αιτήματα αναζήτησης σε ιστοσελίδες συγκέντρωσης δεδομένων και να εμφανίζουν τις πληροφορίες που λαμβάνουν από αυτές. Ωστόσο, στο τέλος, αντί να παραδίδουν τα αεροπορικά εισιτήρια, κρατούν τα χρήματά σας και χρησιμοποιούν τα προσωπικά σας στοιχεία για κακόβουλους σκοπούς (π.χ. πώληση τραπεζικών στοιχείων και αναγνώριση στοιχείων στο dark web).

Υπάρχουν, επίσης, πολλές ψεύτικες σελίδες, που προσπαθούν να δελεάσουν τους ταξιδιώτες με κληρώσεις αεροπορικών εισιτηρίων, λαχεία και δωροκάρτες. Στους χρήστες προσφέρεται η ευκαιρία να συμμετάσχουν σε μια μικρή έρευνα και να εισαγάγουν τα προσωπικά τους στοιχεία με αντάλλαγμα μια γενναιόδωρη έκπτωση σε ένα αεροπορικό εισιτήριο.

Όπως συμβαίνει με πολλές άλλες προσφορές που φαίνονται πολύ καλές για να είναι αληθινές, τέτοιοι ιστότοποι καταλήγουν να είναι ιστότοποι phishing, συλλέγοντας προσωπικά στοιχεία και στοιχεία της τραπεζικής κάρτας θυμάτων.

Επιπλέον, η έρευνα συνήθως στο τέλος ζητάει από τους χρήστες να μοιραστούν τον ιστότοπο με φίλους τους προκειμένου να λάβουν το βραβείο. Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου χρησιμοποιούν τα ίδια τα θύματα ως εργαλείο για την περαιτέρω διάδοση της απάτης.

Ψεύτικες ενοικιάσεις
Μια άλλη δημοφιλής τακτική, που χρησιμοποιείται για την εξαπάτηση ταξιδιωτών, είναι οι ψεύτικες υπηρεσίες ενοικίασης. Παράδειγμα αποτελεί η προσφορά ενός πολυτελούς διαμερίσματος δύο υπνοδωματίων κοντά στο κέντρο μιας ευρωπαϊκής πρωτεύουσας με μόλις €500 τον μήνα.

Μια άλλη φαινομενικά ελκυστική προσφορά είναι η ενοικίαση ενός ολόκληρου σπιτιού τεσσάρων υπνοδωματίων με πισίνα και τζάκι μόνο με €1.000 για ολόκληρο τον μήνα. Οι κριτικές περιγράφουν εκπληκτικές διακοπές και φιλόξενους οικοδεσπότες.

Αυτό ενθαρρύνει τους χρήστες να πληρώσουν για τη διαμονή ενός μήνα, αλλά στην πραγματικότητα καταλήγουν να στέλνουν τα χρήματά τους σε απατεώνες.

Μείνετε προστατευμένοι
Για να παραμείνετε προστατευμένοι ενώ προγραμματίζετε τις διακοπές σας, οι ειδικοί της Kaspersky συνιστούν:

“- Εξετάστε προσεκτικά τη γραμμή διευθύνσεων πριν εισαγάγετε τυχόν ευαίσθητες πληροφορίες, όπως τα στοιχεία σύνδεσης και τον κωδικό πρόσβασής σας. Εάν κάτι δεν πάει καλά με τη διεύθυνση URL (δηλαδή την ορθογραφία της διεύθυνσης, καθώς ενδέχεται να μην μοιάζει με την πρωτότυπη ή να χρησιμοποιούνται κάποια ειδικά σύμβολα αντί για γράμματα), μην εισαγάγετε τίποτα στον ιστότοπο. Εάν έχετε αμφιβολίες, ελέγξτε το πιστοποιητικό του ιστότοπου κάνοντας κλικ στο εικονίδιο κλειδαριάς στα αριστερά της διεύθυνσης URL.

– Πραγματοποιήστε κρατήσεις διαμονής ή εισιτηρίων μόνο μέσω αξιόπιστων ιστοσελίδων έμπιστων παρόχων. Στην ιδανική περίπτωση, πληκτρολογήστε τη διεύθυνση του ιστότοπού τους με μη αυτόματο τρόπο στη γραμμή διευθύνσεων.

– Μην κάνετε κλικ σε συνδέσμους, που προέρχονται από άγνωστες πηγές (είτε μέσω e-mail, εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων ή κοινωνικών δικτύων).

– Επισκεφτείτε τον επίσημο ιστότοπο της επιχείρησης, εάν δείτε ένα δώρο που προσφέρεται μέσω e-mail ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από μια ταξιδιωτική εταιρεία ή μια αεροπορική εταιρεία για να επιβεβαιώσετε ότι υπάρχει προσφορά. Θα πρέπει επίσης να ελέγξετε προσεκτικά τους συνδέσμους στους οποίους σας οδηγεί η διαφήμιση δώρου”.

Πηγή: ΣΕΠΕ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου