Πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί με τη δέουσα λαμπρότητα και επισημότητα, στο στρατόπεδο «Κατεχάκη Γ» στα Κοσκινού, η τελετή παράδοσης – παραλαβής της διοίκησης της 95 ΑΔΤΕ, από τον Αντιστράτηγο Γρηγόριο Ρουμάνη στον Υποστράτηγο Νικόλαο Φλάρη.

Στην τελετή παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και φορέων και μεταξύ αυτών ο δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος, οι αντιπεριφερειάρχες, Φιλήμονας Ζαννετίδης, Θωμάς Σωτρίλλης και Γιάννης Φλεβάρης, ο εντεταλμένος  περιφερειακός σύμβουλος επιχειρησιακής ετοιμότητας, Χρήστος Ευστρατίου, πρώην βουλευτής της ΝΔ Βασίλης Υψηλάντης ,ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου Αντώνης Γιαννικουρής, καθώς και εκπρόσωποι των ΟΤΑ και των εθελοντικών και κοινωνικών ομάδων του νησιού.
Ο κ. Γρηγόρης Ρουμάνης προήχθη στο βαθμό του αντιστράτηγου και αποστρατεύθηκε, ενώ ο νέος διοικητής, υποστράτηγος Νικόλαος Φλάρης ήρθε στη Ρόδο από τις Κυκλάδες όπου ήταν Διοικητής Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων ΓΕΕΘΑ και θα υπηρετήσει στην περιοχή μας ως διοικητής στην 95 ΑΔΤΕ.
«Ολοκληρώνοντας σήμερα την σταδιοδρομία μου, ανατρέχω σε όλες τις διαλεκτές διοικήσεις, τις υπηρεσίες και τις μονάδες στις οποίες η πατρίδα με τίμησε να υπηρετώ ή να διοικώ. Αναγνωρίζοντας τη μεγάλη αυτή τιμή υπηρέτησα για 37 έτη το Στρατό Ξηράς και την Πατρίδα με όλες μου τις δυνάμεις, φυσικές, πνευματικές, ψυχικές και ηθικές, όπως τις απέκτησα από την αγωγή σεμνών γονέων και καλών δασκάλων, όπως τις διαμόρφωσα από την κατεύθυνση και το παράδειγμα εξαίρετων διοικητών, όπως τις ενίσχυσαν η οικογένειά μου με την αγάπη και την αφοσίωσή της και ο Θεός με τις πρόνοιές του, όπως τις πολλαπλασίασαν όλοι οι συνάδελφοί μου που υπηρέτησαν όλα αυτά τα χρόνια υπό τις διαταγές μου ή συνεργάστηκαν μαζί μου», είπε ο κ. Ρουμάνης, τονίζοντας ότι αισθάνεται ιδιαίτερα υπερήφανος που διετέλεσε Διοικητής της 95 ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΑΓΜΑΤΩΝ ΕΘΝΟΦΥΛΑΚΗΣ «ΔΙΑΓΟΡΙΔΩΝ».
Είπε ότι το έργο ήταν δύσκολο και τιμητικό, επιτελέσθηκε όμως με υπομονή και επιμονή, θάρρος, τόλμη, πάθος και γενναιοψυχία και τελικά με επιτυχία. Υπήρξε δε αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας, με ορθολογικό προγραμματισμό, με αποτελεσματική αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, με πλήρη εκμετάλλευση των υπαρχόντων μέσων και με την πλέον πρόσφορη διαχείριση των διατιθέμενων οικονομικών πόρων.

Συνεχιζοντας ο κ. Γρ. Ρουμάνης δήλωσε: «Σήμερα που απέρχομαι από τη Διοίκηση της 95 ΑΔΤΕ και αντλώντας εμπειρίες από τα 37 χρόνια της στρατιωτικής μου ζωής, σας προτρέπω να περπατάτε στην ζωή σας ευθυτενείς και με γαλήνη, να πονάτε χωρίς να υποφέρετε, να νικάτε χωρίς να θριαμβολογείτε, να χάνετε χωρίς να μοιρολογείτε, να εξασκηθείτε ώστε να είστε απλοί, ολιγόλογοι, συγκρατημένοι, σεμνοί. Να έχετε πειθαρχία, πείσμα, αντοχή, αυτοσεβασμό και αυτοέλεγχο, να είστε ειλικρινείς με ευθύτητα και ακεραιότητα πνεύματος. Να επιδιώκετε την αξιοκρατία και τη δικαιοσύνη.
Είμαι σίγουρος ότι θα συνεργαστείτε και θα υποστηρίξετε τον νέο σας Στρατηγό με ακόμα περισσότερη φαντασία, δημιουργική πρωτοβουλία, τόλμη και υπευθυνότητα. Να διατηρήσετε και να παραδώσετε υγιές και ορμητικό το πνεύμα και τις παρακαταθήκες των αγωνιστών και των ηρώων μας και να είστε έτοιμοι να πορευτείτε στην πορεία της τιμής, της δόξας και του καθήκοντος υπερασπιστές των πατρίων εδαφών, σκληροί τιμωροί κάθε επιβουλέα».
Ο νέος διοικητής της 95 ΑΔΤΕ, υποστράτηγος Νικόλαος Φλάρης δεσμεύθηκε ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να συνεχίσει το έργο των άξιων προκατόχων του.
Αναλυτικότερα ανέφερε τα εξής: «Διακατέχομαι από συναισθήματα βαθιάς συγκίνησης, τιμής και ευθύνης καθόσον η ηγεσία μού εμπιστεύτηκε τη Διοίκηση ενός Επίλεκτου Σχηματισμού σε έναν ευαίσθητο και νευραλγικό χώρο της Ελληνικής Επικράτειας. Μιας Διοίκησης με μονάδες και ανεξ. Υπομονάδες διάσπαρτες στην αγκαλιά του Αιγαίου μας όπου το προσωπικό μας διαπρέπει με την ακατάβλητη και υπερχειλίζουσα δραστηριότητά του σε καθημερινή βάση.
Δεσμεύομαι προκαταβολικά ότι θα εξαντλήσω όλες τις δυνάμεις μου, για συνεχίσω το έργο των πανάξιων και διακριθέντων προκατόχων μου με αυστηρή προσήλωση στο καθήκον και με πυλώνες την αξιοκρατία, εντιμότητα και αμερόληπτη διοίκηση.
Προσηλωμένος στις κατευθυντήριες οδηγίες των προϊσταμένων μου ζητώ από όλους σας να αφοσιωθείτε στο καθήκον σας με στρατιωτικό πνεύμα, υψηλό φρόνημα και επαγγελματισμό, ήθος, πειθαρχία, αγάπη και ενδιαφέρον, για τον συνάδελφο και τον υφιστάμενο. Να εργαστείτε μεθοδικά, υπεύθυνα, με συνέπεια και γνώμονα την ασφάλεια, προκειμένου να εκπληρώσουμε στο ακέραιο την αποστολή μας».
Ο κ. Φλάρης υποσχέθηκε ανθρωποκεντρική διοίκηση σύμφωνη με τους νόμους και του Στρατιωτικούς Κανονισμούς.
«Αποτελεί ύψιστο καθήκον μας η προβολή Αποτροπής, που ενισχύει ποιοτικά την υπαρκτή ικανότητα άμεσης αντίδρασης, καθώς και η διατήρηση και επαύξηση της επιχειρησιακής μας ετοιμότητας, εστιαζόμενοι στην υψηλή εργατικότητα, σκληρή εκπαίδευση στο πεδίο, με ευρεία χρήση όλων των οπλικών συστημάτων, ημέρα και νύχτα.
Η οικονομική συγκυρία και οι βαθμοί της οικονομικής ελευθερίας τα τελευταία έτη, μας υποχρέωσαν να αναζητήσουμε ποικίλες προσεγγίσεις στην ανάπτυξη καινοτόμων και πρωτότυπων δράσεων, για τη διατήρηση σε υψηλό βαθμό του αξιόμαχου του στρατού μας. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποτελέσει δικαιολογία ή άλλοθι για μειωμένη προσπάθεια ή συμβιβασμούς, ως προς το αναγκαίο επίπεδο της μαχητικής μας ισχύος.
Αντιθέτως, συνυπολογίζοντας σε ρεαλιστική βάση την επίδραση και τις επιπτώσεις, παρουσιάζεται ευκαιρία περαιτέρω ανάδειξης και εκμετάλλευσης των μη υλικών παραγόντων της μαχητικής μας ισχύος όπως τα ψυχικά χαρακτηριστικά του προσωπικού, η οργάνωση, η ηγεσία και η ιστορική παράδοση.
Υπόσχομαι ότι η διοίκησή μου θα είναι ανθρωποκεντρική σύμφωνη με τους νόμους και του Στρατιωτικούς Κανονισμούς και θα ζητήσω από όλους την τήρησή τους χωρίς καμία εξαίρεση», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Άσκηση μαχητικών
αεροσκαφών
Μαχητικά εκπαιδευτικά αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας πετούσαν χθες το μεσημέρι πάνω από τη Ρόδο κάνοντας τους πολίτες να σηκώσουν ψηλά το κεφάλι για να θαυμάσουν τις εντυπωσιακές ασκήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες της “δημοκρατικής” η άσκηση ρουτίνας στην οποία συμμετείχαν δύο ζεύγη αεροσκαφών από τη Σούδα και την Νέα Αγχίαλο είχε προγραμματιστεί πριν από ένα μήνα.

 

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ