Ρεπορτάζ

Η Περιφέρεια προωθεί δράσεις θεμελιώδους σημασίας

Την ικανοποίησή του για την προώθηση δράσεων θεμελιώδους σημασίας, όπως οι αφαλατώσεις σε άνυδρα νησιά της περιοχής ευθύνης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, εξέφρασε χτες με δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο αντιπεριφερειάρχης Φυσικών Πόρων, Χωροταξίας και Περιβάλλοντος κ. Γιάννης Φλεβάρης.
«Οι δράσεις της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στα νησιά είναι στοχευμένες και θα συνεχιστούν. Είμαστε κοντά στους νησιώτες και στα προβλήματά τους. Η περιφερειακή αρχή έχει και το σχέδιο και τον στόχο. Θα ξεκινήσω από την Ψέριμο, όπου έχουμε την χαρά, μετά από συντονισμένη δράση του Δήμου Καλύμνου, όπου υπάγεται το νησί και της ΠΝΑ, να γίνει (σήμερα) την Τετάρτη 15 Μαρτίου και ώρα 9π.μ. η επίσημη έναρξη λειτουργίας της αφαλάτωσης. Αποτελεί ένα έργο ζωτικής και θεμελιώδους σημασίας για τους κατοίκους του νησιού, καθώς πρέπει να αξιοποιήσουμε το νερό και να εξοικονομήσουμε πόρους όσο το δυνατό περισσότερους»   είπε ο κ. Φλεβάρης ενώ έκανε ειδική αναφορά στην συνεργασία που είχε με την δημοτική αρχή Καλύμνου για την προώθηση του ζητήματος που ταλανίζει το νησί χρόνια.
Ο κ. Φλεβάρης, μίλησε και για τις αφαλατώσεις σε άλλα νησιά όπως το Μαράθι και η Πάτμος, που αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα ύδρευσης. «Είναι σημαντικό το γεγονός πως η ΠΝΑ έχει πετύχει πέραν της αφαλάτωσης, να προωθήσει στο Μαράθι και την λειτουργία φωτοβολταϊκών συστημάτων που θα δώσουν καθαρές μορφές ενέργειας στις περιοχές αυτές. Παράλληλα, στην Σκάλα της Πάτμου, θα γίνει αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης, όπου θα απομακρυνθούν οι παλιές κατασκευές με τους αμιαντοσωλήνες».
Απάντηση για την ΔΕΗ
Ο κ. Φλεβάρης, απάντησε και στον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ κ. Αδαμίδη με αφορμή μία δήλωση του στο ΜΠΕ στην οποία αναφέρεται στο νησί της Ρόδου, λέγοντας πως ‘οι κάτοικοι του Διδυμοτείχου ή της Ορεστιάδας δεν είναι πιο πλούσιοι από τους Ροδίτες, που έχουν οφειλές άνω του 50%’.
«Με σεβασμό απόλυτο σε όλες τις περιοχές αυτές, θέλω να απαντήσω στον διευθυντή της ΔΕΗ ότι αυτούς τους κοινωνικούς αυτοματισμούς πρέπει να τους αποφεύγουν όσοι βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης. Δεν μπορούμε να κάνουμε τέτοιους αρνητικούς χαρακτηρισμούς για την Ρόδο. Η ραχοκοκκαλιά της οικονομίας, βρίσκεται εδώ. Είναι πλήθος επιχειρήσεων που έχουν οφειλές. Ποιος όμως δέχτηκε το μέγα βάρος του μεταναστευτικού, της υπερ-φορολόγησης και τόσων άλλων;» αναρωτήθηκε ο κ. Φλεβάρης και κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει κίνητρα στους νησιώτες για να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και να κινηθεί η οικονομία.

Η εισφορά σε γη
ή σε χρήμα
Αποφασισμένος να επαναφέρει την συζήτηση σχετικά με το μείζον ζήτημα, που αφορά την εξέταση της εισφοράς σε γη ή σε χρήμα, εμφανίσθηκε χθες ο κ. Φλεβάρης. Επικαλούμενος τις σχετικές συναντήσεις και συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο έτος, ανάμεσα στους εκπροσώπους της ΠΝΑ και τις αρμόδιες υπηρεσίες και εκπροσώπους του Δήμου Ρόδου για το θέμα, είπε: «Πραγματικά στην Διεύθυνση Περιβάλλοντος Δωδεκανήσου, είχαν γίνει συσκέψεις με τους εκπροσώπους του Δήμου Ρόδου. Η θεματολογία εκείνης της συνάντησης ήταν να προσεγγίσουμε το ζήτημα και να προχωρήσουμε σε από κοινού αποφάσεις με τις αρμοδιότητες που έχει ο καθένας. Εμείς βάλαμε έναν οδικό χάρτη, αναμένοντας τις επόμενες συναντήσεις και τις παραμέτρους που θα πρέπει να θέσει ο Δήμος Ρόδου. Να συμπληρώσω πως η ΠΝΑ θα αναλάβει την ευθύνη και την πρωτοβουλία για να επανέλθουμε στην εξέταση του ζητήματος αυτού πολύ σύντομα».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου