Ρεπορτάζ

Αμετακλήτως πλέον στην κυριότητα του Δήμου Ρόδου το προνομιακό ακίνητο του Ψιμόριφου

Καθαρογράφηκε και κοινοποιήθηκε χθες στον Δήμο Ρόδου η υπ’ αρίθμ. 5/2023 απόφαση, που εξέδωσε το Γ’ Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου με την οποία απορρίφθηκαν και οι δύο αιτήσεις που άσκησαν οι Ζερμέν-Σουζάνα, χήρα Γεράσιμου Ζησιμάτου, και Αναστασία Μας του Αλφρέδου και Ερρίκος Μας του Αλφρέδου, αμφοτέρων κατά της υπ’ αριθμ. 175/2018 απόφασης Εφετείου Δωδεκανήσου.
Με την τελευταία απόφαση του Εφετείου Δωδεκανήσου αναγνωρίστηκε η κυριότητα του προνομιακού παραθαλάσσιου ακινήτου “Ψιμόριφου” στην Ιξιά, υπέρ του Δήμου Ρόδου.
Το Εφετείο Δωδεκανήσου, όπως έγραψε η «δημοκρατική», είχε επιληφθεί των τριών εφέσεων και μιας πρόσθετης παρέμβασης κατά της υπ’ αριθμ. 27/2013 απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου, που είχε κρίνει τον Μάρτιο του 2013 ότι ο Δήμος Ρόδου δεν είναι κληροδόχος της κυριότητας του ακινήτου!
Πιο συγκεκριμένα, εξέτασε τις κατά της πρωτόδικης απόφασης προσφυγές του Δήμου Ρόδου, της ενάγουσας Ζερμέν – Σουζάνας χήρας Γεράσιμου Ζησιμάτου, το γένος Ερρίκου και Αναστασίας και των κυρίως παρεμβαινόντων Αναστασίας και Ερρίκου Μας αλλά και την πρόσθετη παρέμβαση του ξενοδόχου κ. Βασίλη Καραγιάννη υπέρ του Δήμου Ρόδου.
Το δικαστήριο απέρριψε την πρόσθετη παρέμβαση ως απαράδεκτη. Απέρριψε την αγωγή χρησικτησίας της κ. Ζερµέν – Σουζάνας, συζύγου Γεράσιµου Ζησιµάτου, το γένος Ερρίκου και Αναστασίας Μας, κατοίκου Ιαλυσού Ρόδου ως απαράδεκτη και επιδικάζει δικαστική δαπάνη υπέρ του Δήμου Ρόδου ύψους 10.000 ευρώ, για το διαβόητο κληροδότηµα στην Ιαλυσό.
Απέρριψε ομοίως την κυρία παρέμβαση των κ.κ. Αναστασίας και Ερρίκου Μας, ως ουσία αβάσιμης και επιδικάζει στον Δήμο Ρόδου δικαστική δαπάνη ύψους 5.000 ευρώ. Με τις δύο αιτήσεις αναίρεσης οι ανωτέρω υποστήριξαν ότι το δικαστήριο δεν εκτίμησε ορθώς τις αποδείξεις και ότι παραβίασε ουσιαστικές διατάξεις του νόμου.
Ο Αρειος Πάγος με την απόφαση που εξέδωσε και δημοσιοποιεί σήμερα η «δημοκρατική», διέταξε την ένωση προς τον σκοπό της συνεκδικάσεως των από 23.11.2018 και 26.11.2018 αιτήσεων περί αναιρέσεως της υπ’ αριθμ. 175/2018 αποφάσεως του Τριμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου και των από 03.02.2022 προσθέτων παρεμβάσεων υπέρ του αναιρεσιβλήτου Ο.Τ.Α., Ροδίων. Κηρύσσει απαράδεκτη τη συζήτηση της από 23.11.2018 αιτήσεως αναιρέσεως ως προς τους πρώτο, δεύτερη, τρίτη και τέταρτο των αναιρεσιβλήτων, όπως και τη συζήτηση της από 26.11.2018 αιτήσεως αναιρέσεως ως προς τους δεύτερο και τρίτη των αναιρεσιβλήτων.
Συνεκδικάζει την από 23.11.2018 αίτηση αναιρέσεως και τις από 03.02.2022 πρόσθετες παρεμβάσεις και απορρίπτει αυτές.
Θυμίζουμε ότι στο αρχείο τέθηκε με διάταξη της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου, που κατέστη τελεσίδικη, η από 14 Ιουλίου 2017 έγκληση του Δήμου Ρόδου, νόμιμα εκπροσωπούμενου από τον τότε δήμαρχο κ. Φώτη Χατζηδιάκο, σε βάρος των κ.κ. Ζερμαίν – Σουζάνας χήρας Γεράσιμου Ζησιμάτου το γένος Ερρίκου Μας και Μιχαήλ Ζησιμάτου του Γερασίμου, κατοίκων Ιαλυσού, για τις πράξεις της πλαστογραφίας (μετά χρήσεως) με σκοπούμενο παράνομο περιουσιακό όφελος και αντίστοιχη ζημία άνω των 120.000 € και της απάτης στο δικαστήριο με σκοπούμενο όφελος και αντίστοιχη ζημία άνω των 120.000 €, αμφοτέρων στρεφομένων σε βάρος του Δήμου Ρόδου, τις οποίες καταγγέλθηκαν ότι τέλεσαν στη Ρόδο, κατά τα έτη 2013 και 2017.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου