Ειδήσεις

“Μέτρα χωρίς αντίμετρα, δεν πρόκειται να ψηφιστούν”

Στην εκπομπή του ΣΚΑΙ, Αταίριαστοι, με τον Γιάννη Ντσούνο και τον Χρήστο Κούτρα, ήταν σήμερα (15/3/17) καλεσμένος ο Νεκτάριος Σαντορινιός, Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Ο Υφυπουργός απάντησε σε ερωτήματα σχετικά με την πορεία της διαπραγμάτευσης και τα μέτρα που απαιτούνται. Τέλος, ο Νεκτάριος Σαντορινιός σχολίασε και τις πρόσφατες επεμβάσεις σε δυο χώρους των Αθηνών που τελούσαν υπό κατάληψη.

Για το χρόνο κλεισίματος της αξιολόγησης

«Δική μας πρόθεση είναι όσο το δυνατό πιο σύντομα να κλείσει αυτή η ιστορία και να περάσουμε στην επόμενη μέρα. Εμείς προσπαθούμε να είναι έτοιμη η τεχνική συμφωνία (SLA)είτε για τις 20 Μαρτίου, είτε για τις 7 Απριλίου».

«Η διαδικασία αυτή δεν μπορεί να είναι αιώνια, αλλά ας μην μένουμε μόνο στον χρόνο, μια διαπραγμάτευση δεν μπορεί να γίνεται υπό πίεση. Το ζητούμενο είναι να γίνεται ουσιαστική πρόοδος και να προωθούνται οι θέσεις μας.Στο προηγούμενο Eurogroup, και ενώ αρχικά οι δανειστές ζητούσαν επιπλέον 4,5 δις μέτρα (2%  επί του ΑΕΠ) για το 2019, με την πολιτική συμφωνία που πετύχαμε, καταφέραμε τα μέτρα τελικά που θα χρειαστούν να έχουν μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Αυτό, νομίζω, ότι είναι μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη, προϊόν της διαπραγμάτευσης».

Για τα απαιτούμενα μέτρα

«Μέτρα χωρίς αντίμετρα δεν πρόκειται να ψηφιστούν. Παραδείγματος χάρη, αν έχουμε μείωση του αφορολόγητου- που αποτελεί μέτρο άμεσης φορολογίας-, εμείς έχουμε προτείνει μείωση εμμέσων φόρων (πχ. ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, κα)».

Η έγκριση της συμφωνίας από την Βουλή να γίνει με 151 ψήφους

«Η γνώμη μου είναι, ότι η συμφωνία που πρόκειται να προκύψει από το κλείσιμο της αξιολόγησης, δεν είναι μια διμερής συμφωνία, ώστε να χρειάζεται ενισχυμένη πλειοψηφία. Είναι μια δέσμη εφαρμογής μέτρων, στο πλαίσιο μιας υπάρχουσας Συμφωνίας, που ήδη έχει εγκριθεί με ευρεία πλειοψηφία από την Βουλή. Αρκεί να έχει την απλή πλειοψηφία, που χρειάζεται για οποιονδήποτε άλλο Νόμο, δηλαδή 151 ψήφους».

«Αυτό δε σημαίνει ότι δε θα ήθελα η συμφωνία να ψηφιστεί με ευρεία πλειοψηφία. Θα ήθελα εγκρίνει και η αντιπολίτευση την πρότασή μας. Απλά, συνταγματικά αλλά και με βάση τον Κανονισμό της Βουλής, δεν είναι απαραίτητο».

«Δεν μπορώ να καταλάβω, όμως, το σχόλιό σας ότι τα μέτρα που θα ψηφιστούν τώρα, δεσμεύουν την όποια Κυβέρνηση θα είναι στο τιμόνι της χώραςτο 2019. Ποια Κυβέρνηση μέχρι τώρα, νομοθετούσε με ορίζοντα μόνο την τετραετία; Χαρακτηριστικά, σας αναφέρω, ότι η κατάργηση των φοροελαφρύνσεων για τα νησιά, κάτω από 3100 κατοίκους, ψηφίστηκε από την Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ το 2013 και είχαν ορίζοντα εφαρμογής το 2016».

Για τον ΣΥΡΙΖΑ

«Εμείς στο χώρο μας έχουμε μάθει να εκφράζουμε τις απόψεις μας, να συνδιαλεγόμαστε και να αποφασίζουμε δημοκρατικά. Όποιο θέμα και αν προκύψει, που δεν νομίζω ότι θα χρειαστεί, θα αποφασίσουν τα αρμόδια κομματικά και κοινοβουλευτικά όργανα».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει να φοβάται τίποτα. Αυτό που έκανε η Κυβέρνηση ήταν να προασπίζεται το δημόσιο συμφέρον, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Δεν είμαστε εμείς αυτοί που μαγείρεψαν το πλεόνασμα, όπως έκαναν κάποιοι άλλοι. Και φυσικά δεν είμασταν εμείς αυτοί που κρατούσαν στις θέσεις τους κάποιους κυρίους στην ΕΛΣΤΑΤ, οι όποιοι βάζανε και βγάζανε τα χρέη των ΔΕΚΟ για να φτιάξουν το πλεόνασμα και το έλλειμμα έτσι όπως ήθελαν».

Για τηνπρόσφατη επέμβαση της Αστυνομίας σε χώρους καταλήψεων

«Η Αστυνομία επιχείρησε στους δυο συγκεκριμένους χώρους, κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που πιστεύω είναι ότι πρέπει σε κάθε επιχείρηση της αστυνομίας να διασφαλίζονται τα δικαιώματα όλων των πολιτών που εμπλέκονται».

«Έχει αξία να αναφερθεί ότι ο ένας χώρος κατάληψης, στου Ζωγράφου, θα παραχωρηθεί για πολιτιστικές δράσεις του Δήμου, ενώ ο άλλος, στην Αχαρνών, πρόκειται να δημιουργηθεί ένας χώρος για ασυνόδευτα παιδιά».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου